Heimlich manevrası nedir? Nasıl yapılır?

Soru-CevapKategori: Genel SorularHeimlich manevrası nedir? Nasıl yapılır?
misafir Staff sordu 4 yıl önce

1 Cevap
medcezir cevapladı 4 yıl önce

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

1974 yılında Dr. Henry Jay Heimlich tarafından bulunmuş ve uygulamaya konulmuştur. Nefes borusuna yabancı bir cismin kaçması durumunda, oluşan boğulma tehlikesine karşın hayat kurtaran bir manevradır. Heimlich Manevrası 2 şekilde uygulanır. Bilinci açık olan kişiye uygulanan yöntem ve bilinci kapalı olan kişiye uygulanan yöntem. Şimdi bu iki yöntemi detaylı bir şekilde ele alalım.

Bilinci Açık Olan Kişiye Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır;

Hasta ayakta veya oturur pozisyonda soluk borusuna yabancı bir madde kaçabilir bu durumda, Heimlich Manevrasına geçmeden önce, kişinin yanında veya arkasında durarak, Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesini sağlamalısınız, sonrasında Diğer eliniz ile hızla 5 kez sırtına süpürür tarzda vurmanız gerekiyor. Tıkanıklık durumu devam ediyorsa Heimlich Manevrası yapılır.

Heimlich Manevrası

Kişinin arkasından sarılarak gövdesi kavranır. Bir elinizin baş parmağınızın yardımı ile midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır. Bu aşamdan hemen sonrasında kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır. Bu hareketi yabancı cisim çıkana kadar 8-9 kere tekrarlayın. Tıkanıklık durumu devam ediyorsa tekrar sırtına vurun. Bu hareketleri 4’er kez olacak şekilde dönüşümlü olarak tekrarlayın. Bunca uğraşınıza rağmen yabancı cisimi soluk borusundan çıkaramadıysanız panik yapmayın. Çünkü bir süre sonra kişinin bilinci kapanacak. Bu durumda kişiyi, sert bir zemin üzerine yatırın. Derhal tıbbi yardım isteyin, zaman kaybetmemek adına siz heimlich manevrası yaparken etrafınızda biri varsa 112 acil telefonu arasın. Acil yardım gelene kadar, biliyorsanız temel yaşam desteği uygulayın.

Bilinci Kapalı Olan Kişiye Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır;

Elbette bu durum en istemediğimiz durumdur ama en kötü ihtimallere de hazır olmamız gerekiyor. Öncelikle panik yapmadan acil servisi aradınız ambulans geliyor, burada önemli olan destek gelene kadar hastayı hayatta tutmak olacak.

Bilinci kapalı olan kişi yere yatırılır, yan pozisyonda sırtına 5 kez vurulur, nefes borusundaki tıkanma açılmadığı taktirde hasta düz bir zeminde başı yana çevrilir, Bilinci kapalı kişinin, bacakları üzerine, ata biner şekilde oturup, bir elin topuğunu göbek ile göğüs kemiği arasına yerleştirilir ve diğer el üzerine konur. Sonrasında göbeğin üzerinden kürek kemiklerine doğru eğik bir baskı uygulanır. Bu hareketi 5-6 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar veya yardım gelinceye kadar devam etmeniz gerekebilir.

Size hiç bir yerde olmayan bir bilgi daha vermek istiyorum. Örneğin, tek başınıza yemek yiyorsunuz, bence tek başına yemek yerken de dikkatli olmakta fayda var. Eğer tek başınıza kaldığınız bir anda nefes borunuza yabancı cisim kaçarsa ne yapmanız gerekir? Haydi bakalım şimdi ne yapacağız? Bize Heimlich manevrasını kim yapacak. Öncelikle kendiniz yapabilirsiniz, Bir elinizle yumruk yapınız ve diğer elinizle yumruğunuzu kavrayarak karnınıza alttan yukarı doğru ani basınç uygulayınız. Çıkmadıysa korkmayın, madem ki kendi kendinize Heimlich manevrasını yapamıyorsunuz, o zaman size Heimlich manevrasını bir sandalye yapacak, evet yanlış okumadınız bir sandalye yapacak. Sandalye deyip geçmeyin bazen hayat kurtarıcı olabilir. Peki nasıl olacak hemen söyleyelim. Karnınızı sandalyenin sırtına dayayınız sonra üst bölümüne baskı uygulayınız. Tabii bunu yaparken de etrafınızdan da yardım istemeyi unutmayın. Tüm hayatınızı bir sandalye’ye emanette etmeyin.

Cevabınız

15
+
7
=







Başa dön tuşu