Talyum testi nerede yapılır?
Önce hastaya efor testi yaptırılır, hemen arkasından kol damarından radyoaktif madde verilerek özel bir gama kamera vasıtası ile maddenin kalp kasındaki dağılımı görüntülenir. Damarın dar olduğu bölgeye yeteri kadar kan gitmeyecektir. Daha sonra hastanın dinlenme anındaki görüntüleri alınır. Dinlenme ve efor esnasındaki görüntüler mukayese edilerek damarda bir sorun olup olmadığı varsa hangi damarda olduğu anlaşılmaya çalışılır. Sorunlu damarı göstermesi açısından efor testine göre daha değerlidir.
Talyum testinde kalbin duvarlarında kan gitmeyen bölgeler tespit edilir
Talyum testinin bir diğer versiyonu, ortopedik sorunlar veya yaş nedeniyle bant üzerinde efor yapamayacak hastalara yapılır. Bu hastaların kalpleri bantta koşturma yerine ayrı bir ilaç (dipiridamol, dobutamin) verilerek hızlandırılır. İlaçlı zorlama sonrası görüntüler dinlenme durumundaki görüntülerle karşılaştırılır.
Talyum testinin dezavantajı az da olsa radyoaktif madde almaktır.
Talyum testi öncesi nelere dikkat etmelisiniz?
1-Randevu saatinizden önce en az dört saat aç kalınız.12 saat önceden itibaren kafein içeren içecekler, çay, kahve, kola içmeyiniz, çikolata yemeyiniz.
2-Doktorunuzla ilaçlarınız hakkında önceden konuşunuz. Aksi söylenmediği takdirde 2 gün öncesinden ilaçlarınızı kesiniz.
3-Aynı efor testine gider gibi rahat bir kıyafet ve spor ayakkabı ile geliniz.
4-Kameranın kayıt yaptığı sürece hareketsiz yatmaya dikkat ediniz.
5-Tetkikten sonra bol su içmeniz radyoaktif maddenin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Bknz: Talyum testi nedir?
Cevap yazmak için GİRİŞ yap veya KAYIT ol