Çarşaf ve Nevresim Temizliği

Kullandığınız çarşaf ve nevresim takımların temizliği ve hijyenine verilen önem, daha uzun süre dayanmasına ve daha iyi görünmesine yardımcı olurken daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir. Battaniyeler, yorganla veya şilteler gibi diğer yatak takımlarına kıyasla temizlik söz konusu olduğunda çarşaflar her zaman çok daha fazla dikkat gerektirir.

Çarşaflar Ne Sıklıkta Yıkanmalı

Herhangi bir kumaştan üretilmiş olan çarşaflar, cilt tahrişlerine neden olabilen bakteri içeren vücut yağları ve sıvılarından doğal olarak kirlenecektir, bu nedenle sık temizlik önemlidir. Ek olarak, evinizde saç biti veya tahtakurusu varsa, yatak takımlarınızı daha sık yıkmamanız gerekecektir.

  • İki haftada bir: Pijama giyerseniz veya yatmadan önce banyo yaparsanız, çarşaflarınız muhtemelen daha uzun süre temiz kalır ve haftalık veya iki haftada bir değiştirilebilir. Ancak yatağınızda yıkanmamış çarşaflar asla iki haftadan uzun süre yıkanmadan bırakılmamalıdır.
  • Haftalık: Yatakta yemek yiyorsanız, evcil hayvanınızın yatakta oynamasına izin veriyorsanız veya çok terliyorsanız, çarşaflarınızı daha sık temizlemeniz gerekebilir.
  • Haftada iki kez: Burun tıkanıklığıyla uyanırsanız, yatak çarşaflarında biriken tozlar ve dökülen cilt hücreleri solunum yollarınızı etkiliyor olabilir, bu nedenle çarşaflarınızı daha sık yıkamalısınız.
  • Günlük: Virüs, soğuk algınlığı veya grip gibi bir hastalığınız varsa, çarşaflar her gün veya gün aşırı değiştirilmelidir. Ayrıca sivilce veya cilt problemleriniz varsa, iltihaplanmayı ve bakteri bulaşlarını önlemek için yastık kılıfları çarşaflardan daha sık değiştirilmeli ve temizlenmelidir.

Yapılması gerekenler

Çarşaf temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler
Çarşaf Nasıl Yıkanır
Deterjan Normal veya ağır hizmet tipi
Su sıcaklığı Pamuk için sıcak, karışımlar ve polyester için sıcak
Devir Normal
Kurutma Isısı Düşük ısı
Lekeler Ön işlem lekeleri
Ütü Ayarları Pamuk için isteğe bağlı; Düşük ısı, pamuk veya keten ayarı kullanın

İlk kez bir çarşaf takımı yıkıyorsanız, lif içeriğini ve bunların nasıl yıkanacağını, su sıcaklığı ve ağartıcı kullanımı da dahil olmak üzere üzerindeki kullanım etiketine bakın. Bu özellikle, pamuk, karışım veya polyesterden yapılmış çarşaflar için aşağıda belirtilen yıkama talimatlarına sahip olabilen saten çarşaflar, bambu çarşaflar veya keten yatak takımları ile ilgilidir.

Lekeleri İçin Ön İşlem

Lekeler için ön işlem

Çarşaf ve nevresim takımları üzerinde hafif lekeler varsa, ürünün etiket üzerindeki talimatlarını izleyerek bir oksijen temizleyici veya leke çıkarıcı ile ön işlemden geçirin.

Deterjan ve Su Sıcaklığını Ayarlayın

Deterjan ve su sıcaklığını ayarlama

Vücut yağlarını ve kiri temizlemek ve vücut toz akarlarını öldürmek için pamuklu çarşafları etkili bir çamaşır deterjanı ile sıcak suda yıkayın.

Mikrofiber çarşafları ve pamuk/polyester karışımlarını normal çamaşır deterjanınızla soğuk veya ılık suda yıkayın.

Çarşafları Kurutun

Çarşaf ve nevresim kurutma

Kırışıklıkları en aza indirmek için düşük ısı ayarında kurutun. Sıcak bir döngüden kaçının çünkü ısı kumaşı yıpratabilir ve lastikli çarşaflardaki lastiklere hızla zarar verebilir.

Mümkünse, çarşaflarınızı güneşli bir günde açık havada bir giysi hattında kurutun. Güneş doğal bir dezenfektan ve parlatıcıdır.

Çarşaflarınızı ütülemeyi planlıyorsanız, tam olarak kurutmayın, çünkü çok az nemliyse kullanımı daha kolay olacaktır.

Ütüleme

Pamuk-polyester çarşaflar muhtemelen kurutucudan veya çamaşır ipinden kırışıksız olarak çıkacaktır. Ancak üzerlerindeki ve kenar kıvrımları kırışmaya meyilli olabilir. Bu durumda çarşafları ütülemeyi tercih edebilirsiniz. Çarşafları ütülemenin en iyi yolu, bunu hafif nemliyken düşük ısı kullanarak yapmaktır.

Katlama ve Saklama

Çarşaflarınızı yıkayıp kurutmadığınız ve hemen yatağın üzerine koymadığınız sürece, onları katlayıp saklamanız gerekecektir. Lastikli çarşafları katlamak zor olabilir, ancak onları katlamanın ve çamaşır dolabında düzgün bir şekilde istiflemenin kolay yolları vardır. Bir dikdörtgen oluşturmak için tüm yuvarlak köşeleri düzgün bir şekilde iç içe geçirmeniz ve ardından düzgün bir kare şeklinde katlamanız yeterlidir. Çarşafları yastık kılıflarından birinin içine yerleştirerek takımı bir arada tutabilirsiniz. Çarşaf ve nevresimlerinizi bir çamaşır dolabı, kapaklı bir tezgah veya plastikten yapılmamış bir sandık (zamanla çarşafları sararabilen) gibi karanlık ve kuru bir yerde saklayın.

Onarımlar

Çarşaf ve nevresim onarımı

Aslında çarşaf ve nevresim yırtıklarını onarmak kolaydır. Küçük yırtıklar, yırtıkları kapatmak için küçük ve basit dikişler kullanılarak aynı renkteki bir iğne ve iplikle elle kolayca tamir edilebilir. Bu temel elle dikiş yöntemini, lastikli bir çarşafın dışarı çıkabileceği yırtık bir dikişi düzeltmek için de kullanabilirsiniz. Daha büyük yırtıklar için, kapatmak için tamir bandı vb ekler kullanılabilir. Yırtığı kapatmak için bant parçasını veya arabirimi kesin ve paketin kumaşa nasıl uygulanacağına ilişkin talimatları izleyin.

Yüzeydeki Lekeleri Çıkarmak

Çarşaf söz konusu olduğunda her türlü leke kaçınılmazdır. Ancak büyük olasılıkla çarşaflardan yiyecek veya içecek dökülenleri ve vücut lekelerini çıkarmanız gerekecektir. Bir lekeye ön işlem uygulamak genellikle yardımcı olur, ancak bu işe yaramazsa başka yöntemler denemeniz gerekebilir. İşte çarşaflarda bulunan en popüler üç leke türü ve bunların nasıl tedavi edileceği:

  • Kan Lekeleri: Kan lekelerini çıkarmak zor olabilir. Taze veya kuru kanı temizlemek için sıcak su kullanmaktan kaçının. Bunun yerine taze kan lekelerini soğuk suda ve kurumuş kan lekelerini ılık (sıcak değil) suda bekletin. Suda beklettikten sonra lekeyi hidrojen peroksit (Kötü kokular için sulandırılarak sprey olarak kullanılır. Kâğıt sanayisinde kağıtları beyazlatmak için kullanılır. Düşme, kesik ve ameliyat sonrası oluşan yaraları temizlemek için kullanılır. Arıtma sanayisinde dezenfektan olarak kullanılır.) ile silin ve durulayın. Bu işe yaramazsa, lekeyi evcil hayvan lekeleri için kullanılanlar gibi bir temizleyici ile ön işlemden geçirin ve her zamanki gibi yıkayın.
  • Kozmetik Lekeleri: Lekeye su ve sıvı bulaşık deterjanı karışımı sürün ve lekeyi nazikçe ovalayın. Makyaj temizlenene kadar tekrarlayın, ardından her zamanki gibi yıkayın.
  • Kahve Lekeleri: Büyük bir kapta 1 litre su, 1/2 çay kaşığı sıvı bulaşık deterjanı ve 1 yemek kaşığı beyaz sirkeyi karıştırın . Çarşafın lekeli kısmını karışımın içine itin ve 15 dakika bekletin. Durulayın, gerekirse tekrarlayın, ardından kağıdı her zamanki gibi yıkayın.

Çarşaf Yıkama İpuçları

  • Çarşafları diğer çamaşırlardan ayırın ve beyazları renklilerden ayırın, böylece çamaşır makinesinde akma olmaz .
    Makinenin kazanını çarşaflarla aşırı doldurmayın. Kumaşın serbestçe yuvarlanması ve nefes alması için alana ihtiyacı vardır, böylece deterjan optimum temizlik için her elyafa ulaşabilir ve nüfuz edebilir.
  • Çarşafları, daha fazla beyazlatmak ağartıcı kullanmaktan kaçının çünkü kumaşa zarar verebilir. Bunun yerine, beyaz çarşafları açmak için yıkamada oksijenli ağartıcı kullanın. Veya, normal olarak yıkamadan önce, çarşafları bir saat boyunca bir kova veya küvet su ve 1/2 fincan beyaz sirke içinde önceden ıslatın.
  • Çarşaflarınızı çamaşır dolabından çıkardığınızda kokusu varsa, gerçekten temiz olmadıkları için tekrar yıkayın.
  • Doğal liflerin emiciliğini azaltabilecek ve çok terleyen kişiler için çarşaflarda ticari yumuşatıcılar yerine, tabakaları sert hissettiren kalıntıları gidermek için son durulama döngüsüne damıtılmış beyaz sirke ekleyin.
  • Köpük, kuş tüyü veya polyester dolgulu yastıkları yılda birkaç kez veya biri hastaysa veya alerjisi varsa daha sık temizleyin, ancak çarşafları her değiştirdiğinizde bunları yıkamanız gerekmez.

Kaynak: The Suprice

NestlinG

Üniversite yıllarından başlayan bir blog yazarlığı yanında beğendiği içeriklere kendi görüşlerini de katıp insanların beğenisine sunmayı seven bir yapıya sahip... falan filan... :=)

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu