Karbonhidrat ile proteinin arasındaki fark nedir?

Soru-CevapKategori: Eğitim-ÖğretimKarbonhidrat ile proteinin arasındaki fark nedir?
Ziyaretçi Staff sordu 4 yıl önce

1 Cevap
cozum-merkezi Staff cevapladı 4 yıl önce
Dünyadaki bütün canlı organizmalar çeşitli kimyasal maddelerden meydana gelmiştir. Özellikle karbon bileşiklerinden üç gurup, tüm canlıların varlıkları ve hayatlarını devam ettirmeleri bakımından büyük rol oynar. Bu karbon bileşikleri gurupları:
 
1- Karbonhidratlar
2- Yağlar
3- Proteinler
 
olarak sıralanırlar. Biz burada bu üç guruptan “protein” leri ele alacağız. Proteinler içlerinde pek az eleman olmasına rağmen tabiattaki en karmaşık maddelerden biridir. Karbon, hidrojen, oksijen ve azottan meydana gelen proteinler, bazı hallerde fosfor ve kükürtlü elemanları da ihtiva ederler. Proteinlerin yukarda değindiğimiz gibi karmaşık bir madde olmasının nedeni, bir protein molekülünde çok sayıda atom bulunmasıdır. Üstelik bunların birleşmeleri ve dizilişleri de çok farklıdır. Öyle ki, moleküllerindeki atomların birleşme ve dizilişleri farklı olan protein türleri sayılamayacak kadar çoktur. Her canlı türünün, kendine has ve başka canlı türünde bulunmayan bazı proteinleri vardır.
 
Protein, yumurta, süt, et, balık, kümes hayvanlarının eti, buğday, pirinç, bezelye, fasulye gibi besinlerde bulunur. Proteinler, büyümemizi, gelişmemizi, yaraların kendiliğinden kapanmasını sağlar. Başka türlü söylemek gerekirse ,hücrelerin çoğalmasında büyük etkendir. Protein yokluğu, daha doğrusu noksanlığı, canlılarda adale erimesine, ödem vs. hastalıklara zemin hazırlar. Tabiattaki proteinli maddeler, yumurta akı, kesilmiş süt, buğday glüteni, etteki kas lifleri gibi örneklerle belirtilebilir.
 
Proteinlerin önemi, su ile birlikte bütün canlıların esas maddesi, hayatın temel ilkesi olan protoplazmayı meydana getirmesinden ötürüdür. Ayrıca, bütün hücre çekirdeklerinde taşınan kalıtım maddesini de teşkil ederler. Hayatın en lüzumlu maddesi olan enzimler,temelde proteinden başka bir şey değildir. Proteinler üç önemli guruba ayrılır:
 
1- Basit proteinler (albüminler)
2- Bileşik proteinler (kromozom çekirdeğindeki proteinler gibi)
3- Türev proteinler
 
Proteinlerin ilkel maddeleri, kimya diliyle “amino asitler” diye tanımlanan bir sınıf organik bileşiklerdir. Protein moleküllerinin yapısını ilk olarak bilimsel bir şekilde aydınlatan kimse ünlü Alman adamı Emil Ficher’dir.
 
Proteinler hem asitlerle hem de bazlarla tuz meydana getirirler.Örneğin sütteki kazein, “kalsiyum tuzu” halindedir.Proteinlerin hiçbiri damıtılamaz. Yumurta akı diye bilinen albümin,soğuk suda kendiliğinden çözülür. Sütte, kan serumunda da aynı durum sözkonusudur. Kan serumunda, albüminin yanında bir başka protein daha çözülmüştür ki, buna “globalin” denir. Kemiğin, kıkırdağın organik maddesi olan “kollagen-kollajen” kaynar suda çözülür. Daha önce arıtılmış kollagenden elde edilen çözelti “jelatin” diye isimlendirilir.
 
Karbonhidrat
Karbonhidrat vücudun glikoza dönüştürebildiği her türlü maddedir. Glikoz hücrelerin enerji olarak kullandığı en önemli maddelerden biridir. Karbonhidratlar glikoza yıkılma özeliklerine göre basit ya da karmaşık olabilirler. Saf buğday ekmeği, şeker ve alkol kalori fazlalığı olduğunda kolaylıkla yağa dönüşebilen basit karbonhidratlara örnek olarak verilebilir. Yapraklı sebzeler, patates ve hububat ürünleri karmaşık karbonhidratlara örnektir. Bu grup yiyecekler sağlıklı olmanız için gereken bütün besinlere sahiptir ve beslenme programınızın temelini oluşturmalıdır.

Cevabınız

4
+
12
=







Başa dön tuşu