Windows 10 Hızlandırma Rehberi

Windows 10 performansını artırmak ve sistemin üzerindeki yükünü azaltmak için yapabileceklerinizi bu Windows 10 Hızlandırma rehberimizde bulabilirsiniz.

Microsoft bir taraftan Windows 11’e geçiş hazırlığı yaparken bir diğer taraftan ise Windows 10 sistemler için destek sunmaya devam ediyor. Her ne kadar Windows 11 selefine göre oldukça hızlı olsa da bazı donanımsal eklentiler tüm kullanıcıların yeni işletim sistemine geçmesini engel olma ihtimali var. Aynı zamanda Windows 11’in henüz hazır olmadığı ve hatalarla boğuştuğu da ilk gelen izlenimler arasında.

Windows 10 işletim sistemi her ne kadar hızlı çalışması ve sistem kaynaklarınızı yormaması için optimize edildiyse de, yapacağınız ek ayarlar ile verimliliği ve performansı artırmanız mümkün. Bunun için rehberimizdeki adımları sırasıyla yerine getirmeniz yeterli.

Rehberimizde Windows 10 hızlandırmak için 12 başlık bulunmaktadır. Konu başlıkları sayfalara bölündüği için her sayfanın altındaki bölümlerden diğer sayfalardaki başlıkları da incelemenizi öneriyoruz.

1. SSD ile hızlandırma

Microsoft, Windows 10 işletim sistemi ile SSD desteğini de artırdı. Bu anlamda eğer bilgisayarınızın SSD’si yoksa ya da bu SSD kapasitesini artırma imkanınız varsa önemli bir eşiği geçmiş oluyorsunuz. Özellikle Windows 10 hızlandırma için sistemi SSD üzerine kurmanız önemli. Böylece hem açılış hem de işletim sistemi kullanımında önemli bir hızlanma göreceksiniz.

SSD ile Windows 10 hızlandırma
Windows 10 hızlandırma yöntemleri arasında SDD en önemli çözümler arasında

Bu anlamda bilgisayara ekleyeceğiniz SSD’nin okuma ve yazma hızının da yüksek olduğundan emin olun. Tabii ki en önemlisi bilgisayar marka ve modele göre SSD yuvalarının büyüklüğünün ve türünün değişmesi. Bu anlamda da yetkili bir bilgisayar tamircisinin bu konuda size yardımcı olma ihtimali yüksek. Bu anlamda Windows 10 nasıl hızlandırılır sorusuna yanıt için en önemli çözüm donanım güçlendirmesi.

2. Klasör Seçeneklerindeki Gereksiz Ayarları Kapatmak

Klasör seçeneklerindeki gereksiz ayarları kapatmak için WIN + E tuş kombinasyonunu kullanarak Windows gezginini açın ve Görünüm – Seçenekler menüsüne tıklayın. Açılan Klasör seçenekleri’nin Görünüm sekmesine gelin ve belirtilen seçenekleri devre dışı bırakın.

Klasör seçekenleri
Klasör seçeneklerinden gereksiz olanları devre dışı bırakmak performansı etkiliyor
  • Klasör ipuçlarında dosya boyutu bilgisi göster
  • Boş sürücüleri gizle
  • Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle
  • Şifrelenmiş ya da sıkıştırılmış NTFS dosyalarını farklı renkte göster
  • Klasör ve masaüstü ögeleri için açılan metin açıklaması göster
  • Klasör birleştirme çakışmalarını gizle

Bu seçenekleri devre dışı bıraktıktan sonra Uygula‘ya tıklayın.

3. Başlangıçta açılan programları kaldırma

Windows için belki de en büyük dertlerden biri başlangıçta açılan programlar. Ne yazık ki her yeni yüklenen program, bir şekilde kendini başlangıca ekliyor. Bu başlangıçta açılan her program, bilgisayarınızın yavaş açılmasına neden oluyor.

Görev yöneticisi Windows 10 hızlandırma
Başlangıçta açılan ve sistemi zorlayan uygulamaları devre dışı bırakmak, açılış süresini de olumlu yönde etkiliyor

Bu sorunu ortadan kaldırmak için Ctrl+Alt+Del kombinasyonu ile ya da başlangıç menüsünden Windows simgesine sağ tıklayarak Görev Yöneticisi’ni açmanız gerekiyor. Görev Yöneticisi üzerinden Başlangıç sekmesine geldiğinizde başlangıçta etkin olan uygulamaları görmeniz mümkün. Ayrıca bu uygulamaların başlangıç hızını ne derecede etkilediğini görebiliyorsunuz.

Özellikle yüksek ve orta başlangıç etkisi olan programları devre dışı bırakmanız Windows 10 hızlandırma yolları için olmazsa olmaz ayarlardan biri.

1 2 3 4Sonraki sayfa

Geo-Mat

Teknik ve sayısal alanlarda ilgi duyduğu konularla ilgili içerik üretip, ürettiklerini paylaşmayı seven blog yazarı...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu