Yangına Sebep Olmadığınıza Eminmisiniz?
Bu soruya herkesin vereceği cevap mutlaka vardır. İnsanlara bu soruyu yöneltseniz, bazı kişiler “ben hiç yangına sebep olmadım” diyebilir, Bazı kişiler ise “Evet ben şöyle bir hata yaptım ve yangına sebep oldum” der. Birçok kişi ise, dolaylı yollarla birçok yangına neden olmuştur ve bunun farkında bile değildir. Biz gelelim farkında olmadan birçok yangına sebep olanlara.
Peki gerçektende doğru mudur?
Ne kadar emin olarak söylesek de hatırlayabildiğimiz kadar geçmişe gitsek, hafızamızı gözden geçirsek de; “ben hiç yangın çıkartmadım” diyebilir misiniz?
Şunu iyi bilmek lazım ki; yangına sebep olmak, sadece eline ateşi alıp orayı burayı yakmak değildir. Yangının oluşması için gereken havanın maddenin ve sıcaklığın bilinçsiz bir şekilde ortamda bulunmasına sebep olmak, yangına sebep olmak demek değil midir ?
- Evimizde işyerimizde gereken önlemi almadığımızdan dolayı çıkan yangınlar,
- Bakımsız bıraktığımız için yanan aracımız,
- Piknikten sonra söndürmeden bıraktığımız ateşin,
- Tarlanızda kontrollü yaktığınızı sandığınız ateşin etrafa sıçraması
- Yoldan yürürken otların arasına atıp da gittiğimiz sigara izmaritinin……..
Akşam televizyonda gördüğümüz, üzüntü ile izlediğimiz orman yangını, belki bizim piknik ateşimizden, belki attığımız sigara izmaritinden beklide can sıkıntısından sağa sola attığımız şişeler yüzünden çıkan bir orman yangınıdır. Şimdi tekrar düşünelim: “Ben yangına sebep olmadım.” diyebilmek o kadar kolaymı ?
Hayatımızın her safhasında yangına sebep olacak ihmal ve dikkatsizce hareketin, insan hayatına ve geri dönüşü olmayan maddi ve manevi hasarlara yol açacağını unutmamak gerekir.
Bu yüzden daha duyarlı olmalıyız.
Çünkü yanan bizim hayatımız, bizim sevdiklerimiz ve bizim dünyamız.