Sonbaharda Topraktaki Değişiklikler Nelerdir?
Sonbaharda Topraktaki Değişiklikler Nelerdir? Toprak sonbaharda nasıl olur?
Bu mevsimde bahçenizde yapmanız gerekenleri bilmiyorsanız ve öneriye ihtiyacınız varsa, işte size Osmanlı Bahçesi Fidanlığı’ndan alınan ipuçları…
Sebze bahçesi hazırlığı
Önümüzdeki yıl ben de bahçemde sebze yetiştirmek istiyorum diyorsanız, şimdiden yapmanızı önereceğimiz hazırlıklarla siz de organik sebzeler üretebilirsiniz. Bahçenizde 2 m eninde 3 m boyunda bir boşluk yaratmak, sebze bahçeniz için size yeterlidir. Etrafına 30 cm ara ile kekik, biberiye ve lavanta fideleri kullanarak çit yapabilirsiniz.
Önümüzdeki yıl dikeceğiniz sebze fidelerinin etrafının bordürü şimdiden diktiğiniz bu aromatik bitkilerle hazırlanmış olur. Toprağı da çapalanıp işlenmelidir. Daha sonra temin ettiğiniz bakla tohumlarını (Mısır çarşısından ve semt pazarlarından bulabilirsiniz) ekmenizi tavsiye edeceğiz. Bakla sulanmak istemez. Yağmur suyu ile kışın sonunda çimlenecek ve baharda yetişmiş olacaktır.
Baklalar çiçek açtıkları dönemde çapalanarak toprağa karıştırılır. Bu sayede baklanın köklerinde ve çiçeklerinde bulunan azot toprağı zenginleştirir. İlkbaharda toprak hazırlığınız bittikten sonra Mayıs ayında sebze fidelerinizi dikebilirsiniz.
Çim alanların hazırlığı
Yeni çim ekmeyi düşündüğünüz alanlar için bu ay ve önümüzdeki ay idealdir. Toprak hazırlığı yapmaya başlayabilirsiniz. Önce çim ekmeyi planladığınız bölümdeki varsa yabani ot ve bitki kalıntılarını mümkün olduğu kadar kökleri ile çıkarıp temizlemek gerekir. Daha sonra çapalamak, toprağı işlemek sıkışmış toprak tabakasını havalandırmak, toprağın geçirgenliğini sağlar.
Eğer çimlenmeye engel olabilecek küçük taşlar varsa bunlar elle toplanmalı, kurumuş dal, bitki artıklarından temizlenmelidir. Bu aşamada humus ilave etmek toprağın organik yapısını zenginleştirir ve çimlerinizin uzun vadede sağlıklı, güçlü, güzel görünmelerini sağlar. 1 m2’ye 60 gr humus ilave etmek yeterlidir. Son olarak tesviye yapılır ve tırmık çekilir.
Artık çim tohumunu m2’ye 60- 70 gr hesaplayarak serpebilirsiniz. Tohumların üzerini 1-2 cm örtecek şekilde elenmiş gübreli toprakla kapatmak ve ağır bir silindirle sıkıştırmak tohumların kuşlar tarafından yenmemesi için şarttır. Yağışlı olmayan günlerde sulama akşam ya da sabah saatlerinde yapılır. Sonbaharda ekilen tohumlar çok yüksek oranda çimlenme gösterir. Çok yararlı olan yağmur suyu yeni çıkan çimleri çok mutlu eder.
Önemli notlar
Yeni çilek fidelerini saksılara dikebilirsiniz. Çilek fideleri kol atarak çoğalırlar. Seneye saksınızın içinden ne çok çilek yiyebildiğinizi görüp şaşıracaksınız.
Bahçenizde de herhangi bir yer örtücü ile kapatmak istediğiniz, bir türlü çim yetişmeyen, toprak olarak da görmek istemediğiniz bölümlere çilek ekebilirsiniz.
Güllerin budanmasını kontrol edin. Üzerinde tohumlaşmış çiçek bırakmayın ki tekrar açabilsinler. Güller ilkbaharda olduğu gibi sonbaharda da en iri gösterişli çiçeklerini açarlar. Kışa girerken gübre verilen güller daha bol çiçek verir. Çelik almak için de bu ay uygundur.
İlk budaması ilkbaharda yapılan çit bitkilerinin ikinci budaması bu ay tekrarlanır. Bu budama hem form verir hem yeni sürgünlerle bitkilerin gürleşmesini sağlar.
Bahçenizdeki mevsimlik çiçeklerin bu dönemde oluşan tohumlarını toplayıp, seneye yetiştirmek için kuru bir yerde saklayabilirsiniz.
Defne, adaçayı, biberiye, kekik, nane gibi aromatik yaprakların da kurutmak için toplanma zamanıdır. Kuruttuğunuz yaprakları kış boyu mutfakta değişik lezzetler yaratmak için kullanabilirsiniz.
Oyaların, bahçe avizelerinin Ağustos ayında açan çiçekleri geçer geçmez kesilmelidir. Önümüzdeki yıl daha bol çiçek için bu gereklidir.
Zambak çeşitlerini de bu ay köklerinden ayırarak çoğaltabilirsiniz.
Cevap yazmak için GİRİŞ yap veya KAYIT ol