Cilt Bakımı ve Kozmetikler Hakkında Her Şey
Cilt bakımı ve kozmetikler konusunu yedi ana başlıkta inceleyeceğiz. Her bir bölüm altında konu ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunlar;
- Temizleyiciler
- Sıkıştırıcılar
- Nemlendiriciler
- Özel Bakım Kozmetikleri
- Peelingler
- Maskeler
- Tıraş Kozmetikleri
İçindekiler...
1. TEMİZLEYİCİLER
Cilt bakımının birinci adımı ve temel aşaması temizliktir. Çünkü cilt, dış etkenlerden kolaylıkla etkilenen bir organdır. Gün boyunca havada bulunan kir ve tozlar, cildin yenilenmesi sonucu oluşan ölü hücreler, makyaj ve kozmetik artıkları ile cildin doğal yağ salgısı cilt yüzeyini kaplar, gözenekleri tıkar ve cildin cansız, mat görünmesine neden olur. Cilt gözeneklerini dolduran bu birikimler, okside olarak siyah noktalara dönüşür.
Siyah noktalarla tıkanmış kirli bir cilt, uygulanan hiçbir ürünü bünyesine alamaz. Çünkü cilt, yapısındaki gözeneklerle solunum ve emilim yapan bir organımızdır. Temiz olmayan bir cilde uygulan nemlendirme ya da beslemeye yönelik kozmetik ürünler, derinin alt tabakalarına ulaşamaz ve cilde bir etki sağlamaz. Cilt hem kozmetik ürünlerin içerdiği aktif maddeler hem de oksijen yönünden yeterince beslenemez. Bu nedenle cilt bakımının ilk adımı ve ön koşulu temizliktir.
Cilt temizliğinde geleneksel olarak alışık olduğumuz sabunların kullanımı cildin doğal pH dengesini bozabilir. Bu nedenle cildin yapısına ve amaca en uygun temizleme ürünleri kullanılmalıdır. Kullanılan temizleyicilerin (cleanser) sahip olması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Cildi iyi şekilde ve derinlemesine temizlemelidir.
- Cilt üzerinde kalıntı ya da tabaka bırakmamalıdır.
- Uygulanışı ve ciltten uzaklaştırılması kolay olmalıdır.
- Cilde gerginlik, kuruluk ya da yağlılık hissi vermemelidir.
Temizleyici Kozmetiklerin Çeşitleri
Kremler
Temizleyici kremler, hem etkin bir temizleme özelliğine sahip olan hem de cilt üzerinde oluşturduğu ince tabaka ile cildin nemini tutan ve kurumasını engelleyen ürünlerdir. Bu nedenle özellikle kuru ciltlerin kullanımı için uygundur. Deri üzerine parmak uçlarıyla masaj yapılarak uygulanır. Böylece yüzdeki kir tabakası ve makyaj artıkları uygulanan kremin içerisinde çözünür. Yapılarındaki yağ ve su oranına iki gruba ayrılır:
- Yağ oranı yüksek olan kremlerin cilt üzerinde çok yoğun bir tabaka bırakmaması için yıkanarak ciltten uzaklaştırılması daha doğrudur. Yağsız kuru ciltler için uygundur.
- Su oranı yüksek olan kremlerin yapısı daha hafiftir. Ciltten silinerek uzaklaştırılır. Cilt üzerinde kalıntı bırakmaz. Nemsiz kuru ciltler için uygundur.
Uygulama Yöntemi
Yeteri miktardaki temizleme kremi avuç içine konur. Eller birbirine sürülerek tüm avuç içine yayılması sağlanır. Ardından yüz, boyun ve dekolteye, kasların yönünde yumuşak masaj hareketleriyle yedirilir. Masaj hareketleriyle uygulanan kremin yüzdeki kir ve artıkları çözmesi sağlanır. Göz çevresine kesinlikle uygulama yapılmamalıdır. Uygulama sırasında ürünün ağza, buruna, göze kaçırılmamasına özen gösterilmelidir. 1–2 dakika masaj işleminden sonra ürün tekniğine uygun olarak yıkanarak ya da nemli pamukla, süngerle silinerek ciltten uzaklaştırılır.
Jeller
Cildi temizlerken nemlendirme özelliğine sahip olan ürünlerdir. Yumuşak ve kaygan yapıya sahip olan bu ürünlerin kullanımı günümüzde giderek artmıştır. Özellikle makyaj temizliği için tercih edilmektedir. Yapılarındaki yağ ve su oranına göre iki grupta incelenirler:
- Sulu jeller ya hiç yağ içermez ya da çok az miktarda yağ içerirler. Hafif makyaj temizliğinde kullanılır. Hem silinerek hem de yıkanarak ciltten uzaklaştırılabilir. İçeriğindeki yağ miktarının az olması nedeniyle özellikle yağlı, akne oluşumuna yatkın ciltlerin kullanımı için uygundur.
- Yağlı jeller, emülsiyon ya da sıvı kristal yapıdaki ürünlerdir. Yapılarındaki az miktarda yağ ile yüksek temizleme gücüne sahiptir. Bu nedenle ağır makyaj temizliğinde kullanılır.
Uygulama Yöntemi
Sulu jellerin genellikle köpürme özelliği vardır. Bu nedenle önce cilt su ile hafifçe nemlendirilir. Yeteri miktardaki temizleme jeli avuç içine alınır. Önce tüm ele ardından da kas yönündeki masaj hareketleriyle cilde yayılır. Masajda cildin kayganlığını sağlamak için zaman zaman eller hafifçe ıslatılabilir. Ciltte akne oluşumu varsa masaj hareketleri son derece nazik olmalıdır. Jelle çözünen kir tabakası tercihen yıkanarak ciltten uzaklaştırılır. Ürün ambalajında aksine bir uyarı bulunmadıkça göz çevresine uygulama yapılmamalıdır. Uygulama sırasında ürünün ağza, burna, göze kaçırılmamasına özen gösterilmelidir.
Yağlı jellerin uygulama yöntemi de aynıdır. Ele alınan yeteri miktardaki yağlı jel, kas yönündeki masaj hareketleriyle cilde yedirilir. Kirden ziyade ağır makyaj temizliğinde kullanıldıkları için ciltteki makyaj tabakası çözünene kadar masaja devam edilir. Ardından cilt tercihen yıkanarak durulanır. Ürün ambalajında aksine bir uyarı bulunmadıkça göz çevresine uygulama yapılmamalıdır. Uygulama sırasında ürünün ağza, burna, göze kaçırılmamasına özen gösterilmelidir.
Losyonlar
Özellikle hafif makyaj temizliği için ya da sabah yüz temizliğinde sabun kullanmak istemeyenlere önerilen ürünlerdir. Temizleme gücünün arttırılması için içeriğe yüksek oranda yüzey etkin (köpük oluşturucu) madde eklenebilir. Görünümleri şeffaf, yarı şeffaf ya da opak şekildedir. Losyonlar iki tiptir.
- Şeffaf olan ve alkol içeren losyonlar, özellikle akne oluşumuna yatkın ve genç ciltler için tercih edilen ve aynı zamanda nemlendirici de içeren ürünlerdir. Kullanımları pratik ve hızlıdır. Ciltte ferah bir his yaratır. Yapısındaki alkol aynı zamanda ciltte dezenfeksiyonu sağlar.
- Temizleme sütü formunda olanlar ise yağ/su tipindeki emülsiyonlardır. Yapılarındaki yüzey etkin madde miktarı azdır. Normal ve yağlı arasındaki cilt tipleri için uygundur. Ayrıca makyaj altına uygun zemin hazırlanmasında da bu ürünler idealdir.
Uygulama Yöntemi
Şeffaf olan ve alkol içeren losyon, avuç içine alınır. Eller birbirine sürülerek tüm avuç içine yayılması sağlanır. Kas yönünde masaj hareketleriyle cilde yayılır. Yüzdeki kir tabakası çözündükten sonra nemli pamuk ya da süngerle silinerek ciltten uzaklaştırılır. Ciltte akne oluşumu varsa hem masaj hareketleri hem de ürünün silinmesi işlemi mümkün olduğunca hafif yapılmalıdır. Böylelikle aknelerin patlayarak cilde yayılması engellenir. Uygulama sırasında ürünün ağza, burna, göze kaçırılmamasına özen gösterilmelidir.
Temizleme sütleri ise cilde pamukla uygulanır. Pamuk üzerine alınan yeteri miktarda temizleme sütü, küçük silme hareketleriyle cilde uygulanır. Bu ürünler durulanmaz ve ciltte hafif bir tabaka bırakır. Bu tabaka temizliğin ardından uygulanacak makyaj için temel oluşturmaktadır. Uygulama sırasında ürünün ağza, burna, göze kaçırılmamasına özen gösterilmelidir.
Köpükler
Temizleme özelliği çok iyi olan ürünlerdir. Yapılarında nemlendirici ve yumuşatıcı maddeler bulunur. Ayrıca köpük oluşumu için yüzey etkin maddeler de eklenmiştir. Piyasada yumuşak krem görünümünde ya da aeresol şeklinde ambalajlanmış türleri mevcuttur. Karma ve yağlı ciltler için uygundur.
Uygulama Yöntemi
Cilt bakımı için krem şeklindeki ürünler bir miktar su ile köpürtülür ve cilde sürülür. Kas yönünde masajlanarak tüm cilde yedirilir. Kir tabakasının çözünmesi sağlandıktan sonra yıkanarak ciltten uzaklaştırılır. Uygulama sırasında ürünün ağza, burna, göze kaçırılmamasına özen gösterilmelidir.
Aeresol şeklindeki ürünler ise (tıraş köpüklerindeki gibi) kutusundan sıkılarak ele alınır. Kas yönünde masaj hareketleriyle cilde yayılır. Köpüğün yumuşak yapısı cildin rahatlamasını ve dinlenmesini de sağlar. Yüzdeki kir tabakası çözündükten sonra yıkarak ciltten uzaklaştırılır. Uygulama sırasında ürünün ağza, burna, göze kaçırılmamasına özen gösterilmelidir.
Yağlar
Özellikle çok ağır makyajın (palyaço makyajı gibi) çıkarılması için kullanılan sıvı yağ yapısındaki ürünlerdir. Yine bu yapıda hazırlanmış olan rimel ve göz makyajı temizliği için de kullanılabilen formülasyonlar da mevcuttur. Yıkanarak ya da silinerek ciltten uzaklaştırılır. Yıkanarak uzaklaştırılanların yapısında yüzey etkin maddeler bulunur.
Uygulama Yöntemi
Yağların yapısı gibi uygulanışı da farklıdır. Genellikle tüp ya da pompalı sistemde kullanıma sunulan yağlar bir pamuk üzerine dökülür. Pamuk ile cilt üzerindeki kir ve makyaj tabakası kas yönünde silinerek temizlenir. Uygulamada ciltteki kir ve makyajın miktarına göre pamuğu birkaç kez yenilemek gerekir. Yağlar genellikle göz makyajı temizliği için de kullanılır. Özellikle suya dayanıklı maskaraların temizlenmesi için idealdir. Göz bölgesindeki uygulama da aynı şekilde yapılır. Pamuğa dökülen yağ ile gözler içten dışa ve yukarıdan aşağıya doğru yapılan hareketlerle fazla bastırılmadan silinir. Yağların uygulamadan sonra ciltte bırakacağı yağlı tabaka, hafif bir temizleme köpüğü ile temizlenmelidir. Uygulama sırasında ürünün ağza, burna, göze kaçırılmamasına özen gösterilmelidir.
Göz Makyajı Temizleme Kozmetikleri
Göz çevresi için özel olarak üretilmiş kozmetiklerdir. Bu kozmetiklerin de cilt temizleyici kozmetikler gibi değişik çeşitleri vardır. Makyaj temizlemede daha çok yağ bazlı temizleyiciler tercih edilmektedir. Suya dayanıklı göz makyajlarını temizlemek için daha özel kozmetiklerde vardır.
Göz makyajı temizleyicilerinde olması gereken özellikler:
-
Göz kapaklarınızı tahriş etmeden göz makyajınızı nazikçe ve kolayca temizlemelidir.
-
Tahrişe neden olmamalıdır.
-
Alerjik olmamalıdır.
-
Göz çevresini kurutmamalıdır.
-
Suya dayanıklı göz makyajını ve rimeli zorlamadan çıkartmalıdır.
-
Yağlı bir kalıntı bırakmamalıdır.
-
Kullanımdan sonrasında cilde temizlik ve ferahlık hissi vermelidir.
Uygulama Yöntemi
Bir makyaj mendili veya pamuk ped üzerine birkaç damla dökülür. Göz çevresi çekiştirilmeden yavaşça temizlenir. Suyla durulanır veya ıslak temiz bir mendille silinir.
Bölümle ilgili olarak kendinizi değerlendirmek için testi çözün
Temizleyiciler Konulu Testi çözmek için TIKLAYIN
Sonraki bölüm > SIKIŞTIRICILAR Aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz