Kuru Ciltler

Cildin kuru olmasının çeşitli nedenleri olabilir. Kural ola­rak akla ilk gelen hidrolipid sisteminde bir rahatsızlığın varlığı­dır. Birçok cilt hastalığında kuru cildin önemli bir taşıyıcı oldu­ğu biliniyor. Ayrıca yaşlılarda da yoğun olarak cilt kuruluğu gö­rülmektedir. Tüm bunların dışında birtakım hastalıklar da cil­din kurumasına ve cilt kaşıntılarına yol açabilir.

Öneriler

Cilt yüzeyinde biriken kiri ve ter kalıntılarını arındırmak için düzenli olarak cilt temizliği yapmak önem taşıyor. Özellikle ku­ru ciltlerde gerginleştiren ve sıcak duş ve banyolardan kaçın­mak gerekiyor. Çünkü sıcak, cildin en önemli yapıtaşlarından hidrolipid sistemini yok edebiliyor. Dolayısıyla kuru ciltlerde sadece hassas, sabun içermeyen temizlik ürünleri kullanmak gerekiyor.

UV ışınları cildi daha da fazla kurutacağından kuru ciltlerin güneş banyolarından kesinlikle kaçınmaları gerekiyor.

Cildi kurutan bakım ürünleri dışında çarşaflarda, çamaşır­larda ve giysilerde kalan deterjan artıkları da cildin tahriş olma­sına neden olabilir. Bu yüzden çamaşırları mutlaka çok iyi du­rulamak gerekiyor.

Kuru ciltler, çevresel ve alkalik etkenlere diğer cilt tiplerin­den daha hassas yaklaşır. Kuru cildin en belirgin özellikleri ara­sında parlamaması, çabuk kırışması, yağ ve nem açısından za­yıf olması sayılabilir. Soğuk, sıcak, rüzgar ve kuru hava dışında sık yapılan sıcak duşlar da ortalamanın üzerinde nem kaybet­mesine neden olacağından cilt üst katmanının hassaslaşması-na neden olur. Cildin koruyucu filminin zarar görmesi de cilt kepeklenmesine yol açar. Yoğun kuruluk cildin ortalama yüzde 30′lardaki su depolarını yüzde 10 oranında azaltır. Bu da cildin koruyucu mekanizmasının fonksiyonların bozar.

Kuru ciltler ne yapmalı?

Elma sirkesi, cildin durumunu önemli ölçüde düzeltiyor, özellikle melisa ya da papatyadan elde edilen ve cildin yağ üre­timini destekleyen bitkisel ekstrelerdir.

Elma sirkesi kuru cildi tahriş etmeden temizler ve ferahlatır. İçerdiği E vitamini sayesinde, vitamin içeriklerinin yanı sıra cil­din su ihtiyacını dengeleyerek pürüzsüz görünüme kavuşması­na yardımcı oluyor. Elma sirkesi aynı zamanda cildin benzeri pH değerlerine sahip olması dolayısıyla da koruyucu filmi yeni­leme özelliğine sahiptir. Böylelikle cildin susuzluğunu ortadan kaldırıyor. İşte bu yüzden kırışıklıkları da önlüyor. Kuru cildin çabuk tahriş olmasını ve kaşınmasını azaltan içerik maddesi ise pektindir.

  • 2 çay kaşığı elma sirkesini bir bardak suyun içinde bir miktar kavun ya da avokado suyuyla karıştırın. Cildin koruyucu filminin güçlenmesi için banyo ya da masaj sırasında vücudunuza uygu­layın.
  • Bir sünger ya da banyo bezi yardımıyla tüm vücudunuzu suyla inceltilmiş elma sirkesiyle yıkayın.
  • Kuru ciltlerin günde bir kereden ve 10 dakikadan fazla duş ya da banyo yapması önerilmemektedir. Ayrıca suyun çok sıcak olması da cildin daha fazla kurumasına yol açabilir.
  • Banyo ya da duş sonrasında vücudunuzu ovalayarak kurula­mak yerine yumuşak bir havlu yardımıyla küçük baskılar uygula­yarak kurulayın. Böylelikle oluşabilecek tahrişleri önlemiş olur­sunuz.
  • Kesinlikle sabun kullanmayın. Onun yerine sabun içermeyen ürünleri tercih etmelisiniz. Önemli bir konu da banyo sonrasın­da vücudunuzu her zaman kremlemeniz, bazen günde birkaç kez…
  • Koşma gibi düzenli vücut hareketleri kuru ciltler için idealdir. Böylece cildin kan dolaşımı hızlandırılmış olur.
  • Giysilerinizde kaşıntı yapabilecek dokulardan uzak durun.
  • Yeni aldığınız kıyafeti giymeden önce kumaştaki kimyasal tahrişleri önlemek için mutlaka yıkayın.
  • Evde yoğun içerikli temizleme maddeleri kullanmayın. Eğer kullanmak zorundaysanız o zaman mutlaka eldiven takın.
  • Cildinizi içeriden de nemlendirmek için bol bol sıvı tüketin. Günde en az iki litre sıvı alın. Cildinizi rahatlatmak için huzur ve uyku ilk sırada yer alıyor.

BanuSu

Kuaför ve güzellik uzmanı olarak kendi işini yapan, internetten kopamayan, gülmenin, kaliteli zaman geçirmenin insan yaşamına pozitif katkısına inanan biri...

İlgili içerikler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu