Vücut geliştirmek için kullanılan takviyelerin zararları nelerdir?

Soru-CevapKategori: Sağlık ve GüzellikVücut geliştirmek için kullanılan takviyelerin zararları nelerdir?
Ziyaretçi Staff sordu 4 yıl önce

1 Cevap
cozum-merkezi Staff cevapladı 4 yıl önce
Sağlığı tehdit eden en önemli zararlarına genel bakış:
 

* Karaciğer ve böbrek bozukluklarına yol açar. Çünkü bu ilaçlar vücutta karaciğerde elimine olup, böbrekler vasıtasıyla atıldığından, bu organlarda büyük tahribatlar yapmaktadır. Sarılık bulgularına veya iflasına hatta ölüme yol açmaktadır.
 

* Vücudun normal kapasitesi üzerine çıkıldığından, kaş ve eklem sakatlıklarına neden olur.
 

* Cinsel performansta denge bozulmakta, erkekler kısırlaşmaya kadınlar ise erkekleşmeye başlamaktadır.
 

* Kanser tehlikesi yaratmaktadır. Bu tür ilaçlar hücre bölünmesini hızlandırmak suretiyle protein metabolizmasına etki eder. kanserde bir hücre olduğundan bu hücrelerinde bölünmesi hızlanır ve kanserin ortaya çıkmasına veya ilerlemesine etken olur.
* Prostat büyümesi ve tahribatına neden olur.
* Çoğu zararlı etkiler zamanla ortaya çıkacağından ilerde birçok rahatsızlığa uygun bir ortam hazırlar. Ayrıca bunca zarara karşı, sporcuları bekledikleri performans açısından bir süre etkilese de yarışmaya yakın kesileceği için bu etki müsabaka sırasında % 10’lük bir avantajdan ileriye gitmez. Son yapılan araştırmalar bunu kanıtlamıştır.
* Vücutta şu tuttuğu için yarışmacı için dezavantaj teşkil eder.
* Kan basıncını arttırır ve kalp hastalığına neden olur.
* Bütün bu sayılan yan etki ve zararları ile birlikte, bunları ortadan kaldırmak için daha başka ilaçlar kullanılmasını gerektirerek metabolizmanın yorulmasına neden olur.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen, kaçınılmaz şekilde doping tutkusunu yenemeyenler ve en fazla doping yanlısı olanlar bile:
* En az 4-5 sene çalışmadan (bu süre içinde vücut ancak üst seviyelere gelecek ve dışarıdan ilaç alımına gerek göstermeyecektir.)
* En az 20 yaş sınırını geçmeden
* Her kurden sonra 2-3 ay ara verip doktorlara karaciğer, kan, hormon ve diğer sağlık testi yaptırmadan asla kullanmamalıdırlar.
Doping ilaçlarının etki ve zararları kişiden kişiye değiştiği gibi, yaşla da ilgili olarak değişmemektedir. Birçok besin maddesinde de hormonal katkılar sonucu birikimler oluştuğundan, yediğimiz besinlerle dahi bunları alabileceğimiz açısından da konuya ciddiyetle yaklaşmak gerekmektedir.

Vücutta şu ve tuz tutar:
Steroidlerin hemen hemen tamama yakını vücutta değişik ölçülerde şu tutar. Bu da vücudun elektroliz dengesini bozar. Vücutta şu ve tuz seviyesi arttıkça ödemler başlar. El ve ayaklar şişer, yüzde, yanaklarda ve göz altında kilo almış görünümü veren ödemler oluşur. Buna doping argosunda “steroidli ay yüz” denmektedir.
Vücudun şu tutması sonucu, birçok organlar zarar gördüğü gibi tansiyon da artar. Bunu önlemek için mecburen şu atıcı haplar alınır ki, bu da vücuda ayrı bir yük getirir ve ani şu atışları da başka açılardan problemler yaratır.

Derideki değişiklikler:
Derideki en önemli etki sivilceler (Akne) dir. Her ilacın etkisine, dozaja ve kullanım süresine ve vücudun kabullenme nisbetine göre değişik görünümde ve büyüklükte deride sivilceler oluşur. Sporcunun teni yaralı bereli çok çirkin bir görünüm kazanır. Bu özellikle depot etkili testosteronlar ile birlikte, karaciğeri çok etkileyen Anadrol ve Dianabol gibi hapların ağır kürler halinde kullanılmasında oluşur. Bu sivilceler, erkek sporcuların sırt, omuz göğüs ve yüzlerinde meydna gelir. Kadınların ise; yüz, sırt, omuzlarında ortaya çıkar. Hafif yüz sivilcelerinde, benzöyl peroxide sürülür ve antibiyotikle, B vitamini takviyesi yapılır. Daha fazla alana yayılmış sivilceler için, bunlara ilave olarak, Tetracycline (antibiyotik) veya Accütane alınır. Ayrıca deri alınan steroidlerle şu toplayıp atarak, elastikiyetini kaybeder. Derinin rengi sarı-yeşilimsi ve cansız bir görünüm kazanır. Derinin üzerine temas eden şu, yayılmayıp damla damla kalır. Bu belirtiler sporcunun steroid kullandığının ön göstergesidir. Tecrübeli hocalar, sporcusunu iyi takip ederek, bu belirtilerle, steroid kullanıp kullanmadığını anlayarak gerekli ikazlarda bulunurlar.
Psikolojik ve ruhsal değişimler:
Gerek erkek ve gerekse kadın sporcular, yüksek dozda ve uzun süreli steroid kullanırlarsa, agresif davranış bozuklukları (sınırlı, kavgacı, saldırgan) gösterirler. Başlarda bu ruh hali sporcuya etkili bir çalışma hırsı kazandırsa da sonra bu davranış bozukluğuna dönüşür. Her zaman kavgaya hazır sınırlı bir sporcu yaratılışı kazanır, ilaçları kullanırken göstereceği yüksek form büyük bir egoizm ve üstünlük duygusu yaratırken, bıraktıkları zaman meydana gelecek düşüş de moral bozucu ters etki yapar.
Kardıovasküler etkilenmeler:
Steroidlerin kalp ve damar sistemiyle ilgili olarak da zararları vardır. Kandaki kolestrol ve trıgliserit seviyesini yükseltir. İyi kolestrolü düşürürken, zararlı kolestrolü arttırır. Bu da damarlarda tıkanmalara ve kalp krizlerine sebep olur. Tansiyonu arttırması da bu sisteme zararlı etkisidir. Ayrıca, Steroidlerin etkisiyle artan kuvvetle yapılan ağır yüklenmeler, onu taşıyamayacak yapıya sahip olan sistemde kanamalara dahi yol açmaktadır.

Büyüme problemi:
Henüz gelişmesi tamamlanmamış genç sporcular kullanırsa, kemik büyümelerine ve oransız gelişmelere yol açar. Özellikle, kemiklerin üç kısmındaki yumuşak dokularda büyüme olur. Yüz hatları sivrileşir. Boyu uzamayanlar için geliştirilen birçok steroid ilacı, bu defa anormal boy uzamalarına sebep olur.

Yüksek tansiyon:
Birçok steroid özellikle vücutta tuz ve su tuttuğundan yüksek tansiyona yol açar. Bu genetik tansiyon sorunu olanlarda, artışı daha da körükler.
Kalp büyümesi:
Steroidler gene kullanım ve kişisel faktörlere göre kalp büyümelerine yol açar. Ayrıca birçok sporcu, steroidlerin etkisiyle kendi vücut kapasitelerinin üstünde kilo kaldırıp efor harcarlar. Bu da 5 tonluk kamyona 10 ton ve hatta çok daha fazlası yük koymak gibi, esas sistemleri bozar ve organları etkiler.

Diğer zararlı yan etkileri:
Steroidlerin diğer yan etkileri ise özetle; baş ağrısı, bulantı, bırakınca ani kuvvet kayıpları, vücudun taşıyabileceği yükten fazlasını kaldırmak suretiyle çeşitli adele ve tendon sakatlıkları, genetik yapı bozuklukları ve iğneler yapılırken oluşacak problemler olarak sıralıyabiliriz.

Cevabınız

0
+
17
=







Başa dön tuşu