Boşanma davası nasıl açılır?
Boşanma Davasının en olmazsa olmaz şartı gerçekten boşanmayı istemenizdir. Unutmayın ki bu yolda karşınıza çıkabilecek engelleri aşma azminiz sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Mutlaka hatırlanmalıdır ki , evlenirken size yardım eden insanların çok büyük kısmı siz boşanırken yardımcı olmayacaklardır. Bu yolda gerçekten çok kararlı olmalısınız. Eğer kararsızsanız bu yola hiç girmeyin diyoruz. Bir diğer önemli konu boşanma davasının açılmasını doğuracağı sonuçları önceden düşünmek ve bunlara göre tedbir almaktır. Boşanma davası açıldıktan sonra evinizde mi kalacaksınız yoksa o mu gidecek ? Kirada iseniz kirayı kim ödeyecek ? Mali durumunuz bundan nasıl etkilenecek ? Çocuklarınız eşinizle nasıl görüşecek ve okul durumları nasıl olacak ? Yeni bir işe mi başlayacaksınız? Ailenize bu durumu nasıl aktaracaksınız ? Bütün bunlarla baş ederken psikolojinizi nasıl sağlam tutacaksınız ? Bu ve pek çok sorunun cevabını önceden hazırlamanız işlerinizi çok kolaylaştıracaktır.
2. Boşanırken Çocuğunuza Zarar Vermemekte Kararlı Olun
Boşanma sizin ve eşiniz arasında yaşanan bir durumdur. Bu durum ikinizin arasında kalmalıdır. Boşanmada çocukların silah olarak kullanılması yaşanabilecek en kötü durumlardan birisidir. Bu durum çocukların minik kalplerinde kapanmayacak yaralar açmaktadır. Öyle ki bu kapanmayan kalp yaraları çocuğunuzun bir ömür boyunca canını acıtacaktır. Medeni bir şekilde boşanabilmek çocuğunuza yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biridir. Yaşadığımız tecrübeler, boşanmada silah olarak kullanılan çocukların ruhen ve bedenen daha sağlıksız olduklarını göstermektedir. Boşanma süreciniz devam ederken çocuğunuzu eşinize göstermemek , eşinizi çocuklarınıza kötülemek veya çocuklarınıza nafaka vermemek çok yanlış davranışlardır. Bu yanlış davranışları yapmamakta kararlı olmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Çünkü sizin bir yetişkin olarak zorluklarla mücadele ettiğiniz konularda çocuğunuzun zayıf ve aciz olduğunu hatırlayın.
3. Avukat Bulun
Boşanma konusunda diğer önemli bir konu iyi bir boşanma avukatı bulmaktır. Çünkü boşanma yolundaki en önemli yardımcınız emin olun boşanma avukatınız olacaktır. Boşanma sürecinde avukata ihtiyacın yok diyenlere aldırmayın. Makul sürede ve mümkün olan en kısa yoldan boşanabilmek için işinin ehli yani profesyonel bir boşanma avukatı çok önemlidir. Hayatınızda ilk defa karşılaştığınız bir konuda profesyonel yardım almak çok yerinde ve çok akıllıca bir karar olur. Adliyelerde avukatsız iş yapmaya çalışıp boşanma davasını kördüğüme çeviren pek çek kişi herkese ibrettir. Boşanma sürecinde karşılaşma ihtimaliniz olan engeller hakkında avukatınız sizi bilgilendirecektir. Ayrıca önemli karar verme anlarında sizin doğru kararı vermenize yardım edecektir.
Boşanma avukatı ararken daha önce boşanmış tanıdıklarınızdan yardım alabilirsiniz. Bulduğunuz avukat isimleri hakkında internette araştırma yapabilirsiniz. Burada en önemli nokta tutacağınız avukatın profesyonel bir boşanma avukatı olduğunu bilmektir.
4. Ödeyeceğiniz Avukatlık Ücreti ve Masraflar
En çok merak edilen konulardan biri de boşanma konusundaki avukatlık ücretleridir. Çünkü boşanma konusunda yapılan en önemli masraf kalemi avukata verilen ücrettir. Boşanma davasında avukatlık ücreti , avukatınızın deneyimi , sizin gelir durumunuz , davanızın anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası olması gibi kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Eğer boşanma davasında ayrıca istenecek değerlerin (maddi , manevi tazminat vs gibi) kazanılması halinde bu değerlerin yüzde onbeşinin avukatlık ücreti olacağı kararlaştırılabilir.
Anlaşmalı boşanma davaları daha kısa sürede bittiği için genelde ücreti de çekişmeli boşanma davalarına göre daha düşük olur. Çekişmeli boşanma davalarında avukatlık ücreti daha yüksek olur.
Davanızın açıldıktan sonra kazanılması halinde avukatınız , karşı taraftan belli bir miktarda avukatlık ücreti almaya hak eder. Aynı şekilde siz davanızı kaybederseniz karşı tarafın avukatı da sizden belli bir miktarda avukatlık ücreti alacaktır.
5. Boşanma Davasında Ne İstediğinize İyi Karar Verin ve Bunu Avukatınıza Söyleyin
Boşanma davasında diğer önemli bir nokta da gerçekten ne istediğinizi tespit etmektir. Kafanızda soru işareti olan noktalarda avukatınızdan yardım alabilirsiniz. Her zaman hatırlanmalıdır ki alınması gerek kararı avukatınız değil siz alacaksınız. Tazminat istiyor musunuz , tedbir nafakası veya yoksulluk nafakası alacak mısınız , velayet kimde kalacak , ev eşyaları ve ziynet eşyalarında durumunuz ne olacak gibi sorulara net yanıtlar vermeniz gerekmektedir. Bu konuda vereceğiniz cevaplar net olduktan sonra bunları avukatınızla paylaşın ve dava yol haritanızı birlikte çizin.
6. Avukatınıza Vekaletname Verin
Artık ne istediğinizi biliyorsunuz ve bir avukatla da anlaştınız. Bundan sonra sıra vekaletname vermeye geldi. Notere boşanma vekaletnamesi çıkartmaya giderken yanınıza iki tane vesikalık fotoğrafınızı almayı ve notere boşanma vekaletnamesi istediğinizi söylemeyi unutmayın. Bu durum tanıma tenfiz davaları için çıkarılacak vekaletnamede de geçerlidir.
7. Avukatınıza Detaylı Bilgi Verin
Vekaletnamenizi çıkardıktan sonra dava açma hazırlığı olarak avukatınıza gittiğinizde eşinizle olan durumunuz hakkında ayrıntılı bilgi vermeniz tavsiye ediyoruz. Avukatınızdan gizlediğiniz her bilgi yarın sizin aleyhinize gerçekleşen bir durum olarak karşınıza çıkacaktır.
8. Avukatınız Dava Açmadan Önce Dava Dilekçenizi Okuyun
Avukatınızdan dava dilekçesini (veya cevap dilekçesini) yazdıktan sonra size göndermesini isteyin. Bu dilekçeyi inceleyip eksik veya yanlış olan hususları düzeltebilir ve tamamlayabilirsiniz.
9. Avukatınızın Dava Açması
Tüm bu aşamalardan sonra avukatınız boşanma davanızı açacaktır. Boşanma davanızın açıldığı tarih önemlidir. Çünkü boşanma davasında hakim davanın açıldığı tarihe kadarki gerçekleşen boşanma olaylarını ve sebeplerini inceleyecektir. Dolayısıyla boşanma davası açıldıktan sonra eşler arasında gerçekleşen yeni olaylar davanın konusunu oluşturmayacaktır.
Cevap yazmak için GİRİŞ yap veya KAYIT ol