Arı Sütü
Bir arı kolonisinde on binlerce işçi arı, binlerce erkek arı ve sadece bir tane ana (kraliçe) arı vardır. Ana arı kovanın her şeyidir yokluğunda iş düzeni ve üretim durur. Ana arı kovanda tek olduğu gibi ölümü halinde yerine geçebilecek ikinci bir arıya da izin vermez. Kovanda ana arı adayı olmak demek ölüm demektir.
Arı sütü, arıların çene üstü bezlerinden salgılanan; çiçek polenleri, bal özü ve arıların enzimlerinden oluşan bir besindir. Arılar bu ürünü, yavru arıları beslemek için salgılarlar. Arı sütü aynı zamanda kovandaki kraliçe arının da temel besin maddesidir. Diğer arılar yalnızca henüz yavruyken ilk üç gün boyunca arı sütü ile beslenirken, kraliçe arı ömrü boyunca bu besini alır. Bu yüzden kovandaki işçi arılar ortalama 45 gün yaşarken, onlardan 2 kat daha fazla gelişen kraliçe arı 5 – 7 yıl arası yaşayabilmekte, ağırlığının iki katı yumurta yumurtlayabilecek kapasiteye ulaşabilmektedir.
Ana arının yok olmasına bir şekilde ölmesi neden olabileceği gibi arıcı tarafından da bilinçli olarak kovandan alınabilir. Ana arı yok olunca, koloninin kendisine süratle yeni bir ana arı edinmesi gerekecektir. Bu yeni ana arı eskisinin yumurtladığı son yumurtalardan çıkacaktır.
Bu yumurtaların arı sütü ile beslenmesi, yeni ana arının arı sütü içinde doğuş ve gelişme evrelerini geçirmesi gerekmektedir. Burada görev yine işçi arılara düşer. İşçi arılar üst çene bezlerinden beyaz renkte pelte kıvamında hafif, keskin, koku ve tatta bir sıvı salgılarlar. İşte arı sütü budur. Bu salgı ile beslenen yumurtalar 16 gün sonra arı olarak gözü terk ederler.
An yetiştiricileri bu safhada larvaları yok ederek arı sütünü kaşıklarla gözlerden toplarlar. Her bir gözden yaklaşık 0,1 gram arı sütü alınabilir. Yüzde 65’i su yüzde 35’i ise protein yağ şeker ve vitamin ihtiva eden kuru maddeden oluşmuştur.
Arı sütü özellikle sinir sistemi hastalıklarında yorgunluk sorunlarında kısırlık ve damar sertliği tedavilerinde insana güç ve zindelik kazandırmada kullanılan doğrudan doğadan gelen önemli bir tabii gıdadır. Piyasaya saf veya bala karıştırılmış halde draje veya tablet halinde sunulmaktadır.
Arı Sütünü Nasıl Tüketebilirsiniz?
İçeriğinde B ailesi vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, bakır, fosfor, potasyum gibi bileşenler de bulunan arı sütü, bir gıda olarak çocuk, genç ya da yaşlı herkes tarafından tüketilebilir. Arı sütünü doğrudan veya ballı karışımlar halinde veya liyofilize edilmiş toz formunu tablet halinde tüketebilirsiniz. Ballı karışımlar için günde 1 tatlı kaşığı, doğrudan tüketimi için de yarım çay kaşığı yeterlidir.
Arı Sütü Faydaları
Arı sütü su, karbonhidrat, protein, yağ, B vitaminleri ve eser mineraller içerir. Eşsiz proteinleri ve yağ asitleri ile sağlık açısından birçok faydası bulunabilir:
- Arı sütü, antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahip olabilir.
- Kolesterol seviyelerini etkileyerek kalp hastalığı riskini azaltabilir.
- Yara iyileşmesine ve cilt onarımına yardımcı olabilir.
- Arı sütündeki spesifik proteinler kan basıncının düşmesine katkıda bulunabilir.
- İnsülin duyarlılığını artırabilir ve kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir.
- Antioksidan özellikleri ile sağlıklı beyin fonksiyonunu destekleyebilir.
- Bazı yaşlanma belirtilerini azaltabilir.
- Bağışıklık sisteminin korunmasına katkıda bulunabilir.
- Menopozun bazı belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir.
Ne diyelim söyleyecek bir şeyimiz yok
ilahi güç karşısında elimi kolumuz bağlı iman etmekten başka seçenek yok ve yahut inancımızı
kuvvetlendirmek için. neden oku bunun için
kesin olarak—