Cilt Bakımı ve Kozmetikler Hakkında Her Şey
İçindekiler...
2. SIKIŞTIRICILAR
Cildin sıkıştırılması cilt bakımının ikinci aşamasıdır ve bu amaçla kullanılan kozmetik ürünlere tonik adı verilir.
Sıkıştırıcıların cilt üzerindeki görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Cilt gözeneklerini sıkıştırır, böylelikle cildi tıkayabilecek dış etkenlerden korumuş olur.
-
Cilt üzerinde dezenfeksiyon etkisi sağlar.
-
Cildin sebum salgısını kontrol altına alarak yağlanma olasılığını azaltır.
-
Cildi ferahlatır, hafif bir serinlik hissi verir.
-
Kan dolaşımını hızlandırarak cildin kan yönünden beslenmesine olanak verir.
-
Bazı toniklerin cilt üzerinde kısmen soyucu bir etkisi olabilir.
-
Temizleme işleminden sonra eğer kaldıysa temizleyici artıklarının giderilmesini sağlar.
Sıkıştırıcı kozmetiklerin Çeşitleri
Alkol Oranı Yüksek Olan Sıkıştırıcılar
Cilt bakımı konusunda sıkıştırıcıların alkol oranı cilt tipine bağlı olarak %60’lara kadar çıkabilir. Bu yapıdaki sıkıştırıcılar yağlı, karma, akne ve sivilce oluşumuna yatkın ve geniş gözenekli cilt tipleri için uygundur.
Ancak yüksek alkol oranı ciltte belirgin bir kuruluk yaratabileceğinden içeriğe lanolin ve türevleri gibi yumuşatıcı maddeler eklenebilir. Yine aynı cilt tipleri için hazırlanmış bazı sıkıştırıcıların yapısında da cildin fazla sebum salgısını emici özellikte kil mevcuttur. Bazı toniklerin yapısına da yüzey etkin maddeler eklenerek aynı zamanda bakteri öldürücü ürünler elde edilmiştir. Bunlar da özellikle akneli ciltlerin temizliği ve dezenfeksiyonu açısından önemlidir.
Alkol Oranı Düşük Olan Sıkıştırıcılar
Yapısında hiç alkol bulunmayan ya da çok az miktarda bulunan sıkıştırıcılar kuru, hassas ve ince yapılı ciltlerin kullanımı için uygundur. Bunların sıkıştırıcı etkisi büzücü bir madde olan hamamelis bitkisinin ekstreleri ile sağlanır. Bu sıkıştırıcıların yapılarında alkol bulunmadığı için özellikle hassas, kuru ve ince yapılı ciltlerin kurutulmadan, gerilme hissi vermeden ve cildi yıpratmadan sıkıştırılmasını sağlar.
Uygulama Yöntemi
Tüm sıkıştırıcıların uygulama yöntemi aynıdır, çeşitlerine göre değişiklik göstermez. Elle ya da pamuk yardımıyla cilde uygulanırlar. Elle uygulamada ele alınan yeteri miktarda sıkıştırıcı tüm parmakların ve avuç içinin yapacağı hafif tampon hareketleriyle cilde yedirilir. Pamukla yapılan uygulamada ise hafifçe ıslatılmış pamuğa dökülen yeteri miktardaki sıkıştırıcı yine hafif tampon hareketleriyle cilde uygulanır. Özellikle akne problemi olan ciltlerde pamukla uygulama yapılması ciltteki bakterilere temas etmemeniz açısından önemlidir. Her iki yöntemde de dikkat edilmesi gereken konu tüm uygulamanın hafif baskı içeren tampon hareketleriyle yapılmasıdır. Silme, sıvazlama hareketleri yapılmamalıdır.
Sıkıştırıcıların uygulanmasında bir diğer teknik de spreylemedir. Sprey şeklinde piyasaya sürülen ya da temiz bir sprey kutusuna koyulan toniğin cilde hafif hafif püskürtülmesi şeklinde uygulanır. Cilde eşit dağılım sağladığı için etkili bir yöntem olmasına karşın spreyleme sırasında istenmeyen bölgelere de ürün teması olabileceğinden kullanımda dikkatli olmak gerekir.
Tüm sıkıştırıcıların göz çevresine temasından kaçınılmalıdır. Uygulama sırasında ürünün ağza, göze, burna kaçmamasına özen gösterilmelidir.
Bölümle ilgili olarak kendinizi değerlendirmek için testi çözün
Sıkıştırıcılar Konulu Testi çözmek için TIKLAYIN
Sonraki bölüm > NEMLENDİRİCİLER Aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz