Sitrik asit nedir

Soru-CevapKategori: Eğitim-ÖğretimSitrik asit nedir
H. Yazıcı sordu 3 yıl önce
Sitrik asit nedir, formülü nedir?

2 Cevap
LeyL-i Matem Staff cevapladı 3 yıl önce

Sitrik asit

Sitrik asit, halk arasında limon tuzu olarak da bilinen, karboksilik asitlerden, renksiz, kristal yapılı organik bir bileşiktir. Formülü C6H8O7 şeklindedir. Hemen hemen tüm bitkilerde ve birçok hayvanın vücut sıvısında bulunur. Yağların, proteinlerin ve karbonhidratların yükselterek karbondioksit ve suya dönüştüğü fizyolojik süreçlerden geçer. pH değeri 3,5 tir.

Kullanım alanları

Sitrik asit (İngilizce citric acid) metal temizleme işlerinde, gıdaların ve çeşitli organik maddelerin dayanıklılığını arttırmak için ve bazı alkolsüz içeceklere tat vermek için kullanılır. Şekerleme ve ilaç yapımında da yararlanılır. Özellikle Turunçgillerde büyük miktarlarda bulunur. Koruyucular arasındaki kod adı E 330’dur.

duayen Staff cevapladı 3 yıl önce

Sitirk Asit Nedir?

Bu madde ilk olarak 1784 yılında İsveçli bir araştırmacı tarafından limon suyundan türetilmiştir. Kokusuz ve renksiz olan bu bileşik, araştırmacıların, şekerden beslendiğinde sitrik asit oluşturan siyah küf’den (Aspergillus niger) de üretilebileceğini keşfettiği 1900’lerin başlarına kadar limon suyundan üretildi.

Asitli ve ekşi tat özelliğinden dolayı bu madde, özellikle alkolsüz içecekler ve şekerlerde, tat verici ve koruyucu bir madde olarak kullanılır. İlaçları stabilize etmek veya raf ömrünü uzatmak için kullanılan bu madde ayrıca virüslere ve bakterilere karşı bir dezenfektan olarak kullanılır.

Gıda etiketlerinde sitrik asit E330 koduyla belirtilebilir.

Başa dön tuşu