Yapay Zeka Uygulamalarında Prompt Kullanımı

Yapay zeka uygulamaları, hayatımızın her alanında giderek daha fazla yer almaya başlıyor. Bu uygulamaların kullanımı, doğru prompt kullanımı ile kolaylaşıyor.

Prompt Nedir?

Prompt, yapay zekaya bir işi veya görevi tanımlamak için verdiğimiz metindir. Prompt, yapay zeka tarafından bir veri olarak algılanıp anlamlı bir şekilde yorumlanır. Bu yorumlama sonucunda, yapay zeka ihtiyacımıza uygun çıktılar üretir.

Prompt Girerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Prompt yazarken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır:

  • Prompt, dilbilgisi ve gramer açısından doğru olmalıdır.
  • Dolaylı anlatımlardan kaçınmalı, açık ifadeler kullanmalıyız.
  • Talimatlarımız net ve kısa olmalıdır.
  • Google arama mantığından çıkıp, karşımızda bir insan varmış gibi konuşmalıyız.
  • Anahtar kelimeleri yazıp bırakmamalı, yapılacak işi tane tane anlatmalıyız.
  • Sohbet şeklinde ilerleyen uygulamalarda, girdiğimiz prompt’a yapay zekânın vermiş olduğu yanıtları yine aynı titizlikle cevaplayarak daha verimli bir diyalog ve çıktı elde etmeliyiz.

Negative Prompt Nedir?

Negative prompt, yapay zekâdan oluşturmasını istediğimiz çıktıda bulunmamasını istediğimiz özellikleri kapsar. Negative prompt’ı kullanarak, beklentilerimizi daha net bir şekilde ifade edebiliriz.

Negative promt, yapay zekanın istenmeyen sonuçlar üretmesini engellemek için kullanılan bir yöntemdir. Negative promt, yapay zekaya ne yapmaması gerektiğini söyler. Örneğin, “bir kedi resmi çiz, ama kedi siyah olmasın” gibi bir negative promt verilebilir. Böylece yapay zeka, siyah olmayan bir kedi resmi çizer.

Bir görsel oluşturma uygulamasına “gökyüzünde uçan kuşlar” prompt’ı verip, negative prompt olarak “bulut, bina, yıldız, güneş, ay” yazarsak, bu unsurların yer almadığı bir görsel elde ederiz.

ChatGPT’de Prompt Kullanımı

ChatGPT, yapay zeka uygulamaları arasında en kapsamlı ve gelişmiş uygulamalardan biridir. ChatGPT’yi etkili bir şekilde kullanabilmek için prompt yazarken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır:

  • ChatGPT’yi komutlarınızı yerine getiren bir emir kulu olarak değil, bilgi alışverişi yapabileceğiniz bir asistan veya çalışma arkadaşı olarak düşünmeliyiz.
  • İstediklerimizi net cümlelerle kısa kısa özetlemeye özen göstermeliyiz.
  • Karmaşık cümleler, yoğun betimlemeler, anlatım bozuklukları ve dilbilgisi hatalarından kaçınmalıyız.
  • Çıktıya dair tüm verileri tek prompt’ta iletmek zorunda değiliz. ChatGPT’nin sohbet şeklinde ilerleyen sisteminden yararlanabiliriz.
  • Bağlam oluşturmaya özen göstermeliyiz. Örneğin, ChatGPT’ye “Önümüzdeki hafta vizyona girecek filmlerden hangilerini izlemeliyim?” diye sorduğumuzda, bağlam kurmadığımız için işinize yaramayan sonuçlar elde edebiliriz.

Örneğin konum belirtmediğimiz için, ChatGPT sizden uzak bir konumdaki sinema salonlarında vizyona girecek filmleri önerebilir. Siz aksiyon filmlerini seviyorsunuzdur; ama bunu belirtmediğiniz için uygulama size bu hafta en çok ilgi çeken romantik – komedi filmlerini sıralayabilir.

Oysa ki prompt girerken “İstanbul Anadolu Yakası’nda önümüzdeki hafta sinemaya gitmek istiyorum. Benim için 10:00 – 16:00 saatleri arasındaki seanslar uygun. Aksiyon ve korku filmlerini seviyorum. Hangi filmlere gitmemi önerirsin?” gibi bir prompt girdiğimizde alacağınız cevap sizi daha fazla tatmin edecektir.

Sonuç

Doğru prompt kullanımı ile yapay zeka uygulamalarından en iyi şekilde yararlanabiliriz. Bu makalede, prompt kullanımının inceliklerini ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattık. Bu noktalara dikkat ederek, yapay zekânın gücünden faydalanarak metin, görsel, video, sunum, seslendirme gibi birçok farklı kategoride isteğinize uygun çıktılar elde edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu