Zihin Haritalama Tekniği
Zihin haritası, kelimeleri ve düşünceleri birbirine bağlamak ve bunları bir anahtar kelime veya düşünce etrafında toplamak için kullanılan bir diyagramdır. Düşünceleri oluşturmak, görselleştirmek, tasarlamak ve sınıflandırmak ile birlikte, eğitim alanında, organizasyonda, problem çözümünde ve karar alma süreçlerinde kullanılır. Bilgiler arasındaki anlamsal ya da diğer bağlantıları gösteren bir diyagramdır. Genellikle şekiller, resimler, sözcükler ve çizgiler içerir.
Zihin haritalama,dahilerin not alma yöntemlerinden esinlenen Tony buzan tarafından ortaya konmuş, fikir üreten ve düzenleyen beyni bir bütün olarak çalıştıran not tutma metodudur.
Zihin haritalama bilginin beynimiz ile uyum içinde öğrenilmesini sağlayan bir metotdur.
Zihin haritaları konsepti bakımından isveç çakısına benzer nasıl ki isveç çakısının içinde seyahatte ihtiyacımız olan her şey varsa zihin haritalarının içinde de bilgiyi öğrenmek ve hatırlamak adına her şey mevcuttur.
Zihin haritaları tekniği beynin tüm zihinsel fonsiyonlarını kapsamaktadır;
- Beynin hayal gücü fonksiyonları.
- Beynin kelimeler, sayılar, listeler, sıralamalar, mantık, analiz gibi sol lob fonksiyonları.
- Beynin renkler, görsel şekiller, boyutlar, ritim, büyük resimin görülmesi, 3 boyut kavramı gibi sağ lob fonksiyonlarıdır.
- Hafızanın ilişkisel fonksiyonları.
Zihin Haritalamanın Avantajları:
Grafikler ve bağlantılar kullanılarak dikkatler bir noktaya kolayca odaklanabilinir. Mantıksal düzenleme ile görsel düzenlemenin sentezlenmesi sonucu çalışma kolaylaşır. İnsan zihni grafikleri, resimleri ve bunlarla ilişkilendirilmiş anahtar sözcükleri daha kolay hatırlar. İnsan zihni, doğrusal düşüncelerle değil çağrışımlarla çalışır. Zihin haritaları bunu modellemeye yarar. Zihin haritaları ile hem tek tek fikirler, hem de konu bütünü aynı anda görülebilir. Batıda zihin haritalama, “See the big picture” (yani büyük resmi görün) sloganı ile lanse edilir.
Zihin Haritalamanın Kullanım Alanlarından Bazıları:
- Anlama-Öğrenme
- Not Tutma
- Planlama
- Raporlama
- Hedef Belirleme
- Problem Çözme
- Sunum Hazırlığı
- Toplantı Hazırlığı
- Beyin Fırtınası
- Zaman ve Süreç Yönetimi
- Proje Yönetimi
Zihin haritalama tekniği ile oldukça karmaşık gibi görünen durumlar sade hale getirilebilir ve beyinde kodlanarak hafızada tutulabilir. Hatta silinebilir.
ben ce süperrrrrr