Madde İşaretleri Kullanmak

Yazılı olarak önemli bir bilgiyi iletmek mi istiyorsunuz? Okuyucunuzun içeriği kolayca taramasını istiyorsanız, madde işaretlerini kullanmak isteyebilirsiniz.

Madde İşaretleri Nedir?

Madde işaretleri, bir listedeki öğeleri işaretleyen sembollerdir. Çoğu zaman şöyle görünürler: •

Madde işaretleri (basitçe “madde” olarak da adlandırılır) okuyucunun dikkatini çeker.

En önemli fikirleri sunmanın kolay bir yolunu sağlarlar.

Her madde işaretini izleyen bilgi kısa olmalıdır: bir kişinin içeriği hızlı bir şekilde anlayabilmesini istersiniz.

Ne Zaman Madde İşaretleri Kullanılır?

Sağlamak istediğiniz bilginin bir liste şeklinde sunulabileceği durumlarda madde işaretleri kullanın. Hem resmi hem de gayri resmi yazılarda kullanılabilirler.

Madde İşaretli Bir Listenin Görünümü Nasıl Olmalıdır?

İşte madde işaretli bir listenin bazı özellikleri:

  • Madde işaretli bir liste, genellikle yukarıdaki cümlede olduğu gibi, okuyucuya neyle karşılaşacaklarını söyleyen bazı giriş sözcükleriyle başlar.
  • Madde işaretlerinin aynı temel yapıya sahip olması gerekir, yani hepsi tam cümleler veya hepsi ifade veya tek kelime olmalıdır; karışık olmamalıdırlar.
  • Madde işaretleri cümle biçimindeyse, büyük harfle başlamalı ve noktalama işaretleriyle bitmelidir.
  • Madde işaretleri ifade biçimindeyse, bitiş noktalama işaretlerine ihtiyaç duymazlar ve büyük veya küçük harfle başlayabilirler.
  • Madde işaretleri yaklaşık olarak aynı uzunlukta olmalıdır; birinin süper kısa olmasını istemezsiniz, diğerleri ise hepsi uzun olur.
  • Herhangi bir sembolü kullanabilirsiniz: noktalar, kareler veya başka bir şey (verdiğiniz noktalardan dikkatini dağıtmadığı sürece).

Yukarıdaki madde işaretli liste tümüyle cümlelerdi; işte “mermi” kelimesinin sizi bilgilendirdiği ifade tabanlı bir liste örneği:

  • İlk olarak ateşli silahtan ateşlenen mermiye atıfta bulunuldu
    1. yüzyılın sonlarından beri İngilizce’de kullanılmaktadır
  • Orta Fransızca kelimelerden gelmektedir boulette, anlamı “küçük top” ve boulet, anlamı “mermi”
  • Bu makalede ele alınan sembol(ler)e 20. yüzyılın ortalarından beri atıfta bulunmaktadır
  • 1980’lerin başından beri daha uzun süreli madde işareti olarak ortaya çıkmıştır

Bu ikinci madde işaretli listede, her öğe giriş metninde başlayan cümleyi tamamlar. Tutarlılık önemlidir: tümüyle tam cümleler veya girişin bir kısmını tamamlayan tüm ifadeler kullanın.

Kısayollar ve Madde İşaretlerini Nasıl Yazılır

Madde işaretlerini nasıl eklediğiniz, kullandığınız kelime işlem formatına veya programına bağlıdır. Microsoft Word, Google Dokümanlar, Gmail, Outlook ve diğer PC e-posta ve kelime işlem programlarında, kareler veya noktalarla önceden üç yatay çizgi olan simgeyi arayın. Word’de bu sembol, Giriş sekmesinin altında Paragraf bölümünde bulunur.

Bir Word kısayolu da var: Ctrl + Shift + L.

Google Dokümanlar’da sembol ana gezinti sayfasındadır. Google/Gmail kısayolu Ctrl + Shift + 8’dir.

Apple’da, Stil düğmesini bulmak için Format kenar çubuğunu kullanın; kenar çubuğunun alt kısmındaki Madde İşaretleri ve Listeler menüsüne tıklayın. Apple kısayolu Cmd + Shift + 8’dir.

Madde İşaretleri Girintisi

Madde işaretlerinin girintili bir noktaya ekleneceğini unutmayın. Madde işaretinin daha fazla girintili olmasını istiyorsanız, imlecinizi ilk öğenin ilk harfinin hemen önüne getirin ve Tab tuşuna basın. Madde işaretli listenizdeki bir öğenin daha fazla girintili olmasını istiyorsanız (belki de bir öğenin altında bir veya iki alt öğe istiyorsunuz), imlecinizi alt öğenin ilk harfinin hemen önüne getirin ve Tab tuşuna basın.

Madde İşaretleri Seçimi

Temel üç yatay çizgi simgesindeki temel madde işaretleri seçiminden, yanındaki oka tıklayarak seçim yapabilirsiniz. Microsoft Word gibi bazı programlarda, madde işareti olarak kullanmak için diğer sembolleri de ekleyebilirsiniz. “Yeni madde tanımla”ya gidin ve oradaki seçeneklerden birini seçin. Ayrıca bir madde işaretini kopyalayabilir • ve belgenize yapıştırabilirsiniz.

rerkan

Kendi işinde kendi gücünde kendi keyfinde biri.

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu