Humphry Davy
Humphry Davy İngiliz kimyager, fizikçi ve mucit. Bileşikleri elektrik enerjisiyle ayrıştırmış ve elementleri saf olarak elde etmiştir.
Doğum tarihi: 17 Aralık 1778, Penzance, Birleşik Krallık
Ölüm tarihi ve yeri: 29 Mayıs 1829, Cenevre, İsviçre
Sir Humphry Davy, Büyük Britanya’nın şimdiye kadar ki en büyük kimyager ve mucitlerinden birisidir. Kendisi, çeşitli alkali ve toprak alkali metaller üzerine çalışmalar yapmış ve klorun elementel yapısına ilişkin çeşitli bilgiler toplamıştır.
Sir Humphry Davy, potasyum, sodyum ve bor’u ilk kez izole eden kişidir ve aynı zamanda madenciler içinde emniyet lambasını icat etmiştir.
Hayatının Erken Dönemi ve Eğitim
Sir Humphry Davy, 17 Aralık 1778 yılında İngiltere’nin güneybatısında yer alan Penzance, Cornwall’da, küçük bir çiftliğe sahip orta sınıf bir ailenin büyük oğlu olarak dünyaya geldi. Kendisi etkileyici kurgu ve şiirler yazabilen oldukça yetenekli ve zeki bir çocuktu.
Sir Humphry Davy 16 yaşındayken, babası vefat etti ve bir sonraki sene kendisi bir cerrahın çırağı olarak çalışmaya başladı. Babasının trajik ölümünden sonra ünlü İskoç Mucit James Watt’ın oğlu Gregory Watt, Sir Humphry Davy’i ziyaret etti ve ardından annesi Bayan Davy’nin evinde kiracı olarak kalmaya başladı. Watt ve Davy mükemmel bir arkadaşlık ilişkisi kurdular ve bu ilişki, Davy’nin kariyerine büyük bir etki etti.
Katkılar ve Başarılar
Oldukça ünlü bir İngiliz Doktor ve Bilim Yazarı olan Dr. Thomas Beedoes, Britstol Eyaleti’nde “Pnömatik Kurumu’nu” kurdu. 1798 yılında Sir Humphry Davy, burada kimyasal denetçi olarak işe başladı. Bir yıl içerisinde Sir Humphry Davy, efsanevi yayınları olan “Mai ve Işık, Yeni Bir Solunum Teorisi ile” ve “Temelde Nitröz Oksit ve Solunumu ile ilgili Araştırmalar, Kimyasal ve Felsefi” kitaplarını yazdı. Bu eserlerin her ikisi de anında dünya çapında oldukça popülerlik kazandı.
Sir Humphry Davy, nitröz oksit gazının kendine özgü canlandırıcı veya sarhoş edici özelliklerini ortaya çıkaran ilk bilim insanı olmuştur.
1801 yılında, yeni kurulan Kraliyet Enstitüsü’nde ilk dersini verdi. Öğretim görevlisi olarak görev süresi son derece başarılıydı ve elektrik pili türü olan voltaik hücreleri araştırdı.
1806 yılında, kimyasal bağın doğada elektriksel olduğunu ve maddeleri temel yapı taşlarına (kimyasal elementlere) bölmek için voltaik hücrelerinden gelen elektriği kullanabileceğini keşfetti.
1807 yılında, Royal Society’de ikinci Bakeryan dersini verirken, muazzam başarısını halka açıkladı, yani sabit alkalilerin galvanizmle ayrıştırılması ve metallerin, potasyum ve sodyumun ilk kez izole edilmesi işlemini açıklamıştır. Bu durum alkalilerin sadece metalik oksitler olduğunu kanıtladı.
Borakik bazın doğada metalik olduğunu düşünmek için güçlü bir neden var ve ben ona, Borasiyum adını önermeye cüret ediyorum.
1811 yılında Sir Humphry Davy, Klorun bir element olduğu sonucuna vardı. Yunanca soluk yeşil veya sarı-yeşil anlamına gelen ‘Chloros’ kelimesinden yola çıkarak bu elemente, Klor adı verildi.
Sonraki Yaşam ve Ölüm
Sir Humphry Davy, 1812 yılında şövalye ilan edildi, ardından zengin bir dul ve sosyetik kadın olan Bayan Jane Apreece ile evlendi. Ülkesine ve insanlığa yaptığı olağanüstü katkılardan dolayı 1818 yılında baronet oldu. En önemlisi, Emniyet Lambası’nı icat etti. 1820 yılında Kraliyet Cemiyeti Başkanlığı’na terfi etti ve yedi yıl burada görev yaptı.
1826 yılında Londra Zooloji Derneği’nin kurucu üyesi oldu. Sir Humphry Davy’nin sağlığı, 1827 yılında bozulmaya başladı ve bu durum Kraliyet Cemiyeti’nden istifa etmesine neden oldu ve 29 Mayıs 1829 yılında 50 yaşında Cenevre’de öldü.
Londra Kraliyet Cemiyeti onun onuruna, 1877 yılından beri her yıl “Kimyanın Herhangi Bir Dalında Son Derece Önemli Bir Keşif İçin” Davy Madalyası veriyor.