Atatürk’ün en sevdiği renk hangisidir?

Soru-CevapKategori: M. Kemal AtatürkAtatürk’ün en sevdiği renk hangisidir?
misafir Staff sordu 4 yıl önce
Ulu önderimiz Mustafa Kemal’in en sevdiği rengi bilen var mı?

2 Cevap

Best Answer

LeyL-i Matem Staff cevapladı 4 yıl önce
Atatürk’ün sevdiği renk için çoğunlukla kırmızı ve beyaz cevabı alınır. Ama Atatürk’ün asıl sevdiği renk gündoğumu rengi, “şafak” pembesidir.

Bir anektod:

Pera Palace 101 Numaralı Oda

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Pera Palace Hotel’in gelmiş geçmiş en değerli misafiri olan Mustafa Kemal Atatürk, ismini Pera Palace Hotel’in konuk defterine ilk kez yazdığında, yıl 1917 idi. O yıldan sonra, savaş ve barış dönemlerinde defalarca Pera Palace Hotel’de kaldı Atatürk. Cephe dönüşlerinde adeta evi gibi kullandığı, ülke için önemli kararlar aldığı ve üst düzey misafirlerini ağırladığı 101 numaralı odası, doğumunun 100. yılı olan 1981’de, Atatatürk’ün şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirildi.

Atatürk’ün en sevdiği renk olan, diğer tüm evlerinde ve adına açılmış müze-evlerde de kullanılan gündoğumu rengi, “şafak” pembesiyle yenilenen 101 numaralı müze oda, müzayedelerden temin edilen yerli ve yabancı nadide Atatürk kitapları, dönemin dergileri, imzalı fotoğraf ve kartpostallar, madalyalarla daha da zenginleştirildi.

Gülendam cevapladı 3 yıl önce

ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ ŞEYLER

En Sevdiği Yemek

Manastır Askeri Lisesi yıllarından kalan bir alışkanlıkla hayati boyunca en sevdiği yemek kuru fasulye ve pilav olarak kaldı. Tatlıya düşkün değildi ama cani istediğinde çok sevdiği gül reçelini tercih ederdi.

Omlet sevdiği kahvaltı öğünlerinden biriydi ayrıca gece geç saatlerde acıkınca peynirli omlet yerdi.

Kahveyi orta şekerli içerdi 10-15 fincan içermiş.

Karatahta, tebeşir, silgi ve kütüphaneden gelen kitaplar, sofranın bir parçası idi.

En Büyük Hayali Dünya Turuna Çıkmaktı

Ömrü yetseydi bir dünya turuna çıkıp Türk dili ve tarihi üzerindeki çalışmalarını genişletmek en büyük hayaliydi.

En Sevdiği Kitap

Binlerce kitabi vardı. Ama bunların arasında bir tanesini hayati boyunca hatta cephede bile başucundan ayırmadı. Reşat Nuri Güntekin’in ünlü Çalıkuşu” romanını hep yanında taşırdı, her gün rastgele bir yerinden açar, birkaç sayfa okurdu.

En Sevdiği Hayvanlar

Atlardan sonra en sevdiği hayvan köpekti. “Fox” adini verdiği köpeği, Gazi’nin yatağının ayakucunda uyurdu. Hayvanlara düşkünlüğü o dereceydi ki bir gün misafirlerinin de görebilmesi için yeni doğmuş bir tayla annesinin Çankaya Köşkü kabul salonuna getirilmesini bile emretmişti. Kuşları çok severdi. Çankaya Köşkü’nde özel bir bakıcının ilgilendiği güvercinliği vardı.

En Sevdiği Dans Ve Müzik Türü

En sevdiği dans valsti. Müzik zevki çeşitlilik gösteriyordu. Klasik Bati müziği dışında Anadolu ezgilerini de severek dinlerdi.

En Sevdiği Sporlar

Sportmen kişiliği vardı. Her gün at biner, yüzmeye gider ve bilardo oynardı.

En Başarılı Olduğu Ders

Eğitim hayatı boyunca en başarılı dersi matematikti.

En Sevdiği Renk

Gömleklerinin hepsi beyazdı. Bu gömlekler ilk yıllarda İsviçre’de özel olarak dikilirken sonra yerli malı kullanma kampanyasına öncülük edebilmek için Beyoğlu’nda bir terziye diktirilmeye başlanmıştır. Takım elbiselerinin tasarımlarını hep kendisi çizerdi. Lacivert takım giymeyi sevmezdi.

Sofra Düzenine Özen Gösterirdi

Çok dikkatli bir insan olan Atatürk, sofraya otururken; sofra örtüsünden tabaklara, bardaklardan çatal bıçaklara varıncaya kadar her şeyin düzenli olarak yerli yerinde olmasına özen gösterirdi (sofraya oturmadan önce, çatal bıçaklarda bir düzensizlik görürse; bunu bizzat kendisi düzelterek sofraya otururdu). Sofranın karşısında, tebeşirleri ve silgisiyle birlikte bir büyük kara tahta bulunurdu. (Karşılıklı fikir ve bilgi alışverişinin yapıldığı sofradan birçok profesör, milletvekili ve bakan kara tahtaya kalkardı).

Atatürk’ün sofradaki sözleri, felsefesi, yol göstericiliği, fıkraları, vecizeleri gerçekten bir hazine idi. Bu sofrada esen hava sevgi, vefa ve arkadaşlıktı. Burada ilim, sanat, kültür, nesnel görüşler, gerçeklikler, idealler yer alırdı. Ülke sorunları, geleceği, çözüm biçimleri aranırdı. Gönül sohbet ister, kahve bahane şiirinde olduğu gibi, M. Kemal için de amaç, tartışmalardı, iyiyi doğruyu bulmaktı. Akıla yol açmaktı. Sofra ve içki ise bir araçtı.

Cevabınız

10
+
10
=







Başa dön tuşu