Meme Kanseri Adayı mısınız?

Dünyada her sekiz kadından birinin sorunu meme kanseri. Tablo ürkütücü gibi görünse de, meme kanseri erken teşhis ve tedavi sayesinde iyileşebilen bir kanser türü. Meme kanserine aday olup olmadığınızı öğrenmeniz için Formsante dergisinin hazırladığı testi mutlaka çözmenizi öneriyoruz.
Erken tanı ve tıp dünyasındaki gelişmeler sayesinde meme kanserinin oluşturduğu sorunlar günümüzde büyük oranda çözülebiliyor. Bu sayede ölüm oranı azalıyor, hastanın yaşam süresi ve kalitesi önemli ölçüde artırılabiliyor. Erken teşhis için bilinen en etkili çözüm risk durumunuza göre belirlenen muayene ve tetkik protokollerine özen göstermeniz. İşte bu noktada meme kanserine yakalanma riskinizin ne olduğunu bilmeniz çok önemli.
Meme kanserine yakalanma riskinizin ne olduğu konusunda fikir sahibi misiniz? Yanıtınız ‘Hayır’ ise teste buyrun…
İlk adetinizi kaç yaşında gördünüz?
İlk doğumunuzu kaç yaşında yaptınız?
Kendi kendine meme muayenesinden haberiniz var mı?
Ailenizde meme kanseri öyküsü var mı?
Herhangi bir nedenle meme biyopsisi yapıldı mı?
Alkol tüketiyor musunuz?
Doğum kontrol hapı kullandınız mı?
Egzersizle aranız nasıl?
Sık sık radyasyona maruz kalıyor musunuz?
Yüksek riskli gruptasınız
Yüksek riskli grupta yer alan biri olarak yaşam alışkanlıklarınızı bir an önce gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Hiçbir yakınmanız olmasa bile her ay kendi kendinize meme kontrolünü de yapın. Meme muayenesi için en uygun dönem adet kanamasının bitiminden sonraki 5 -7. günler. Bunun nedeni ise, diğer dönemlerde hormonların etkisiyle meme dokusunun yoğunluğunun artması nedeniyle yanıltıcı sonuçların ortaya çıkabilmesi.
Orta riskli gruptasınız
Dikkatli olun, çünkü orta riskli gruptasınız. Yaşam alışkanlıklarınızı değiştirerek bu riski minimum seviyeye indirebilirsiniz. Yapmanız gereken ilk şey, ideal kilonuzu korumak olmalı. Çünkü, kilo alımı meme kanseri riskini artıran önemli bir faktör. Günde en az 3 öğün yemek yiyin ve en az 5 porsiyon sebze ile meyve tüketin. Hamur işleri, tatlılar ve kızartmalardan uzak durun, yemeklerinizde sıvı yağ kullanın. Düzenli olarak spor yapmaya da özen gösterin. Spor, kilo kontrolünü sağlıyor, bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor ve hücrelerinin kontrolsüzce çoğalmasından sorumlu olan östrojen düzeyinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Östrojen düzeyinin yükselmesini sağlayan alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltın ve sağlığınızı olumsuz yönde etkileyen sigarayı da mutlaka bırakın. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da, aylık meme kontrolünüzü ihmal etmemek olmalı.
Düşük riskli gruptasınız
Sizi tebrik ediyoruz! Sağlıklı yaşam alışkanlıklarınız sayesinde meme kanserine yakalanma riskiniz oldukça düşük. Ancak, kadın olmak ve ilerleyen yaş da başlı başına bir risk faktörü. Dolayısıyla, risk düzeyiniz ne kadar düşük olursa olsun, her ay meme kontrolünüzü yapmaya siz de özen gösterin.