Heteroseksizm nedir?
Heteroseksizm heteroseksüel ilişkilerin ortaya çıkarmış olduğu tarihsel, toplumsal hegomonik bir iktidar biçimidir. Bu ilişki biçimi tüm özel ve kamusal alanın biçimlenmesinde rol oynar. Her şey bu iktidar biçimine göre konumlandırılır. Eğitim, sağlık, aile, hukuk gibi özel ve kamusal alanlar bir iktidar ilişkisi olan heteroseksüel ilişkiler ile tanımlanmıştır. Bu ilişkilerin oluşturduğu yaşama biçimine heteroseksizm diyoruz.
2-Heteroseksizmin kökenleri nelerdir?
Heteroseksizmin kökenleri binlerce yıl ötesine dayanır. Ancak insanlık tarihinin bilindik dönemleri olan tarım döneminden itibaren heteroseksizmin klasik aile ilişkileri ile var olduğunu biliyoruz. Heteroseksizm o günden bu güne çeşitli biçimlerde varlığını sürdürmüştür.
3-Heteroseksizm kimleri eziyor?
Heteroseksizm hegomonik heteroseksül ilişkileri sürdürmeyen herkesi eziyor. Eşcinselleri, biseksüellleri, transseksüelleri, heteroseksüelleri, dul kadınları, bekar erkekleri, kadınları ve çocukları eziyor. Egemen heteroseksüel ilişkileri kabul etmeyen herkes heteroseksizmden dolayı kendilerini yalnız ve çaresiz hissediyor. Herkes mutlaka erkekse kadından, kadınsa erkekten hoşlanması gerekliliğine inandırılıyor. Herkesin evlenmesi gerektiği doğal kabul ediliyor. Herkesin çocuk sahibi olması doğal kabul ediliyor. Bunun gibi onlarca zorunluluk karşısında bütün bunları yaşamayan ya da yaşamak istemeyen insanlar hegemonik heteroseksüel ilişkilerden dolayı baskıya ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar.
4-Heteroseksizm günümüze kadar nasıl geldi?
Heteroseksizm günümüze kadar özel mülkiyet, aile, din, devlet ilişkileri ile geldi. Aile heteroseksizmin temel taşıyıcı birimi oldu. Tabii ki onunla birilikte üretim ilişkileri de en etkili birimdi. Din ve devlet de bu ilişkinin günümüze kadar sürdürülmesinde etkili kamusal taşıyıcılar olmuşlardır. İdealist ve realist akımlar heteroseksizmin doğal bir gelişim biçimi olarak kabul etmiştir. Bugün de bu yönde düşüncelere sahip birçok insanın olduğunu biliyoruz.
5-Günlük hayatta heteroseksizm nasıl yaşıyoruz?
Günlük hayatta heteroseksizm tüm acımasızlığıyla sürüyor. Birçok LGBTT birey halen sapık hasta kabul ediliyor. İş ve barınma haklarından mahrum ediliyorlar. Bekar kadın ve erkekler toplumsal baskı ile sürekli evlendirilmeye çalışılıyor. Çocuklar zorunlu aile ilişkilerindeki haksız iktidar ilişkilerine tabi tutuluyor. Çok eşli olanlar aşağılanıyor.
Erkek erkeğe bir cafede öpüşemiyoruz. Sokakta el ele tutuşamıyoruz. Annemize ve babamıza sevgilimizi tanıştıramıyoruz. Hatta bir sevgilimiz olduğunu bile söyleyemiyoruz. Okulda heteroseksüel rolü yapmak zorunda bırakılıyoruz. İş yerinde eşcinselliğimizden dolayı kovulacağımızı düşünüyoruz. Bunun gibi yüzlerce olay heteroseksizmin halen devam ettiğini gösteriyor.
6-Heterokseksist kime denir?
Heteroseksist sadece heteroseksüellerin ayrıcalıklı olduğunu düşünen insanlara denir. Heteroseksüelliğin tek seçenek olduğunu kabul eden ve bununla yaşamını düzenleyen insanlara denir.
7-Heteroseksizm bir ayrımcılık biçimi mi?
Heteroseksizm bir ayrımcılık biçimidir. Kendi dışındaki kimlikleri kabul etmez. Toplumsal alanları kendi düşüncesine göre biçimlendirir. Yasaları, okulu, evi ve sokakları bu düzenle oluşturur.
8-Heteroseksizm bir ideoloji midir?
Evet en güçlü ideolojilerden biridir. Kendini normalize eden hegomonik ilişkileri bu kadar sıradanlaştıran başak bir ideoloji de yoktur. Heteroseksüel normları her gün yeniden üretir.
9-Temel Toplumsal Çelişki Heteroseksizm midir?
Hayır tek çelişki bu değildir. Bununla beraber marksizm ve femiznim de toplumsal diğer çelişkili durumları ortaya koymuşlardır. Heteroseksizm diğer toplumsal sorunlarla ele alınması gereken bir bakış açısıdır.