Hız Körlüğü Nedir?

Hız körlüğü, araçla seyir halindeyken seyir hızının artmasıyla görüş açısının azalmasıyla yolda daha ileriye odaklanıp görüş genişliğini kaybederek yakın mesafede oluşabilecek tehlikelere karşı duyarsızlaşmaya hız körlüğü denir.

Hız arttıkça, yoldaki veya yol etrafındaki nesnelerin görsel biçimde algılanma yeteneği azalır.

Basit bir örnekle anlatacak olursak 70 km/saat hızla seyrederken %75 olan görüş açısı, 100 km/saat hıza çıktığınızda %45’e düşecektir. Aslında tehlikesiz gibi görünen bu hızlanma görüş açısında önemli bir değişime neden olur. Öte yandan fren ve durma mesafesini de etkileyeceği için daha da hayati hale gelir. O nedenle hızlanırken bir kez daha düşünün.

Hız konusu ile şu cevaplarsak hızın ne anlama geldiğini daha iyi anlamış oluruz.

Şehir içi hız limiti olan 50 km/h giderken bir saniyede kaç metre yol alıyoruz , bu konuyu hiç düşündünüz mü? Basit bir matematik hesabıyla bu sorunun cevabını bulmak mümkün. Siz hiç hesaplamadan biz söyleyelim 13.88 metre, yani siz saatlik 50 kilometrelik bir hız ile seyir halindeyken bir saniyede yaklaşık 14 metre gidiyorsunuz.

Hız Körlüğü Görüş Açıları Kaç Derecedir?

  • Saatte 40 kilometre hızla giden bir sürücünün görüş açısı 100 derecedir.
  • Saatte 70 kilometre hızla giden bir sürücünün görüş açısı 75 derecedir.
  • Saatte 100 kilometre hızla giden bir sürücünün görüş açısı 45 derecedir.
  • Saatte 130 kilometre hızla giden bir sürücünün görüş açısı 30 derecedir.

Hıza bağlı hız körlüğü

Gündüz vakitleri gün ışığından faydalanılsa da gece vakti karanlık ile birlikte azalan görüş mesafesi, hız körlüğü nedeniyle daha da problematik bir hal alır. Bu tür koşullarda otomobil kullanırken hızınızı tüm bu değişkenleri düşünerek ayarlamanız gerekir. Örneğin 130 km/saat ile gece vakti seyrederken %30’luk bir görüş açısına sahip olmanız demek, göremediğiniz alanlardan gelecek tehlikelere karşı sizi savunmasız kılar.

Hız Körlüğünden Nasıl Önlenir?

Hız körlüğünden kurtulmak mümkün değildir. Araç sürücülerinin yaş ve şoförlük becerileri göz önüne alındığında her sürücü için geçerli olan bir hüküm vermek söz konusu olamaz.

Ancak sürücü geliştirme eğitimlerinde ölçüme tabi tutulan refleks süreleri ile reaksiyon sürenizi ölçtürebilir siniz.

Bu sayede durabileceğiniz veya reaksiyon gösterebileceğiniz hızlar da aracınızı kullanarak hız körlüğü etkilerinden etkilenmemeye çalışabilirsiniz.

TRAFİKTE BİR YANLIŞ TÜM DOĞRULARI GÖTÜRÜR !

Kazasız günler dileriz.

rerkan

Kendi işinde kendi gücünde kendi keyfinde biri.

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu