Sağlığımızı korumak için ne yapmalıyız?
Sağlığımızı korumak için atalarımız ne demek istemiş peki sağlam kafa sağlam vücutta bulunur diye? Sağlam kafan varsa vücudunda sağlam olmasını mı belirtmiş? Hayır öyle değil tabi ki. Sağlıklı olmamızı belirtmiştir. Sağlıklı bir insanın zihninde sağlam çalıştığını belirtmiştir. (Laf aramızda kalsın ama eski insanlar cidden nerede ne kullanacaklarını ne konuşup söyleyeceklerini çok iyi biliyorlar.)
İçindekiler...
Sağlığımızı korumak her zaman önemlidir.
Eee bizimde sağlıklı olmamız için ne yapmamız gerekiyor? Bence sağlıklı olmanın en başında gelen temizliktir, hijyendir. Unutmayın ki tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkamayan, dişlerini fırçalamayan, üstünü başını yıkamayan, banyosunu yapmayan bir kişi kusura bakmasın ama sağlıklı biri değildir.
Düşünsenize bir alışveriş merkezindesiniz. Birisi tuvaletten çıkarken ellerini yıkamıyor ve o pis ellerini mağazanın camlarına sürüyor, kıyafetleri elliyor. Ellerinde ki mikrop bu sefer kıyafetlere veya cama bulaşıyor. Sizde gidip o kıyafete dokunuyor yada mankenin üzerinde ki kıyafeti işaret etmek için camı elliyorsunuz. Bu sefer ne oluyor mikrop el değiştirip size geliyor. Sizde farkında olmadan bir dost ediniyorsunuz. ( Kuyunuzu kazmaya çalışan kötü bir dost.) Eve geliyorsunuz ellerinizi yıkamadan sofraya oturuyorsunuz. Aile fertlerinden biri sizden bir parça ekmek koparmanızı istiyor o ellerle kopardığınız ekmeklerde ki mikroplar aile fertlerine bulaşıyor. Zaten devamı belli sizler anlamış olmalısınız aslında ama eğer anlamadıysanız ben söyleyeyim sonuç hastalık…!
Sonra yediğinize içtiğinize dikkat edeceksiniz. Sağlıklı bir beslenme yapacaksınız. Sabah kahvaltısını, öğle yemeğini ve akşam yemeğini zamanında yemelisiniz. Zamanında yenmeyen yemek, yemek değildir. Uzmanların dediğine göre güne iyi başlamak için sabah kahvaltısı en önemli öğünmüş. Çünkü güne zinde başlamamızı sağlarken vücudun ihtiyaç duyduğu demir, fosfor, kalsiyum ve proteini sabah kahvaltısında daha iyi alıyormuşuz. Kahvaltı yapmadığımız zamanlar vücut kendisini kapatıyormuş. (Düşünün ki uzun zamandan beri işlem yapılmayan bir bilgisayarı. Kendisini direk uyku moduna almaz mı?)
Ayrıca uzmanlar kahvaltı yapmadığımız sürece yorgunluk ve strese tabii kalacağımızı da altını çizerek belirtiyor.
Peki, uzmanlara göre kahvaltıda neler tüketeceğiz?
Uzmanlara göre kahvaltıda peynir, süt ve süt ürünleri, yumurta, kahve yada çay tüketmemizi öneriyorlar. Süt beyinsel ve bedensel olarak güçlenmemizi sağlarken peynir kalsiyum ve B vitaminini alacağımızı söylüyorlar. Yumurtanında iyi bir protein kaynağı olacağını vurguluyorlar.
Uzmanlara göre ideal kahvaltının nasıl olacağı ise şu şekildedir.
C vitamini ağırlıklı meyve, biraz peynir, bir bardak ılık süt (içine biraz bal atarsanız daha iyi olur.), biraz zeytin, bir tatlı kaşığı kadar reçel, bir adet yumurta ve iki üç dilim kadarda ekmek ile çok lezzetli bir kahvaltı olacağını söylüyorlar.
Ama günümüzde bunları yapmak ne mümkün anacığım. Herkes sabah kahvaltısını bir iki adet poğaça ile yaparken öğlen ve akşam yemeklerini fast food yiyerek yapıyorlar.
Bunlardan ziyade sağlıklı yaşam ve sağlığımızı korumak için yapacağımız diğer iki şey ise bol bol yürüyüşte ve sigara içmemekte saklı.
Gelin el birliği ile sigaraya dur diyelim.