Cilt Bakımı ve Kozmetikler Hakkında Her Şey
İçindekiler...
6. MASKELER
Cildi ve cildin gözeneklerini temizleyen, içinde bulunan nemlendirici ve besleyici maddeler sayesinde deriyi nemlendiren, besleyen kozmetiklerdir.
Cilt bakımı için iyi bir maskenin şu özellikleri taşıması gerekir:
-
Pürüzsüz ve homojen bir yapıya sahip olmalıdır.
-
Cilde zarar vermeden uzaklaştırılmalıdır.
-
Yüzde kurumaya neden olarak gerginlik hissi yaratmamalıdır.
-
Cildi temizleyerek beslenmesine yardımcı olmalıdır.
-
İçeriğindeki maddeler doğal olmalıdır.
Yüzü bir film tabakası şeklinde kaplayarak deri yüzeyinin sıcaklığını artırır. Bu sayede kılcal damarları genişleterek uygulama sonrası cilde hafif bir pembelik verir.
Tüm maskelerin içinde cildi temizleyen ve şeffaflaştıran moleküller vardır. Maskeler yüzde kururken cilt yüzeyindeki artıklar bu moleküllere yapışır ve maskenin temizlenmesiyle ciltten uzaklaşmış olur.
Maskelerin ciltte sağladığı etkiler ise şu şekilde sıralanabilir:
-
Cildin görünümünü düzeltmek
-
Cildi beslemekNemlendirmek
-
Temizlemek
-
Gözenekleri sıkıştırmak
-
Ciltteki kan dolaşımını hızlandırmak
-
Cilde elastikiyet ve gerginlik sağlamak
-
Cilt yüzeyindeki lekeleri azaltmak
Cilt Maskelerinin Çeşitleri
Vinil / Kauçuk Esaslı Maskeler
Bu maskelerin yapılarındaki vinil ya da kauçuk, maskenin cilt üzerinde asetat gibi bir film tabakası oluşturmasını sağlar. Maskeler cilde uygulandıktan sonra yapılarında bulunan çözücü maddeler uçar geride kalan kısım ince bir film tabakası hâlinde cilt yüzeyini kaplar. 10-30 dakika arasında yüzde kalan bu tabakanın kuruması sırasında serinlik hissi ile birlikte ciltte bir sıkılaşma hissedilir. Su geçirmeyen bu film tabakası sayesinde cildin nem kaybı engellenir, derinin sıcaklığı artar ve kan dolaşımı hızlanır.
Soyularak çıkarılan bu maskeler iki ayrı formda hazırlanabilir. İlki, şeffaf ya da yarı şeffaf görünümde olup cilt üzerinde kuruduktan sonra görünmeyen bir tabaka oluşturan maskelerdir. Bunlar, cildin nemlenmesini, yumuşamasını ve temizlenmesini sağlarlar. İkinci grup ise pasta şeklinde hazırlanmış olanlardır. Bunlar genellikle toz yapıda olup belirtilen oranlarda su ile karıştırılarak kullanılır. Opak görünümlü olan bu maskeler cilt üzerinde donduktan sonra yine soyularak ciltten uzaklaştırılır.
Soyularak çıkarılan bu maskeler, bu işlem sırasında özellikle derinin keratin tabakasını da aldığı için haftada 1–2 uygulama yeterlidir. Ayrıca bu maskeler, soyma işlemi sırasında yüzdeki ayva tüylerini de kopararak daha koyu ve güçlü çıkmalarına neden olabilir. Bu nedenle yüzünde aşırı tüylenme sorunu olan kişilerde kullanımı uygun değildir.
Uygulama Yöntemi
Vinil / kauçuk esaslı maskelerin şeffaf yapıda olanları, kutusundan küçük bir kaseye yeteri miktarda alınır. Toz esaslı olanlar ise yine bir kaseye konarak üzerine belirtilen miktarda su eklenir ve homojen bir görünüm alana kadar karıştırılır. Her iki maske de fırça yardımıyla göz çevresi hariç, tüm boyun ve yüze, kas yönünde hareketlerle ince bir tabaka hâlinde sürülür. Maske kuruyana kadar ya da üretici firmanın önerdiği sürece ciltte bekletilir. Bekleme süresi sonunda hafifçe soyularak ciltten uzaklaştırılır.
Mum Esaslı Maskeler
Bu cilt bakımı ürünleri genellikle bal mumu ya da parafin mumundan oluşur. Bu maskeler oda sıcaklığında katı hâldedir. Cilde uygulanması için eritilmeleri gerekir. Sıkıştırıcı ve sakinleştirici etkisi olan bu maskelerin özellikle olgun ciltlerde kullanımı uygundur. Leke oluşumuna yatkın ciltler ve hassas ciltler dışında tüm cilt tiplerinde kullanılabilir.
Uygulama Yöntemi
Oda sıcaklığında katı olan maskeler uygun ve temiz bir kap içerisinde eritilir. Cilt sıcaklığından birkaç derece fazla olacak kadar soğutulur. Ardından ya doğrudan cilt üzerine fırça ile ya da cilt üzerine örtülmüş gazlı bezin üzerine ıspatula ile sürülür. Gazlı bezin ağız ve burun deliklerine gelen kısımları kesilerek hazırlanmalıdır ve göz çevresi çevresine uygulama yapılmamalıdır. Cilt üzerine uygulanan sıcak maske, nem geçirmeyen bir tabaka şeklinde sertleşirken ciltte bir sıkılaşma hissedilir. Nem geçirmeme özeliğinden dolayı ise cildin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlar. Soyularak ya da gazlı bez kaldırılarak ciltten uzaklaştırılan bu maskeler, kuperozlu ve akneli ciltlerin kullanımı için uygun değildir. Çünkü ısı faktörü bu tip ciltler üzerinde olumsuz etkilere neden olur.
Hidrokolloid Esaslı Maskeler
Bu ürünler sonradan ılık su ile karıştırılmak üzere paketlenmiş kuru toz hâlinde ya da akıcı olmayan oldukça yoğun sıvı / katı jel şeklinde üretilen maskelerdir. Bu maskeler, deri yüzeyindeki kiri emecek kadar katı madde içermediklerinden cilt temizliğinde yeterli olmazlar. Bu nedenle özellikle gözenekleri geniş, akneli ve siyah noktalı ciltlerde kullanımı uygun değildir. Hidrokolloid maskelerin yapılarına değişik bitki özleri ya da aromatik yağlar eklenerek farklı özellikte maskeler elde etmek mümkündür.
Uygulama Yöntemi
Toz hâldeki hidrokolloid maskeler üretici firmanın belirttiği ölçülerde bir kaseye konur. Üzerine yine belirtilen miktarda ılık su konularak homojen bir karışım elde edene kadar karıştırılır. Katı hâlde olanlar ise sıcakta eritilerek kullanılır. Her iki tipteki maske de bir fırça yardımıyla göz çevresi hariç, tüm yüz ve boyuna, kas yönünde dairesel hareketlerle ince bir tabaka hâlinde sürülür. Kurumak üzere beklemeye bırakılır. Süre sonunda silinerek yıkanarak ya da üretici firmanın önerdiği yöntemle ciltten uzaklaştırılır.
Kil Esaslı Maskeler
Pasta ya da çamur maske olarak da bilinir. Bunlar ya karışıma hazır toz hâlde ya da kullanıma hazır karışımlar şeklinde piyasaya sunulmuştur. Yapılarındaki kilin ürün içine katılmadan önce sterilize edilmiş olması gerekir. Kilin emici özelliğinin çok yüksek olması nedeniyle ciltte temizleme etkileri de çok yüksektir. Bu nedenle yağlı ciltlerde kullanımı uygundur. Ürünün cilde uygulanmasından sonra yapısındaki su uçmaya başlar. Gittikçe büzülen ve sertleşen bir tabaka oluşur.
Uygulama Yöntemi
Toz hâldeki kil maske kaseye yeteri miktarda konur. Üzerine hafif bir çamur kıvamı elde edene kadar ılık su eklenir. Hazır hâldeki maskeler ise yine bir kaseye yeteri miktarda konur. Her iki maske de bir fırça yardımıyla göz çevresi hariç, tüm yüz ve boyuna, kas yönünde dairesel hareketlerle ince bir tabaka hâlinde sürülür. Kuruması için 15–20 dakikalık
bir süre belirlenir. İşlem sırasında kişinin hiçbir mimik hareketi yapmaması gerekmektedir. Bekleme süresi sonunda silinerek ya da yıkanarak ciltten uzaklaştırılır.
Bu açıklanan maske türleri dışında kozmetik firmalarının farklı cilt tiplerine yönelik olarak hazırladığı köpük ya da krem yapısındaki maskeler de bulunmaktadır. Bu yapıdaki maskeler ise cilde ince bir tabaka hâlinde uygulanır. Uygulama köpük maskelerde elle, krem maskelerde ise fırçayla yapılır. Önerilen süre ciltte bekletilen maske, süre sonunda hafif masaj hareketleriyle tüm cilde yedirilir. Cilt üzerinden temizlenmez.
- Yüz maskeleri göz çevresi çevresine kesinlikle uygulanmamalıdır.
- Maskeler ciltte bekletilirken hiçbir mimik hareketi yapılmamalı, maskenin çatlamasına neden olunmamalıdır.
- Maskeler ciltte hiç artık kalmayacak şekilde çok iyi temizlenmelidir.
Bölümle ilgili olarak kendinizi değerlendirmek için testi çözün (doğru-yanlış)
Maskeler Konulu Testi çözmek için TIKLAYIN
Sonraki bölüm > TIRAŞ KOZMETİKLERİ Aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz.