Gece körlüğü nedir?

Soru-CevapKategori: Sağlık ve GüzellikGece körlüğü nedir?
dortyaprakliyonca Staff sordu 4 yıl önce

1 Cevap
cozum-merkezi Staff cevapladı 4 yıl önce
Gece Körlüğü
 
Halk arasında tavuk karası ismi verilen gece körlüğü A vitamini eksikliğinin sebep olduğu bir göz problemidir. Beyne giden sinirlerin işlevlerini tam anlamıyla yapamamasından oluşan bu rahatsızlık genetik olarak da geçebilir ve ilerleyici özelliktedir. Ülkemizde akraba evliliklerinin çok yapılması nedeniyle sık rastlanan bir hastalıktır.
 
Hasta olan kişinin loş bir ortamda ve gece alacakaranlıkta gerektiği kadar görememesiyle belirti verir. Gece körlüğü küçük yaşlarda pek belirgin olmasa bile yaş ilerledikçe belirti vermeye başlar ve ilerleyen dönemlerde körlüğe kadar giden görme azalması olabilir.

Gece körlüğünün en önemli belirtisi karanlıkta net görememektir. Öncelikle karanlıkta meydana gelen görme zorluğu belli bir süre sonra loş ışıkta da kendisini gösterir. Hastalık ilerledikçe gözün etrafta olup biteni yeteri kadar algılayamaması sonucunda gündüz de etrafa çarpmalar, takılma ve düşmeler meydana gelebilir. Gece körlüğünün diğer belirtileri arasında konsantrasyon bozukluğu, ışık çakması veya etrafın parlaması, ayrıca ileri derecede gözlük ihtiyacı ( astigmat ve miyop) sayılabilir.

Gece körlüğünün teşhisinde ve takibinde görme keskinlikleri, göz dibi muayenesi, görme alanı incelenmesi ve elektrofizyolojik ölçümler ( ERG ) kullanılmaktadır. Son zamanlarda OCT ( optik kohorens tomografi) ile gözün sinir lifi tabakasının incelenmesinden faydalanılmaktadır.

Gece körlüğünün kesin bir tedavisi yoktur. Ancak sinir hücresi nakli ve genetik ile ilgili bir takım çalışmalar yapılmaktadır. Bu konudaki gelişmeler umut vericidir. Günümüzde A vitamini, D vitamini ve Omega 3 takviyesiyle rahatsızlığın ileriye gitmesine engel olmaya çalışılmaktadır. Akraba evliliği yapılmaması konusunda halkın bilinçlendirilmesi hastalığın önlenmesi açısından önemli bir faktördür.

Başa dön tuşu