Hamilelikte Beslenme
1 ve 4. hafta henüz bebek yeni yeni oluşmaya başlayacağından yemek konusunda seçici davranmayız… Her şeyin normal olduğu bir dönemdir. Ancak, gebelikten önce 3 ay ve gebeliğin ilk 3 ayı Günlük 400 mikrogram folik asit dışında hiçbir ilaç kullanılmaz.
Mide bulantısı 5. haftadan hatta çoğu kadında 20. haftaya kadar ve kimilerinde kusmayla beraber seyrettiği için, bir çok yiyeceğe karşı iğrenme tiksinti hisleri duyulacağından; yemek konusunda sıkıntılı dönemdir. Çoğu hamilede bulantı yok denecek kadar az olmasına karşın kimilerinde de hiç olmaz. Bu tip hamileler şanslı kategorisindedir…
Gebelikten önceki beslenme düzenine aynen devam ederler. Fakat iştah konusunda iki kat fazla durum söz konusu olacağı için fazla kilo da kaçınılmazdır. Hamilelikte mümkün olduğunca sebze meyve tarzı yiyecekler ve bol su tüketilmesi hem bebeğin sağlığı hem de vücuttaki yağlanma ve su toplanması risklerini önleme açısından yararlıdır.
22 ve 24. haftalar artık çocuk gittikçe büyümekte olduğu için kalça bölümüne büyük bir bası söz konusudur. Bu nedenle hemoroid kanama kabızlık ve ödem gibi sorunlar baş gösterir. Tabi buna bağlı olarak yemek düzenimiz de değişir. Lifli yiyecekler, sebze ve bol yeşillik vazgeçilmezimiz olacak, şekerli tuzlu hamurlu yiyeceklerden uzak durmamız gerekecektir…
Hamileliğin her döneminin ayrı ayrı sıkıntıları olsa da yediğimiz içtiğimiz gıdalara dikkat ederek bol sıvı tüketerek , sigara alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durarak; bebeğimizin ve kendimizin sağlığını koruyabiliriz.