Hibrit ve Elektrikli Araçlar Arasındaki Farklar

Otomotivin başını çektiği bazı sektörlerde devrim niteliğindeki teknolojiler gelişiyor. Karbon salınımı ve küresel ısınmayla ilgili tüm dünyayı ilgilendiren meseleler sebebiyle doğa dostu yenilikçi çözümler üretiliyor.

Otomotiv sistemlerindeki her yeni gelişme kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi ve maliyetleri en aza indirmeyi hedefliyor. Motor teknolojilerindeki son gelişmeler takip edildiğinde de bu durum açıkça görülüyor. Bu sebeple benzin ve mazotun yerine geçebilecek bir enerji kaynağı arayışı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak elektrikli motordan güç alarak hareket eden elektrikli otomobiller ile hem elektrik hem de benzinle çalışan motorun bulunduğu hibrit otomobiller tasarlanmıştır. Yakıt tüketimi, performans özellikleri, çevre ile olan etkileşimleri yönünden hibrit ile elektrikli araçlar birbirinden ayrışmaktadır.

Hibrit ve Elektrikli Araçlar

Hibrit ve elektrikli otomobillerin sürdürülebilirlik, yakıt tüketimi ve çevre duyarlılığı gibi konularda benzinli ve dizel motorlara göre daha verimli sonuçlar verdiği herkes tarafından biliniyor. Peki hibrit ve elektrikli araçlar arasındaki farklar hakkında ne biliyorsunuz?

Maliyet: Hibrit otomobiller standart benzinli ve dizel motorlu otomobillere göre daha pahalı olsa da elektrikli araçlardan daha ucuza satın alınabiliyor.

Yakıt Tüketimi: Hibrit otomobiller yakıtın en çok tüketildiği kalkış anında ve dur-kalk trafiklerinde sürücülere önemli bir yakıt tasarrufu sunuyor. Ancak yüksek hızlarda benzinli motoru kullandığı için elektrikli araçlardan daha fazla yakıt tüketimine sahip.

Menzil: Hibrit otomobillerin elektrikli motor menzili normal elektrikli araçlar kadar uzun olmasa da sahip olduğu benzinli motor sayesinde menzilinin teorik olarak sınırsız olduğunu söylemek mümkün. Öte yandan plug-in teknolojisine sahip hibritler eskisinden daha uzun bir elektrikli motor menzili sunuyor. Elektrikli otomobillerde ise her modelde değişmekle birlikte sınırlı bir sürüş menzili bulunuyor.

Emisyon: Elektrikli otomobiller fosil yakıt tüketimi yapmadığı için zehirli gaz salınımı yapmıyor. Hibrit otomobillerde ise benzinli motordan dolayı düşük de olsa gaz salınımı mevcut.

Elektrikli Otomobil Nedir?

Hibrit otomobillerden farklı olarak elektrikli araçlarda tek bir motor bulunur. Yalnızca elektrikle çalışan motora sahip olan bu araç türünün hareket edebilmesi için 60 Volt büyüklüğünde bir enerji gerekir. Söz konusu elektrik enerjisinin depolandığı akü enerji seviyesi azaldıkça şarj edilir. İlk başlarda akünün elektrik ile şarj edilmesi uzun zaman alırken son teknolojik gelişmeler sayesinde 40 dakika gibi kısa bir süre içerisinde şarj edilen aküler de üretilmiştir. Elektrikli otomobiller sessiz çalışması ile bilinir.

Elektrikli Otomobil Nasıl Çalışır?

Elektrikli araçlar hareket enerjisine dönüştürülen elektrik sayesinde çalışır. Pek çok çeşitte elektrikli araç bulunmasına rağmen en çok 2 adet türü kullanılmaktadır. Söz konusu araçlardan ilki bataryalı elektrikli araç olarak adlandırılır. Batarya ile indüksiyon motoruna sahip olan bu araçlar bataryanın sağladığı elektriğin indüksiyon motoru tarafından hareket enerjisine çevrilmesi sonucunda hareket eder. Dünya çapında popülerliğe sahip olan Tesla Motors bu tarz bir sisteme sahiptir.

Diğer elektrikli araç türü ise Fuel Cell teknolojisine sahiptir. Fuel Cell yani hidrojen yakıt pili teknolojisinin bir ürünü olan bu elektrikli otomobil modeli Uzak Doğu’nun eseridir. Hidrojenli elektrikli araçlar hidrojen ile dolu olan depoya sahiptir. Depodaki hidrojenin tepkimeye girmesi sayesinde otomobil hareket eder.

Hibrit Otomobil Nedir?

Hibritin kelime olarak anlamı melez demektir. Hibrit otomobiller elektrikli motor ve benzinle çalışan motor olmak üzere 2 adet motor sayesinde işlev gösterir. Sistem olarak içten yanmalı benzinli araçlar ile benzerlik gösteren hibrit araçlar her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Araçtaki elektrik motoru ilk kalkış anında, trafikteki dur – kalklarda ve düşük hızlı seyir halindeyken devreye girer. Bu sayede benzin tüketimi önemli ölçüde azaltılarak yakıttan tasarruf edilir. Buna ek olarak vites geçişleri esnasında aksaklık olmaması için de elektrikli motor tekrar devreye girmektedir.

Hibrit Otomobil Nasıl Çalışır?

Elektrikli araçtan farklı olarak 2 adet motora sahip olan hibrit otomobillerde daha çok performans gerektiren hallerde hem benzinli hem de elektrikli motor işlev gösterir. Bu sayede de aracın performans kaybetmesi önlenmiş olur. Düşük ve sabit hızla araç hareket halindeyken benzinli ve elektrikli motor dönüşümlü olarak devreye girer. Aküdeki elektrik enerjisi eksildiğinde benzinle çalışan motor otomatik olarak çalışmaya başlar. Bu esnada da herhangi bir şarj istasyonuna gerek kalmaksızın elektrikli motor kendi kendisini doldurur. Genellikle bu işlem fren yapıldığında uygulanır. Her fren sonunda araba yavaşlatılarak hibrit bataryasının dolması sağlanır. İçten yanmalı araçlara kıyasla daha düşük kapasiteli benzinli motora sahip olması sayesinde yakıttan tasarruf edilir.

Hibrit Otomobil ile Elektrikli Otomobil Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Hibrit ile elektrikli araç arasındaki en temel fark sahip oldukları motor çeşitleridir. Hibrit otomobillerde hem elektrikli motor hem de benzin motoru bulunur. Ancak elektrikli otomobillerde benzinle çalışan motor bulunmaz. Bu sebeple elektrikli otomobillerde herhangi bir yakıt tüketimi söz konusu değildir.
  • Hibrit otomobillerde fren ile birlikte aracın yavaşlaması sayesinde ve seyir halindeki ivmenin etkisiyle elektrikli batarya kendi kendisini şarj edebilir. Böylece şehir şebekesine bağlanılarak aracın şarj edilmesine gerek kalmaz. Elektrikli araçlarda akü kendi kendisini dolduramadığı için prize takılıp şarj edilmesi gerekir.
  • Hibrit otomobillerin aküleri elektrikli otomobillere kıyasla daha büyük boyutludur.
  • Elektrikli araçların hibritlere göre satın alım maliyeti daha yüksektir. Bu durum kısa vadede yüksek maliyet demek olsa bile uzun vadede benzin sarfiyatı olmayacağı ve elektriğin daha ucuz bir enerji kaynağı olması sebebiyle ekonomik yönden avantaj sağlamaktadır.
  • Hibrit otomobiller elektrikli otomobillere göre daha karmaşık bir teknolojiye sahiptir. Bunun nedeni ise elektrikli araçlarda tek tip motorun bulunmasıdır. Bu sayede elektrikli araçların servis ve bakım ücreti hibrite göre daha düşüktür.
  • Elektrikli otomobiller hibrit otomobillerden daha kullanışlıdır. Bunun nedeni ise tek bir şarj ile daha uzun menzil kat edebilmesidir.
  • Elektrikli araçların ev tipi priz kullanıldığında 8 saatlik bir süre boyunca şarj edilmesi gerekir. Hibrit araçların ise şarj edilmesine gerek duyulmaz.
  • Elektrikli otomobil hibrit otomobile göre çevreye daha az zarar verir. Elektrikli araçlar için sıfır emisyon değerine sahip olduğu söylenebilir. Bunun sebebi hibrit gibi benzinle çalışan motora sahip olmamasıdır.
  • Elektrikli aracın şarjı tükendiğinde yolda kalma riski meydana gelirken hibrit araç benzinli motor ile desteklendiğinde yolda kalma tehlikesini barındırmaz.
  • Türkiye’de elektrikli otomobillere %15 oranına kadar ÖTV uygulanabilmektedir. Hibrit otomobillere ise özel vergi dilimleri dahilinde indirimler uygulanabilir.

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir Yorum

  1. Elektrikli ve hibrit otomobillerin ben aynı otomobiller olduğun sanıyordum yeni bilgi oldu benim için. Elektrikli otomobiller için daha havalı olsun diye hibrit sözcüğü kullanılıyor diye biliyordum. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu