Fotoğrafçılıkta Enstantane, Diyafram, İso nedir?
Fotoğrafçılıkta Enstantane nedir?
Enstantane en basit tabiriyle , fotoğraf makinamızın deklanşörüne ( fotoğrafı çekerken bastığımız düğme) bastığımız da fotoğraf makinamızın içinde bulunan optik kısmına ışığın ne kadar süre ile düşeceğini gösteren ayardır… Enstantane ayarını yapılırken çekeceğiniz objenin ne kadar hızlı olduğu önemlidir… yani çok hızlı veya çok hareketli bir objeyi çekerken Ör: 1/125 enstantane ayarı ile , yada çok yavaş hatta hareketsiz bir objeyi çekerken 1/50 -60 ayarlarını kullanabilirsiniz…
Diyafram nedir?
Diyafram (Aperture ) , Işığı , fotoğraf makinasının lensinden geçerek makinaya ulaştıran bölümüdür… Bu bölümün işlevi aynı gözümüzün işlevi gibi düşünebiliriz… Yani yüksek ışık miktarı olan mekanlarda çekim yaparken diyafram miktarı kısılır. Ör : 4,5 , çok ışık gereksinimi olan yerlerde çekim yaparken ise diyafram miktarı yükseltilir. Ör : 12… Makinanızda Diyafram “f” harfi ile gösterilir.
İso nedir ?
İso kısaca makinamıza giren ışığın absorbe olma miktarıdır . Örneğin çok yüksek ışıklı bir alanda çekim yaparken iso miktarını mümkün olduğunca düşük tutarız. Ör:100, fakat daha ışıksız yada karanlık diyebileceğimiz mekanlarda çekim yaparken İso miktarını yükseltiriz. Ör: 1800… bu durumda fotoğrafımız daha aydınlık çıkacaktır… Fakat miktar yükseldikçe fotoğrafın kalitesinin de düşeceğini unutmamak gerekir.
Günümüz dijital makinalarında Enstantane, Diyafram ve İso ayarları , makianaların Automatik Ayar bölümüyle makina tarafından ayarlanabildiği gibi, Pozlamanın daha güzel, estetik ve sanatsal çıkması açısından Enstantane, Diyafram Ve İso nun elle yani manuel ayarlanmasında fayda vardır…