Windows Defender ile Bilgisayarınızı Korurken Bilinmesi Gerekenler

Microsoft tarafından ücretsiz olarak sunulan yazılım; bilgisayarı casus yazılımlardan, virüslerden ve diğer kötü amaçlı yazılımlardan korumaktadır.

Windows 10 yüklenmiş bilgisayarda varsayılan olarak kurulu gelen yazılım, farklı bir antivirüs yazılımı yüklenmek istenildiğinde devre dışı bırakılabilir. Bir bilgisayarda aynı anda birden fazla antivirüs yazılımının bulunması, bilgisayar performansına olumsuz etki yapabileceğinden, bu tür yazılımlardan sadece bir tanesinin çalışmasına izin vermek gerekir.

Windows 10 yüklü bilgisayarda, Windows Defender uygulamasına; sol alt tarafta bulunan arama butonuna basıldığında gelen pencereye, “Defender” yazıldığında gelen sonuçlardan “Windows Defender Güvenlik Merkezi” seçilerek ulaşılabilir.

Windows Defender yönetim ekranı açıldığında, genel olarak bilgisayarın güvenlik durumu hakkında özet bilgi verilir. Bu ekranda, “Virüs ve tehdit koruması“, “Hesap Koruması“, “Güvenlik duvarı ve ağ koruması“, “Uygulama ve tarayıcı denetimi”, “Cihaz Güvenliği”, ” Cihaz performansı ve Sistem Durumu ” ve ” Aile Seçenekleri ” gibi başlıklar ile karşılaşılır.

Windows Defender yönetim ekranındaki sembollerin renkleri;

  • Yeşil, cihazınızın yeterli düzeyde korunduğu ve önerilen herhangi bir eylem olmadığı,
  • Sarı, bir güvenlik önerisinin olduğu,
  • Kırmızı, acilen ilgilenmeniz gereken bir sorun olduğu,

anlamına gelir.

Virüs ve tehdit koruması” seçildiğinde; Bilgisayardaki virüsler ve diğer tehditler için tehdit geçmişi görüntülenerek, koruma ayarlarının yapılacağı ve koruma güncellemesinin gerçekleştirildiği ekran ile karşılaşılır.

Hesap Koruması” seçildiğinde; Bilgisayarda bulunan hesapların genel bilgilerinin olduğu ekran ile karşılaşılır. Eğer, daha önce bilgisayar bir Microsoft hesabı ile açılmışsa, bu hesabın güvenliğinin sağlanacağı ve aynı zamanda “Dinamik Kilit” olarak da ifade edilen; bilgisayarın oturum açma şeklinin belirleneceği ekran görüntülenir.

Güvenlik duvarı ve ağ koruması” seçeneğinde; bilgisayardaki ağ bağlantılarının güvenlik durumunun gözleneceği, Windows Defender güvenlik duvarı ayarlarının yapılabileceği ve aynı zamanda, ağ ve internet sorunlarının giderilebileceği ekran ile karşılaşılır.

Uygulama ve tarayıcı denetimi” seçildiğinde; bilgisayardaki uygulama ve tarayıcılar için Windows Defender SmartScreen ayarlarının yapılacağı ekran görüntülenir.

Cihaz Gğvenliği” seçildiğinde; bilgisayarla birlikte gelen güvenlik ayarları aynı zamanda sanallaştırma tabanlı uygulamaların güvenliği ile birlikte, cihazın temel parçalarının korunması konusunda ayarların yapılabileceği ekran görüntülenir.

Cihaz performans ve sistem durumu” seçildiğinde; Windows’un güncellik durumu, cihazın sistem durumunu etkileyen herhangi bir sorunun olup olmadığı ile birlikte, sistem hakkında genel bir raporun olduğu ekran ile karşılaşılır.

Ailenin seçenekleri” seçildiğinde; Genel olarak ailenin dijital hayatını basitleştirmek için ihtiyaç olan bilgilerin olduğu ekran görüntülenir.

Windows Defender’ı Güncelleme
Bilgisayarda Windows güncellemesi yapıldığında, sistemin güvenli kalması ve tehditlerden korunmasına yardımcı olmak için Windows Defender güncelleştirmeleri de otomatik olarak indirilir.

Bilgisayarı Windows Defender ile tarama
Bilgisayarda kötü amaçlı yazılım veya virüs olabileceğinden şüpheleniliyorsa; hızlı tarama yaparak cihazının hemen denetlemeniz gerekir. Bu, tüm dosyalar ve klasörler üzerinde bir tam tarama gerçekleştirmek istenmediğinde kullanıcıya zaman kazandırır. Windows Defender Güvenlik Merkezi’nde hızlı tarama yapmak için, Virüs ve tehdit koruması > Tehdit geçmişi > Şimdi tara seçilerek işlem gerçekleştirilebilir.

Bilgisayarın güvenliğine ilişkin daha özel bir denetim yapmak isteniyorsa, Windows Defender Güvenlik Merkezi’ndeki gelişmiş taramalardan birini çalıştırılabilir. Gelişmiş tarama seçeneklerine erişmek için Virüs ve tehdit koruması > Tehdit geçmişi > Yeni bir gelişmiş tarama yap seçilebilir.

Gelişmiş taramalar ekranında, aşağıdaki seçeneklerden birisi seçilebilir:

  • Tam tarama: Bilgisayardaki çalışmakta olan dosya ve programları denetler.
  • Özel tarama: Bilgisayardaki belirli dosyaları veya klasörleri tarar.
  • Windows Defender Çevrimdışı taraması: Bilgisayara bir virüs veya kötü amaçlı yazılım bulaşmış olabileceğinden şüphelenildiği durumda kullanılabilir.

Windows Defender gerçek zamanlı korumayı açma veya kapatma
Windows Defender gerçek zamanlı koruma kapalıyken, açılan veya internetten indirilen dosyalar virüs ve diğer tehditlere karşı taranmaz.

Windows Defender gerçek zamanlı korumayı açmak veya kapatmak için;

  • Windows Defender Güvenlik Merkezi > Virüs ve tehdit koruması > Virüs ve tehdit koruması ayarları açılır.
  • İsteğe göre gerçek zamanlı koruma açılıp kapatılabilir.

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

3 Yorum

  1. sağolun. Kis 2011 için denedim kendini korumayı devre dışı bıraktım ama program hala uyarı veriyor. başarsız kendini krouma devre dışı bırakılmamış diyor

    1. Evet 2011 versiyonunda çalışmadığına dair daha önce de bildirim yapıldı. Kaspersky 2010 versiyonunda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu