Mikrodalga fırına bunları koymayın !
Biz hanımlar olarak ısıtılması gereken bir çok yiyeceği zahmetsiz ve pratik oluşu nedeniyle mikrodalga fırınlarda fırınlarda ısıtıyoruz. Peki mikrodalga fırınlarımıza hangi tür ürünleri koymamamız gerektiğini biliyor muyuz?
Mikrodalga fırınlar 1945’te Amerikalı mucit Percy Spencer icat edileli 75 yıl oldu ve mutfakta en büyük yardımcılardan biri haline geldi. Doğru kullanıldığında yiyeceklerin buzunu çözebilir, hızlı ısıtma yapabilir, kahveniz sütünüzü hazırlayabilir, hatta pişirme işleri için bile kullanılabilir…
Eğer mikrodalga fırınlarını doğru şekilde kullanmazsak yararından çok zararını da görebiliriz. Bazı yiyecek türleri patlayabilir, yanabilir… Bu durumlar bize fiziksel olarak zarar verebileceği gibi, yanma etkisiyle oluşan kokunun giderilmesi de pek kolay değildir. Gelelim mikrodalgaların yanlış kullanımlarının neler olduğuna…
Mikrodalga fırınlara koymanın sakıncalı olduğu ürünler…
Metal eşyalar: Metal nesneler mikrodalgalardan kesinlikle uzak tutulmalıdır. Hatta kenarlarında metal işlemeleri olan porselen tabakların da mikrodalga fırınlara konulmaması gerekir.
Yumurta: Mikrodalgaya koyduğunuz yumurtalar ısınma sırasında içinde oluşan buhar yumurtayı patlatır. Bu yüzden kabuklu yumurtaları mikrodalga fırına koymak doğru değildir.
Meyveler: Kabuklu meyveler de tıpkı yumurta gibi içinde oluşan buhar nedeniyle mikrodalga fırınlarda patlar. Özellikle üzüm mikrodalga fırınlarda kolaylıkla patlar.
Plastik ve kağıt: Plastik ve kağıt ürünler, boş veya içinde yiyecek olacak şekilde mikrodalga fırınlara konulmamalıdır. Isınma sırasında zehirli gaz üretirler ve bunlar yiyeceklerimize enjekte olur. içinde yoğurt vb olan plastik kaplar ve farklı tür yiyecekler olan kese kağıtlarını da mikrodalga fırınlarda ısıtmayın.
Acı biber: Mikrodalga fırına konulmaması gereken ürünlerden biride acı biberdir. Isınma sırasında fırın içinde oluşan buhar kapağın açılması ile yüzünüze ve boğazınıza zarar verebilir. Acı biberin mikrodalgada aşırı ısıtılması alev almasına bile neden olabilir.
Seyahat tipi matara: Bu tür ürünler içine konulan sıvıyı olduğu gibi korumak için üretildikleri için ısı alışverişi çok düşüktür. Bu tür ürünler fırınınıza zarar verebilir. Ancak üretici firma özellikle mikrodalga fırınlara konulabileceğini belirten bir bilgi vermişse konulabilir.
Sarımsak: Sarımsaklar da tıpkı meyveler gibi patlayabilir. Bu yüzden mikrodalga fırınınıza sarımsak koymak sorunlara neden olabilir.
Strafor / köpük yemek kapları: Bu tür kaplar paket servisi yapan restoranlar tarafından sıklıkla kullanılıyor. Eve sipariş ettiğiniz köpük kap içindeki yiyeceği olduğu gibi mikrodalga fırına atmayın. Kolaylıkla erirler ve hem yiyeceklere hem cihazınıza zarar verebilirler.
Alüminyum folyo: Alüminyum folyo da bir metal türüdür. Zaten mikrodalgalara metallerin konulmaması gerektiğini ilk maddede açıklamıştık. Dolayısıyla mikrodalga fırına alüminyum folyo içinde yiyeceklerin konulması doğru değildir.
Notlar: Mikrodalga fırını boşken çalıştırmak aşırı ısınmaya neden olabilir ve cihaz kendine zarara verebilir. Bu yüzden içerisinde ısıtılmaya uygun bir ürün olmayan mikrodalgayı çalıştırmayınız…
Ayrıca sos içeren yiyecekleri ısıtırken kapaklarının kapalı olmasına dikkat ediniz. Bu tür yiyecekler de patlama ile fırın yüzeyinde lekelerin oluşmasına neden olabilir.