Temel kısaltmaları mesleklere göre gruplandırabilir misiniz?

Soru-CevapKategori: Kısaltma ve AçılımTemel kısaltmaları mesleklere göre gruplandırabilir misiniz?
Finansçı sordu 4 yıl önce

2 Cevap
BordoBereli cevapladı 4 yıl önce
Bazı standartlaşmış İngilizce kısaltmalar vardır ve çoğumuz bu kısaltmaları sıkça duymuş veya görmüşüzdür. Ancak anlamlarını merak ettiniz mi hiç?

Askeri ve kısaltmalar

HQ: Headquarters: Askeri olarak karargâh anlamında kullanılmaktadır. Aynı zamanda bir organizasyonun önemli işlevlere sahip olan merkezin yerleşimi için de kullanılır.

K.I.A. : Killed In Action: Amerikan ordusunda çatışmada ölen askerler için kullanılan durum tanımlamasının kısaltmasıdır. Teknik olarak Türkçede “şehit” kelimesine yakın bir anlamı vardır.

M.I.A.: Missing In Action: Amerikan ordusunda çatışma sırasında kaybolan askerler için kullanılan durum tanımlamasının kısaltmasıdır.

P.O.W.: (Prisoner Of War): Savaş esirleri anlamına gelen bir kısaltma. Savaş filmlerinde, Amerikan esir kamplarında rastlamanız mümkün. Standartlaşmış bir kısaltmadır.

GI: Amerikan askerlerini genelde bu şekilde adlandırırlar. Açılımı biraz alakasız görünmekle beraber “Government Issues”dir.

WASP: ABD’nin siyasi ve ticari açıdan baskın olan “White Anglo-Saxon Protestant” (Beyaz Anglo-Sakson ve Protestan) kesimi nitelemek için kullanılır. ABD başkanları Barrack Obama’ya kadar John F. Kennedy haricinde WASP grubundandı. John F. Kennedy beyaz ve anglo-sakson Amerikalıydı, ancak katolikti.

İş dünyası kısaltmaları

PR: (P)ublic (R)elations: Halkla İlişkilerin kısaltmasıdır. Bu kısaltma Türk iş dünyasında da sıkça kullanılmaktadır.

VIP: Very Important People: Çok önemli kişiler anlamına gelir. Herhangi bir organizasyonun, mekanın bir kısmı, seçilen özel kişilerin kullanımına ayrılarak VIP ön eki ile isimlendirilir. VIP salonu, VIP tribünü, VIP bölümü gibi.

ETC : Ve saire anlamına gelen Latince kökenli İngilizce kelimedir. Açılımı “et cetera” dır.

ASAP: As soon as possible: Mümkün olduğunca çabuk anlamında kullanılır.

Bilimsel kısaltmalar

U.F.O. : Unidentified Flying Object: Tanımlanamayan uçan nesnelere verilen ortak ismin kısaltmasıdır. Bilimkurgu ve paranormal literatürde, hatta halk arasında uzay gemileri ile özdeşleşmiş olarak kullanılmaktadır.

Spor kısaltmaları

K.O. Knock Out: Genellikle boks maçlarında görülen ve sporculardan birinin yerden kalkamadığı durumlarda kullanılan Knock Out’un kısaltmsıdır.

Polisiye kısaltmalar

S.W.A.T. (Special Weapons And Tactics): Türkçe olarak özel silahlar ve taktikler kelimelerinin kısaltmasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, özel eğitimli bu seçkin polis birimi, özel silahlar, kıyafetler ve teçhizatlarla donatılmıştır. Genellikle rehine alma, terörist etlemler gibi özel olaylara müdahale ederler.

CSI: Crime Scene Investigation: Bizdeki “Olay Yeri İnceleme” kavramına karşılık gelen polisiye birimin kısaltması.

Feds: FBI, ATF gibi federal araştırma bürolarında çalışan ajanları belirten ve “federaller” olarak çevirebileceğimiz kısaltma.

Tarih ve zaman kısaltmaları

BC: Milattan önce anlamına gelir. Açılımı “Before Christ” dir.

AD: Milattan sonra anlamına gelir. Açılımı Latince “Anno Domini” dir.

AM: Saatleri yazarken kullanılır. Öğleden önce anlamına gelir. Latince açılımı “ante meridiem” dir.

PM: Yine saatleri yazarken kullanılır. Öğleden sonra anlamına gelir. Latince açılımı “post meridiem” dir.

BTW: (By the way): “Bu arada” anlamında kullanılan kısaltma.

Günlük hayatta geçen kısaltmalar

S.O.S.: : Yardım kodları sıralamasında mayday’den sonra gelen ve en acil olanıdır. Yardım çağırmak isteyen bir kişi, başkalarının görebileceği yerlere bu yazıyı yazar veya imkanları varsa duyabilmeye çalışırlar. Standartlaşmış bir kısaltmadır.

Çoğu kişi “Save Our Ship” gemimizi kurtar; “Save Our Soul” ruhumuzu kurtar; “Stop Other Signals” diğer sinyalleri durdur sözcüklerinin kısaltması olarak bilmektedir. Oysa kısaltmayla hiçbir alakası yoktur. Tamamen telgrafın iletişim aracı olarak kabul edildiği zamanlarda kullanılan mors alfabesiyle ilgili bir kavramdır. Kolay bir şekilde akılda tutulabilmesi için imdat çağrısı, 1908’de üç çizgi, üç nokta, üç çizgi olan S.O.S. olarak belirlenmiştir.

R.I.P.: (Rest In Peace): Amerikalıların mezar taşlarına yazdığı ve “huzur içinde yat” anlamına gelen bir kısaltmadır. Özellikle isimsiz mezar taşlarında kocaman yazılı olarak görebilirsiniz. Dikkatli bir sinema veya oyunseverseniz, içinde mezarlık geçen bölümlerde defalarca görmüşsünüzdür.

A.K.A: (Also Known As): … olarak da bilinir… anlamına gelmektedir. Genellikle sinema filmlerinin İngilizce veya orjinal dilindeki adının yanında diğerine alternatif olarak göstermek için kullanılır. Mesela The Ring a.k.a. Ringu gibi.

VS: (Versus) : İki şeyin birbirine karşı/rakip olduğunu anlatan versus kelimesi yerine VS kısaltması sıklıkla kullanılır. Örnek: Alien vs Predator (Alien Predator’a Karşı)

WC: (Water Closet): Su dolabı, yani bildiğimiz WC

Kişisel adlandırma kısaltmaları

Doc: Doktor

Sis: Kız kardeş kelimesinin günlük hayattaki kısa kullanılışı.

Bro: Arkadaş (Brother kelimesinin kısaltılmışı).

Bud: Arkadaş, kanka (Buddy kelimesinin kısaltılmışı).

Tepkisel ifade kısaltmaları

OMG: Oh My God (Aman Tanrım)

WTF: What The F*u*c*k (Ne oluyor lan?)

LOL: Loughing Out Loud (Sesli gülüyorum anlamında e-postalarda yaygın kullanılır)

Geo-Mat Staff cevapladı 3 yıl önce

Türkçede kullanılan bazı kısaltmalar da son derece ilginç.

Başa dön tuşu