Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için neler yapılmalıdır?
Sağlıklı Yaşam İçin Yapılması Gerekenler
Sağlıklı Uyumak
Uyku insan hayatı içerisinde organların dinlenmesi ve vücudun kendini toparlaması için tanınan özel bir zaman dilimidir. Uyku süresinin normalden kısa tutulması ya da vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda uyku molası verilmemesi bir süre sonra hücrelerde yıpranmaya ve beraberinde yeni hastalıklara neden olur.
Dünya üzerinde yapılan araştırmalara bakıldığında uyku düzenine dikkat etmeyen ve kısa süreliğine dahi olsa uyku sorunları yaşayan kişilerde kalp hastalığı riskinin ortaya çıktığı fark edilmiştir. Ayrıca zihnin dinlenmesi için de oldukça önemli olan sağlıklı uyku düzeni stresin azaltılarak vücudun her alanında gelişmenin olmasını sağlamaktadır.
Sağlıklı Beslenmek
Dünyanın her noktasında büyük bir öneme sahip olan sağlıklı beslenme konusu sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler arasında ilk sıralarda yer alır. İnsan vücudu uyuyarak dinlenir ancak bütün hücreler ve bütün vücut doğru besinleri aldığında dinlenmeye geçebilir. Yağlı, baharatlı ya da içerisinde vücuda zarar verecek besin ögeleri içeren öğünler tüketmek, düzenli bir uykunuz olsa dahi vücudunuzun dinlenmesine izin vermez.
Sağlıksız beslenmede tüketilen besinlerin bir kısmı vücut tarafından dışarı atılır. Fakat zararlı besin ögelerinin bir kısmı vücutta kalarak organlarda birikmeye neden olur. Sağlıklı beslenme düzenine geçilmediği takdirde ise vücutta hastalıklar meydana gelmeye başlayacaktır. Yaşam kalitesini düşüren bu durumların beraberinde sağlıklı düşünememe ve sosyal hayattaki sorunlarda kendini gösterebilir.
Sağlıklı Fiziksel Aktivite
Günümüzde çoğu kişi için vazgeçilmez durumlardan biri haline gelen fiziksel aktivite yürüyüş, koşu, bisiklet sürme ya da herhangi bir spor dalına yönelmek şeklinde yapılabiliyor. Kalp sağlığı, stresin etkilerini en aza indirme ve kilo kontrolü sağlama gibi pek çok konuda etkisi olan fiziksel aktivite zihinsel faaliyetleri destekler. Ayrıca fiziksel aktivitede bulunmak kişinin kendine olan özgüveninin yerine gelmesini sağlar.
Günlük en az 30 dakikalık fiziksel aktivite yapılması Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilmektedir. Asansör kullanmamak, araç kullanmak yerine yürüyüş yapmak, bisiklet turuna çıkmak bir süre sonra vücudunuzda büyük bir hafiflik hissetmenizi sağlayacak aktivitelerdir. Ev içerisinde yapılan odalar arası gezintiler ve ev işleri rutin hareketler kabul edildiği için fiziksel aktivite olarak görülmemektedir. Bu nedenle rutin dışında farklı bir egzersiz düzeni oluşturulmalıdır.
Olumlu Düşünmek
Sağlıklı bir yaşam sadece vücut sağlığını korumakla elde edilmez. Vücut sağlığı korunurken bir yandan da ruh sağlığının desteklenmesi gerekir. En az sağlıklı beslenme ya da sağlıklı uyku kadar önemli olan olumlu düşünme alışkanlığı, insanların hayattan zevk almasını sağlar. İkili ilişkilerde ve iş, eğitim gibi sosyal yaşantılarda da başarılı olmayı sağlayan olumlu düşünme alışkanlığı her yaştaki insan için gereklidir. Sorunların daha kolay çözülmesini sağlayan bu düşünce insan zihninin detaylarda fazla miktarda yorulmasını engeller. Olumlu düşünme, hayatın bütününe odaklanmayı sağlayarak insanın yaşantısında kendini motive etmesini sağlamaktadır.
Stresten Uzak Durmak
Gündelik koşuşturmacalar içerisinde insan zihninde, vücudunda ve ruhunda stres kaynaklı birikmeler yaşanır. Vücutta oluşan stres birikmeleri bir süre sonra hastalık olarak kendini gösterirken, zihinsel birikmeler ise sağlıksız düşünme ve doğru kararlar verememe olarak ortaya çıkabilir. Psikolojik stres birikmeleri ise insanlarla sağlıklı ilişkiler kuramamaya neden olabilmektedir. Sağlıklı yaşam şartlarını tamamen ortadan kaldıran stresi engellemek çoğu zaman mümkün olmayabilir. Ancak stresin etkilerini en aza indirecek alışkanlıklar denenebilir.
- Sakinleştirici müzikler dinleyin, resimler yapın.
- Sizi mutlu eden insanlarla görüşün.
- Stres azaltıcı çaylar tüketin ve duş almaya özen gösterin.
- Doğa yürüyüşleri yapın.