HTTP – HTTPS – HTML Nedir

Artık çoğu internet sitesinin URL’sinde http yerine https kullandığını görmüşsünüzdür ve muhtemelen bu durum sizin de dikkatinizi çekmiştir.

Http’ye göre daha farklı ve etkili bir şifreleme yapısına sahip olan https bu sayede daha güvenli bir platform sunmakta.

HTTP Nedir?

Açılımı Hyper Text Transfer Protocol olan http, verici ve sunucu arasında paylaşılan bilginin herhangi bir şifreleme uygulanmadan işleme alınması niteliğini taşır. Yani adresinin başında http:// bulunan bir web sitesiyle paylaşacağınız bilgileriniz ve genel olarak bilgisayarınız, güvenlik protokolleriyle korunmaz ve dış tehditlere açık hale gelir.

HTTPS Nedir?

Peki Https nedir? Açılımı Secure Hypertext Transfer Protocol olan https ise verici ile sunucu arasında her türlü bilgiyi şifreli olarak gönderip almaya yarayan bir güvenlik önlemi ekler. Bu da SSL Sertifikasıdır. Özellikle bankalar, online alışveriş hizmeti sunan e-ticaret siteleri ve benzer web sitelerinde mutlaka yer alması gereken bu SSL Sertifikası, ödeme sayfalarındaki formalara yazılan kişisel bilgiler ile kart bilgilerinin bankalara gönderilmesi ve depolanması konusunda farklı şifreleme yöntemleri kullanır. Böylece internetten güvenli alışveriş imkanı sağlamış olur. Yani başında https:// bulunan e-ticaret siteleri, SSL Sertifikası sahibidir ve internette alışverişte kart güvenliğini garanti eder.

HTTPS’nin Avantajları Nelerdir?

– Https’de var olan SSL Sertifikası, bilgi aktarım aşamasında şifreleme yöntemi kullanır. Tarayıcıların süzgecinden geçen sertifika, tanınınca site açılır ve güvenle işlem yapılmasını sağlar. Ancak sertifika bulunmuyorsa tarayıcı, siteye güvenip güvenmediğini kullanıcıya sorar. Böylece kullanıcılar, güvenli siteler ile güvenli olmayan siteler arasında ayrım yapabilme özgürlüğüne kavuşur.

– SSL Güvenlik Sertifikası ve bunun URL’deki yansıması olan https, ödeme işlemlerinin yapıldığı e-ticaret sitelerinde, kart bilgilerinin bankaya aktarılırken şifrelenmesini ve bankadan gelen bilgilerin de şifreli olmasını sağlar. Böylece kullanıcı bilgilerinin, 3. şahıslar tarafından ele geçirilmesinin önüne geçer.

– Https, http’ye göre çok daha hızlı yükleme süresine sahiptir. Yani https’li sayfalar, http’li sayfalara göre çok daha hızlı yüklenir. Bu da arama motoru optimizasyonu (SEO) konusuna önem veren e-ticaret sitelerinin https’yi yani SSL Sertifikasını tercih etmeleri için bir başka nedendir.

– Güvenli site ve güvenli alışveriş algısına sahip e-ticaret siteleri, kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde tercih edildikleri hem arama sayfalarında üst sıralarda yer alırlar hem de trafikleri ve satış hacimleri yükselir. Bu da e-ticaret piyasasında daha büyük bir paya sahip olmak anlamına gelir.

HTML Nedir? HMTL Kodlama Nasıl Yapılır?

HTML, HTTP ve ilgili diğer protokolleri kullanabilmek için renkli ve güzel kullanıcı ara yüzleri hazırlamamızı olanaklı kılar.

Web tasarım konusunda araştırma yapan hemen herkesin karşına çıkan temel kavram HTMLdir. Web sayfalarını oluşturma aşamasında kullanılan standart bir metin işaret dili olan HTML açılımı “Hyper Text Markup Language” olarak bilinir. Genel bilinen yanlış kanının aksine HTML bir programlama dili değildir. Daha açık anlatmak gerekirse, Chrome, Firefox, Yandex gibi tarayıcıların okuyup anlamlandırdığı dil HTML dilidir.

HTML işaretleme dili olarak web sayfalarında kullanılır. Hazırlanan bu kodlar web tarayıcıları tarafından anlaşılarak bu şekilde görsel web sayfalarına dönüştürülür. HTML için programlama dili denilemez. Bu şekilde bir işlevi yoktur.

HTML, web işaretleme dili olarak en kısa hali ile yanıtlamak mümkündür. Video veya görsel öğelerin sayfa içerisine yerleştirilmesine ve istenildiği gibi konumlandırılmasını sağlar. Aynı zamanda hazırlanan sayfaların web tarayıcısında düzgün bir şekilde görülmesini sağlar. Son olarak da arama motorlarına web sayfası hakkında bilgi verilmesini sağlayan bir dildir.

HTML sayfaları oluşturmak için not defteri, wordpad veya word dosyası bunun için yeterli olacaktır. Bu sayede işlemler daha hızlı yapılarak istenildiği gibi kodlama yapılabilir. Hazırlanan dosyalar kayıt edilirken html, htm veya xhtml uzantısı ile kayıt edilmesi gerekir.

Son sürüm olarak HTML5 kullanılabilir. Standart metin işaretleme dili olarak hazırlanan kodlar ile işlem yapılır. HTML kodları ile kendi başına çalışan bir program yazılması mümkün olmadığından programlama dili olarak belirtilemez. Bu dili yorumlayan programlar ile kullanılması halinde bu şekilde çalışan programlar yazılması mümkün olabilir. Bu durum nedeni ile program çalıştırmadığından tek başına programlama dili olarak düşünülemez. Bu işaretleme dili ile web sitelerinde istenildiği gibi yazı, video ve görüntü değişiklikleri yapılarak sayfaların birbirine bağlanması sağlanır. Bu sayede web tarayıcısında istenildiği gibi bir görüntü oluşması sağlanır.

HTML kodları yazılırken dikkatli olunması ve doğru şekilde yazılması gerekir. Web tarayıcısı bu kodları okuyarak yorumlar ve görsel hale getirerek bu şekilde sonuç elde edilmesini sağlar. HTML, CSS ve JavaScript aynı anda kullanıldığından istenildiği gibi görsel ve dinamik web siteleri oluşturulabilir. Küçüktür ve büyüktür işaretlerinin arasına yazılan komutlar işaretlenen metnin başına veya sonuna eklenir. HTML için head ve body şeklinde işlemler iki ayrı aşamada yapılabilir. Head içerik olarak başlık ve stil dosyalarını içerir. Bu şekilde sayfalarda yer alacak olan başlık ile ilgili bütün kodlar bu alan içerisinde belirtilebilir. Body içerik olarak sayfada görülmesini istediğiniz diğer içerikleri bu alanda kodlar ile belirterek ekleme yapabilirsiniz. Bu şekilde yazılacak olan kodlar hakkında fikri olmayanlar bu konuda hazırlanmış olan programları kullanarak istedikleri gibi programlama işlemi yapabilirler.

Son sürümü sayesinde daha farklı kodlama ve kolay kullanım imkanı sağlamaktadır. Bu program istenildiğinde her bilgisayar üzerinde rahatlıkla hazırlanabilir olması da kullanıcıların işlem yapma olanağını arttırmaktadır. Bu sayede her bilgisayara bulunan not defterinde bile kod yazma işlemi kolayca yapılabilir. Bilmeyenler içinde bu kodlama sistemi için hazırlanan programlar istenildiği gibi işlem yapılmasını sağlamaktadır. HTML kullanılacak olan belgelerin nasıl bağlanması gerektiğini ve belgelerin içeriklerinin hazırlanması konusunda yardımcı olan bir programdır. Belgeler içindeki yazı ve görsellerin nasıl yerleştirileceği konusunda işlem yapmaya imkan sağlar. Tag denilen kodlardan oluşan bir sistem olarak kullanılır. Web sitesi hazırlamak isteyenler de bu kodlama sistemi sayesinde istedikleri işlemleri rahatlıkla yapabilirler.

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu