2012 Yılı KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı sorularından alıntılanmıştır.
Test 20 soruyu kapsamakta… Başarılar…
SORULAR
1) Aşağıdaki alanların hangisinin eğitim politikaların belirlenmesinde etkisi daha azdır?
2) Bir ölçme aracı veya yönteminin objektif olması ne demektir?
3) Bir öğretmen yalnızca “okuduğunu anlama becerisi anlamada kullanılacak bir yazılı sınav hazırlamak istemektedir.
Aşağıdakilerden hangisi bu sınavda elde edilecek puanların güvenilirliğini ve geçerliğini artırmaz?
4) “Güvenilirliği yüksek bir test sonucunun geçerliğinin düşük olması” riski, aşağıdaki durumların hangisinde en fazladır?
5) İlköğretim 8. sınıfta uygulanan bir başarı testinin sonuçları, öğrencilerin sonraki öğrenimlerinde farklı programlara yönlendirilmeleri amacıyla kullanılabilir mi?
Yukarıdaki soruyu soran bir kişi yapacağı geçerlik çalışması için öncelikle testin hangi özelliğini incelemelidir?
6) Son yıllarda, klasik ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin yanı sıra, araştırma yapma becerileri, problem çözme becerileri, sosyal beceriler, duyuşsal alana yönelik gelişmeler, yaratıcılık gibi özellikler de her ders ve konu alanının içerisinde ele alınmakta; öğrencilerin öğrenme sürecinde gösterdikleri performans ve ortaya koydukları ürün, öğrenci ve öğretmen tarafından birlikte değerlendirilmektedir.
Bu yaklaşımın amacı aşağıdakilerden hangisi olamaz?
7) “Ürün örneklerine ve bireysel gelişme bakarak değerlendirme” yaklaşımının öğretmene sağladığı en önemli yarar aşağıdakilerden hangisidir?
8) Ölçme sonucunun hangi özelliği, ağırlıklı ortalama hesaplanırken bu ölçme sonucuna daha büyük ağırlık verilmesi için bir gerekçe olamaz?
9) Aşağıdakilerden hangisi okuldaki rehberlik hizmetlerinin en üst düzeydeki sorumlusudur?
10) Branş öğretmenlerinden beklenen en önemli rehberlik görevi aşağıdakilerden hangisidir?
11) İlköğretim 8.sınıftaki bir öğrenciye eğitsel ve mesleki yönlendirme yapan bir psikolojik danışman, öncelikle aşağıdaki bireysel özelliklerden hangisi üzerinde durmalıdır?
12) Etkili ders çalışma yollarını öğretmek ve zamanın verimli kullanılmasını sağlamak, aşağıdaki rehberlik çeşitlerinden hangisinin görev alanına girer?
13) Bir okulda, aşağıdaki hizmetlerden hangisini yerine getirecek kişinin, rehberlik ve psikolojik danışma alanında uzman olması şart değildir?
14) Okula yeni başlayan öğrencilere ilk önce sağlanacak rehberlik hizmeti aşağıdakilerden hangisidir?
15) Mevlana’nın “gel, kim olursan yine gel” deyişi aşağıdaki psikolojik danışma ve rehberlik kavramlarından hangisini yansıtmaktadır?
16) “Kendini tanıma” kavramının anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
17) Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi, “insanı yalnızca, dış belirtilere bakarak anlamak olanaksızdır, bireyin iç dünyasına da nüfuz etmek gerekir” görüşünü savunur.
18) Öğretmen-öğrenci ilişkisinin sağlıklı olabilmesi için aşağıdakilerden hangisi gerekli değildir?
19) Birisiyle konuşurken “sıskalaşmışsın” yerine “incelmişsin”, “Şişkosun” yerine “toplu görünüyorsun” demek hangi tür iletişim diline örnektir?
20) Üniversite öğrencilerinin akademik başarılırını artırmak isteyen bir danışman için aşağıdakilerden hangisi en son dikkate alınacak bir özelliktir?