Otomobil Üretim Aşamaları Nelerdir?
Geçmişten günümüze kadar çeşit çeşit, türlü türlü birçok modeli üretilen otomobiller üretim aşamaları ile fazlasıyla ilgi görmüş büyük ölçüde hayat kolaylaştırmıştır. Yeni bir araç üretiminin ilk adımını, araç ile ilgili kalite şartlarını oluşturan birimler ve şirketin pazar araştırmaları sonucu elde edilen veriler oluşturur. Üretiminin ilk gününden günümüze kadar kendini geliştirerek sürücüsüne daha çok kolaylık sağlamaktadır. Birçok türü bulunan otomobiller genellikle sürücülerinin ihtiyaç ve isteklerine göre tasarlanmıştır.
İçindekiler...
Otomobilin Üretimindeki Aşamalar
Yapılan işin çoğunluğunda çok büyük boyutlu robotlar kullanılsa da insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Robotların bu süreçte büyük önemi olsa da en önemli dokunuşlar insan gücüyle yapılmaktadır. Otomobile dönüşecek metal levhalar toplar halinde getirilerek fabrikada makinelerde işlenmektedir.
Tonlarca ağırlıkta olan makineler metal plakaları parçalar halinde bükerek aracın iskeletini oluşturmaktadır. İskeletin oluşmasını sağlayan bu plakalar boya, cila, astar gibi aşamalardan geçirilmektedir.
Otomobilin en önemli parçası motor, başka bir bölümde makineler ve işçilerin çalışmasıyla bir araya getirilmektedir. Otomobilin her bölümde bir parçası hazırlanmaktadır.
Otomobil üretimi çoğunlukla bant sistemi üzerinde yapılmaktadır. Otomobilin üretim aşamaları firmalara göre değişiklikler gösterilse de genelde 6 aşamadan oluşur.
Bunlar:
- Pres
- Kaynak
- Montaj
- Boya
- Kalite kontrol
- Lojistik
Pres aşamasın da özel kalıplarda yüksek basınçlarla (plakanın büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir) şekillendirilen büyük rulo çelik özel bir şekilde biçimlendirilerek gerekli parça haline getirilmektedir.
Kaynak aşamasında pres aşamasında oluşturulan parçalar hassas ve büyük bir titizlikle birleştirilmektedir. Robot ve makineler kullanılmaktadır.
Kaynak aşamasında hassas parçalarda hataya yer verilmemektedir. Yapılan en küçük hatada otomobilin üretim aşamasının sıfırdan başlamasına sebep olabilmektedir.
Boyama aşamasında otomobillere istenilen rengin verilmesiyle birlikte ses yalıtımı ve korozyona karşı uzun ömürlü olmasını sağlamak için kaplamalar yapılması için giderler.
Montaj aşamasında otomobil parçaları özel makineler aracılığıyla birleştirilir. Montaj istasyonuna getirilen otomobiller eksiksiz biçimde montajlanarak kalite aşamasına gönderilir.
Otomobilin kalite kontrol aşamasında gerekli tüm testler yapılır ve bu testleri geçen araçlar müşterilerle buluşmaya hazır hale gelmiş olur. Lojistik aşamaya gönderilerek kullanıcının hizmetine sunulur.
Araba Üretiminde Kullanılan 5 Temel Malzeme
Araba imalatında ağırlığı, dayanıklılığı, kalitesi, onarım kolaylığı ve üretim kolaylığı gibi bunlara benzer birçok unsur göz önünde bulundurulmaktadır. Araba üretim ve imalatı araç modeli artışlarıyla birlikte rekabet ile birlikte günden güne büyümeye devam etmektedir. Müşterilerin istek ve taleplerine göre uygun, maliyeti düşük, hızlı, daha güçlü ve gelişmiş araba modelleri üretebilmek için yeni tasarımlar ve gelişmiş teknoloji barındıran araba üreticileri, araba imalatı konusunda günümüzde yarış içerisindedirler. Araba üretiminde kullanılan her bir materyal araba modelinin gelişmişliği hususunda son derece önemlidir. Kullanılan materyaller bilinen sanayi ürünleri olsa da kullanım şekilleri ve miktarları gelişen araba imalatı teknolojisi ile birlikte değişmektedir. Buna bağlı olarak artmak veya azalmaktadır.
Araba üretiminde kullanılan 5 temel materyal
- Çelik
- Plastik
- Alüminyum
- Kauçuk
- Cam
Çelik
Çelik araba üretim imalat sürecinde 5 temel materyalden en büyük orana sahiptir. Çeliğin markası ne olursa olsun araba modellerinde ağırlığın ortalama yarısını oluşturmaktadır. Araba modellerinin iskeletini oluşturan gövdenin altındaki şasi çelikten üretildiği için kazalarda diğer materyallere göre çok daha iyi korumaktadır. Arabalarda bulunan kapı kirişleri, çatılar ve araba panelleri de araba imalatında çelikten üretilmektedir. Çelik araba motoru, egzoz üretiminde ve araba modellerinin büyük parçalarında da kullanılan ana materyaldir.
Plastik
Araba imalatında kullanılan maddeler arasında dayanıklılık ve esneklik ile üreticilerin favorisi olan plastik, günümüz arabaların modellerinde arabanın yaklaşık %50’ini oluşturmaktadır. Dayanıklı, ucuz, hafif yapısı ve hemen şekil alabilmesinden dolayı bu kadar çok kullanılmaktadır. Gün geçtikçe daha da çok kullanılmaktadır.
Gösterge paneli, kapı kolları, paspaslar, düğmeler, hava yastığı, araba motorunun içindeki ufak boyutlu parçaların birçoğu ve daha farklı birçok parça farklı tipler de plastikten üretilmektedir.
Alüminyum
Sert yapısı ve hafif olmasıyla günümüzde araba üretiminde giderek fazla kullanılmaktadır.1970’de araba imalatı sanayide %2 kullanım oranına sahipken günümüzde araba modellerinin yaklaşık olarak %9’unu oluşturmaktadır. Arabanın gövde kısmında ve tekerlerde daha yüksek oranda görmek mümkündür. Belli araba modellerinin motorlarının üretiminde kullanılan alüminyum konstrüksiyon ile araba üreticileri, demir ile üretilen araç modellerine göre kıyasla büyük performans farkı elde etmişlerdir.
Kauçuk
Dünya doğal kauçuk üretimin yaklaşık %75’i araba lastiği üretimi için yapılmaktadır. Tekerlekler araba modelleri için önemli ve hayati olanlardan biridir. Kauçuk kullanımı, tekerlekler ve araba modellerinde iç parçaların aşınmasını önleyerek yakıt sarfiyatına ve yol güvenliğine yardımcı olmaktadır. Araba tekerleklerinin yanı sıra kauçuk, arabalarda sileceklerde, contada, motor bağlantılarında, hortum ve kayış gibi birçok parçada kullanılır. Dayanıklı, esnek ve ucuz oluşuyla araba imalat sanayisinde çok tercih edilen materyal olmaya devam etmektedir.
Cam
Araba pencereleri, yan aynalar ve dikiz aynasının ana materyali camdır. Teknolojinin gelişmesiyle araba imalatında giderek daha kapsamlı alanlarda kullanılmaya çalışılmaktadır. Yeni araba modellerinde kameralar ve navigasyon ekranlarında kullanılmaktadır.
Araba imalatında kullanılan her materyal, üretim aşaması boyunca çeşitli testlerden geçirilip hem araba hem de sürücü açısından en uygun hale getirilip maksimum verim elde edilmesi hedeflenmektedir.