İçki sağlığa yararlı mı?
Gelelim asıl konumuza… Aşağıdaki yarar ve zarar listesine bakın ve siz kara verin.
Alkolün yarar ve zararlarını ele alan çok sayıda araştırma var. Alkolün yararları diye sıralanan şeylerde doğruluk payı var mı?
Arada bir şarap ya da bira içen insanlar vücutlarına iyilik ettiklerini de düşünür. Bu yönde sonuç açıklayan araştırmalar da memnuniyetle karşılanır. Fakat az miktarda alkolün sağlığa yararı olup olmadığını belirlemek zor bir iştir.
ALKOLÜN FAYDALARI: (uygun dozlarda alınırsa)
- Damarları genişletir, kişiyi neşelendirir.
- Mikropları öldürmede kullanılır.
- Eklem kireçlenmelerini azaltır.
- CRP ve IL-6 (kalp sektesi belirleyicileri) uygun seviyede kalır.
- HDL (iyi kolesterol) artar.
- Kan pıhtısı oluşumunu engeller.
- Strese karşı korur.
- Tansiyonu ve kan şekerini düşürür.
- Safra kesesinde taş oluşumunu azaltır.
- Kolon ve göğüs kanser olgularını azaltır.
- Kanda estrogen seviyesini yükseltir.
- Bira bir B vitamini ve silikon deposudur.
ALKOLÜN ZARARLARI
ZEHİR ETKİSİ: Alkol Karaciğere varınca orada, tesir bakımından etilalkolden daha zehirli olan asetaldehide dönüşür ve vücudun dokularına taşınır ve oralarda parçalanarak asetik asit hâlini alır. Bu da sonunda karbondioksit ve suya ayrışır. Vücuttan atılması içilen alkolün oranına göre 48-72 saattir.
Hormonlara olan etkisi kanda testosteron hormon seviyesini düşürerek estrogene dönüşümünü hızlandırır. Bu etkide vücutta yağ depolanmasına ve su tutulmasına sebep olur.
BÖBREKLER: Alkol idrar miktarını arttırır. Bu vücudumuzun su kaybına neden olur. Uzun süre alkol alımı böbreklerde hasar oluşturur bu da yüksek tansiyon yapar.
Karaciğer: Alkolün karaciğerde metabolize olması sonucu acetaldehyde oluşması enzim faaliyetlerini aksatır. Siroz oluşur, kan şekerini kullanarak şeker seviyesini düşürür. Karaciğerde yağ depolanmasına sebep olur
Sindirim Sistemi: Alkol kullanımı vitamin ve mineral maddelerin emilimini engeller.
Pancreas: Alkolün yüksek dozlarda alımı pankreasta tepkiye neden olur. Kusma, ateş, kilo kaybı oluşur.
Bağırsaklar: Yoğun alkol kullanımı sindirim sistemi ülserine ve kolon kanserine zemin hazırlar. Vücudumuza yararlı olan vitamin ve mineral maddelerin emilmesini önler.
Üreme Organları: Spermleri tahrip eder. İmpotans oluşturur.hamile hanımların bebeklerinde hasar oluşturur.
Osteoporosis: Yüksek dozda alınan alkol kemik kaybına ve kırıklara neden olur
BEYİNE ETKİSİ: Beyin için hayati değer taşıyan oksijen teminini azaltır. Oksijen temin edemeyen beyinde yüzlerce hücre ölür. Hatırlama ve öğrenme fonksiyonları azalır..
KANSERLEŞME ETKİSİ: Karaciğerde depolanması dolayısıyla ağız ve karaciğer kanseri için tetikleyicidir. Alkolle kullanılan sigara da bu olayları daha fazla aktive edicidir.
KAN HASTALIKLARI: Oksijeni taşıyan eritrositler üzerine toksik etki yapar, sayıları azalır. kansızlık (anemi) yapar. Trombosit sayısı azalır. Megakaryocytesler üzerine toksiktir.
KASLARA ETKİSİ: Kaslara az giden kan güçsüzlük ve zayıflama yapar.
AKCİĞERLERE ETKİSİ: Az miktarda alkol bile solunumu hızlandırır. Kalp atışı yavaşlar, tansiyon düşer. Kusma dolayısıyla ve akciğer hassasiyeti ile zatüre daha kolay oluşur.
DİĞER ETKİLERİ: Davranış bozuklukları, konsantrasyon, koordinasyon bozukluğuna sebep olur.
Cevap yazmak için GİRİŞ yap veya KAYIT ol