İnsansı Robotlara Türk İmzası

Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Bilge Mutlu’nun ekibi beden dilini taklit eden robotlar üzerinde çalışıyor.

Pittsburgh’da bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Türkiye doğumlu Bilge Mutlu’nun başında olduğu bir ekip, insanın beden dilini taklit eden robotlar üzerinde çalışıyor.

Son zamanlarda robotlar gitgide insana çok daha yakın bir görünüme kavuşuyor olsalar da, halen birçoğu insansı vücut dilini çok kötü bir şekilde kopyalıyorlar. Bilge Mutlu’nun başında olduğu ekip ise bu eksikliği gidermeye çalışıyor.

İnsanlar, karşılıklı iletişim sırasında farkında olmadan akıllarında bulunanlarla ilgili ipuçları verir. Topluluğa hitap eden bir konuşmacının el hareketleri akıllarında dolaşan sözcüklerden önce hareket ederken, poker oynayan bir kişinin yüz hareketleri elinin ne durumda olduğu konusunda ipuçları verir. Ancak bir robot karşısında insanların elindeki ipuçları sınırlıdır çünkü onlar ipuçları veremiyorlar.

İnsanlarla birlikte teste tabi tutulan sıradan robotlar sorulan sorulara sözlü olmayan “ipuçları” veremiyor. Ancak Mutlu ve ekibinin geliştirdikleri alternatifler göz işaretleri ve mimikler kullanarak karşısındaki insanlara yardımcı olabiliyor. Bu robotlarla birlikte testlere tabi tutulan insanlar, doğru yanıtlara daha kısa sürede ulaşabiliyorlar.

Son çalışmalarında Mutlu ve ekibinin geliştirdiği robotlar, sıradan robotlarla birlikte bir dizi teste tabi tutuluyor. Her iki çeşit robottan, masa üzerinde bulunan nesnelerden bir tanesini seçmesi isteniyor. Robotlar sorulan sorulara cevaplar vererek karşısındaki insanın doğru nesneyi bilmesini sağlamaya çalışıyor.

Sıradan bir robot, ortalama 5,5 soru sonrasında karşısındaki insana doğru nesneyi bildirtebiliyor. İnsansı mimiklere sahip olan robot ise, sorulara tamamen aynı cevapları veriyor ancak, ilk üç soru sırasında gözlerini seçmiş olduğu nesneye doğru kaçırıyor.

Teste katılanların dörtte üçü insansı mimiklere sahip olan robotun gözlerini kaçırdığını fark etmediklerini söyleseler bile, insansı mimiklere sahip robot ortalama 5 soruda doğru cevabı buldurabiliyor. Aradaki 0.5 puanlık fark düşükmüş gibi görülse de, istatistiki açıdan büyük bir başarı olarak görülüyor.

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu