Işığın bitkiler üzerinde etkileri nelerdir?

Soru-CevapKategori: Eğitim-ÖğretimIşığın bitkiler üzerinde etkileri nelerdir?
Ziyaretçi Staff sordu 4 yıl önce

1 Cevap
haluk-tok cevapladı 2 yıl önce

Işık Bitki Büyümesini Nasıl Etkiler?

Her canlı, büyümek için enerjiye ihtiyaç duyar. İnsanlar, enerjiyi besinlerden alır. Bitkiler ise fotosentez adı verilen bir süreçte ışıktan enerji alır. Işık, bitkinin büyüme döngüsünü başlatır ve sağlıklı gelişimini destekler.

Doğal ışık veya yapay ışık olmadan bitki büyüyemez, çoğalamaz ve yaşamı desteklemek için yeterli oksijen bulamazdı. Işık olmasaydı yeşil bitkiler hayatımızda olmazdı.

Bitkilerin yaşamak için üç temel şeye ihtiyacı vardır; ışık, su ve karbondioksit. Bitkiler, besin üretmek için su ve karbondoksit kullanır. Bitkiler, güneş ışığından veya yapay ışık kaynaklarından gelen enerjiyi kullanarak karbondioksiti, toprak besinlerini ve suyu organik bileşiklere dönüştür. Bitki yaşamının temelini oluşturan bu sürece fotosentez adı verilir.

Beyaz ışık, kırmızı, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve mor gibi çeşitli renkleri içerir. Bitkiler fotosentez yapmak için bazı renkleri emer, bazılarını yansıtır. Mavi ışık, bitki büyümesinin ilk aşaması için çok önemlidir. Çiçeklenme aşamasında ise kırmızı renkte ışığa ihtiyaç duyulur.

Doğal güneş ışığı, bitki büyümesi için en iyi olandır. Bitkilere ihtiyaç duyduğu mavi ve kırmızı ışığın doğru dengesini sağlayan güneş ışığı, bitkilerin büyümesi ve çiçeklenmesi için son derece önemlidir.

Yapay ışık kaynakları da güneş ışığına benzer şekilde çalışır. Floresan, akkor, metal halide, yüksek basınçlı sodyum ve LED lambalar bitki gelişimini desteklemek için kullanılan yapay ışık kaynaklarıdır. Yapay ışık kaynakları, bitkilerin büyümesini kontrol etmeyi ve daha hızlı üretim yapmayı mümkün hale getirir.

Tüm bitkiler için ihtiyaç duyulan ışığın türü ve miktarı aynı değildir. Bazı bitkiler günde sadece birkaç saat ışığa ihtiyaç duyarken bazıları günde 8 saat veya daha fazla ışığa ihtiyaç duyabilir.

Işıktan mahrum kalan bitkiler yukarı doğru büyüyerek ışık arama eğilimindedir. Bu bitkilerin hayatta kalma mekanizmasıdır. Bitkiler yeterince ışık alamazsa; yaprakları sararır, küçülür ve sapları cılız kalır. Yeterince ışığa ulaşamayan bitkiler sonunda renklerini kaybeder ve ölür. Bitkilerin çok fazla ışığa maruz kalması da bitki gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Işık, bitki büyümesini etkileyen faktörlerden sadece bir tanesidir. İklim, hava durumu, yükseklik, hava durumu ve haşere kontrolü de bitki büyümesini ve üretimini etkiler.

Cevabınız

1
+
12
=







Başa dön tuşu