Vejetaryen Olmanın ve Et Tüketiminin Kadınlar Üzerindeki Etkisi
Vejetaryen, etyemez kimselere denir. İstatistiklere göre daha çok bayanların et tüketmediği gözlemlenmiştir. Fit vücuda sahip olmak için et tüketmekten sakınan ya da et sevmeyen bayanlar vejetaryen beslenme yolunu seçmekte ve içinde et barındırmayan gıdalar tüketmektedirler.
Fakat Vejetaryen beslenmenin bir de kadın sağlığı üzerindeki etkileri de düşünülmelidir. Etin faydaları saymakla bitmez aslında. Yüksek oranda protein ve vitamin kaynağıdır. Aynı zamanda kemiklerin gelişimi içinde çok faydalıdır. D Vitamini yönünden daha çok zengindir ve bu yönüyle kansızlık (anemi) için mutlaka tüketilmesi gerektir.
Etin tek zararı, eğer Karaciğerde gereğinden fazla D Vitamini depolanırsa, Karaciğer yağlanmasına yol açmaktadır ki bunun da insan üzerindeki zararları başka konuşulması gereken bir konudur.
Kadınların çoğunluğu D Vitamini eksikliği yaşadıkları ve Anemi hastası oldukları için bahsettiğimiz zararından fazla etkilenmezler. Çünkü Kadınlar için 40-50 yaş sonrası et tüketimi risk oluşturmaktadır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi günümüzde kadınlar sıkça vitamin eksiklikleri ve kansızlık yaşamaktadırlar. Erkeklere oranla bu eksiklikler daha fazladır.
Çünkü erkekler ciddi bir rahatsızlık geçirmedikleri sürece Kansızlık sorunuyla fazla karşılaşmazlar. Kadınların kansızlık yaşamalarının en büyük nedeni ise her ay başı geçirdikleri regl dönemleridir. Eğer kaybettikleri kadarını depolamazlarsa sonucunda kansız kalmaları muhtemeldir. Bu yüzden kadınların et tüketimini gözden geçirmeleri gerekmektedir.
Vejetaryen olan bayanlarda bu risk çok daha fazladır. Et tüketmedikleri için protein, D vitamini eksikliği ve anemiyle sıkça karşılaşırlar. Bu durum ileriki yaşamlarını olumsuz etkilemeye başlar. Menopoz dönemi sonrası ve yaşlılık döneminde Raşitizm (Kemik Erimesi) hastalığına yakalanma riski artar.
Et ayrıca kadınların Hamilelik ve Annelik dönemleri için çok gerekli bir besin maddesidir. Bu yüzden kadınların anne olmayı düşündükleri dönemde vejetaryenlikten vazgeçmek konusunda bir karara varmaları gerekir. Çünkü anne karnındaki bir bebek, anneden beslenir ve hem bebek hem de anne düzenli ve vitaminli beslenmeye ihtiyaç duyar çünkü çift canlıdırlar.
Vejetaryen olan hamile bir kadın ciddi derecede kansızlıkla karşı karşıya kalır ve aynı şekilde anne karnındaki bebeğinde gelişimi olumsuz etkilenir. Ve çocuk doğduktan sonra da zeka geriliklerine yol açabilir. Bebeğin gelişimi anne karnında başladığı için annenin sağlıklı beslenmesi bu dönemde büyük önem arz etmektedir.
Hamilelik sonrası ise Anne sütünün yeterli düzeyde olması için annenin gerekli proteinleri ve vitaminleri alması gerekir. Bu beslenme şekline et ve balık ürünleri de dahildir. Çünkü çocuk ilk 6 ay yada anne sütünü içtiği süre boyunca gelişimini anneden sağlar ve gerekli kalsiyum, vitamin ve proteinleri anneden alır. Çocuğun kemik gelişimi için annenin hamilelik sonrası et tüketmesi de çok önemlidir.
Sonuç olarak bir kadın ya da bir anne, hem kendisinin hemde çocuğunun sağlığı için Vejetaryen beslenme şeklinden uzak durmalıdır!