Sinüzit ve Tedavisi hakkında…
Sinüzit kafa tasının içerisinde bulunan boşlukların yani sinüslerin iltihaplanması ile oluşur. Halk arasında sıradan bir baş ağrısı gibi görünen sinüzit tedavi edilmediği takdirde kişide ciddi sıkıntılara yol açabilir ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler.
Sinüzit ve Tedavisi nasıl yapılır?
Her hastalıkta olduğu gibi sinüzitin de bir çok belirtisi vardır. Mesela öne doğru veya baş aşağı doğru eğildiğimizde yoğunlaşan baş ağrısı bunun en belirgin olanıdır. Bunun dışında yüzde göz çevresinde,burun tarafında, ensede, diş çevresinde hissedilen genelde yüzün yarısını etkileyen ağrılar olur. Burunda tıkanıklık rengi sarımsı veya yeşile dönük akıntılar sinüzitin başlıca belirtilerindendir. Sinüzit ve Tedavisi için doğal yöntemler de kullanılmaktadır.
“Başım ağrıyor” sözünü halk arasında, evlerimizde oldukça sık duyarız. Bu ifade ta ki çocuklardan başlar en yaşlısına kadar yaygın olan bir cümledir. Bu baş ağrılarının arkasında kimi zaman sinirsel durum, kimi zaman farklı rahatsızlıklar, kimi zamanda sinüzit yer alır. Önemli olan bu ağrının nedenin bulup geçiştirmeden tedavi ettirmek yani Sinüzit ve Tedavisi yolunu izlemektir. Fakat toplum olarak ağrı kesicileri yanından ayırmayan kişiler haline geldik. Ağrıların sebebini bilmeden ve öğrenmeye kalkışmadan en ufak bir ağrıda ağrı kesicilere sarılır olduk. Uzmanlara göre baş ağrısı bir hastalık değil, bir hastalığın işaretidir ve bu belirtiler hastalığa dönmeden ağrı kesicilerle geçiştirmek yerine bir doktora başvurarak nedenini araştırmalıyız.
Her insanın sinüzite yakalanma riski vardır. Fakat bazıları var ki bunlar sinüzite daha çabuk yakalanıyor. Bunlardan başlıcaları alerjisi olan kişilerdir. Bunun dışında burun yapısında bozukluk olanlar, sigara kullananlar veya pasif içiciler bu kişilerin sinüzit olma riskleri daha fazladır. Çoğu zaman kişinin yapısıyla alakası olsa da bazı durumlar da bizler dikkatsiz davranarak bu hastalığa zemin hazırlarız. Mesela yaz aylarının sıcak havalarında bir çoğumuz saçlarımız ıslak bir şekilde dışarı çıkarız her ne kadar havanın sıcaklığına aldansakta uzun zaman içerisinde saç diplerinde oluşan nem sinüslere yerleşerek sinüzite neden olur. Birkaç sene bunu fark etmeyebiliriz ama zaman geçtikçe belirtilerini ortaya çıkaracaktır.
Sinüzit ve Tedavisi için yüzmek iyi bir tedavidir. Yüzme bilenler ve buna imkanı olanlar için yazın bol bol denize girmeleri öneriliyor. Deniz suyundaki doğal tuz sinüs kanallarındaki tıkanıklığı gideriyor. Böylece varsa sinüste tıkanıklar boşalıyor ve rahat nefes alabilmemiz mümkün hala geliyor. Havuzda da aynı etkiyi görür müyüz peki diyenler vardır. Hayır havuz tatlı su olduğundan sinüs kanallarımızın açılmasında bir rol oynamıyor. Bunun dışında yazın klimalı ortamlardan kaçınmalıyız, gün içinde açık havada spor ve yürüyüşler yapmalıyız.
Unutmayalım ki sinüzit hayati tehlikesi olmayan bir hastalıktır. Fakat tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açabiliyor ve kronikleşerek iltihabın yayılma riskini arttırıyor. Bunun için en riskli bölgeler göz ve beyin olarak görülüyor. Bu durum körlüğe kadar ilerleyebilir. Bundan dolayı mutlaka bir doktora başvurmalı ve tedavi olmalıyız.