Akdeniz yöresinin halk oyunları nelerdir?
1 Cevap
""Akdeniz Bölgesi Halk Oyunları Nelerdir?""
Türkiye’nin her yöresinde geçmişten günümüze kadar gelen özel günlerde düğünlerde bayramlarda oynanan farklı oyunlar vardır. Bu oyunlarla yöre halkının geçmişte nasıl giyindiğini ve yaşam şeklini anlayabileceğiniz birbirinden eğlenceli hem oynaması hem izlemesi keyifli olan oyunlara Akdeniz Bölgesinde sıklıkla rastlamak mümkündür.
Bu oyunlar;
- Mengi Oyunu: Genellikle köy düğünlerinde oynanan sabaha karşı erkeklerin halka şeklinde dizilerek yalnızca davulcuyu halkanın ortasına alarak el ele sıçrayarak ve dönerek oynadıkları bir oyundur. İçerisinde cinas, şaka ve güldürü yer alır.
- Teke Oyunu: Teke oyunu halk arasında Teke Zortlatması adı ile anılan dans ederken topuk vurma ve dizi yere vurma ve hafif sallanarak yürüme şeklinde oynanan eğlenceli bir oyundur.
- Kaşık Oyunu: Oyuncuların ellerinde bulunan kaşıklarla verilen müziğe ritim tutarak düzenli ayak hareketleri ile oynanan eğlenceli bir oyundur. Halk arasında Kaşık Havası adı ile de bilinmektedir.
- Semah Oyunu: Alevi anlayışının ve Bektaşilik anlayışının halk oyunu olarak kabul etmedikleri ve kendi aralarında anlamı Mevla’ya ulaşmak için müzikle birlikte yapılan dini bir törendir.
- Zeybek Oyunu: Akdeniz bölgesinin en meşhur oyunlarından olan Zeybek aynı zaman en karizmatik oyunudur. Zeybek oyununda oyuncular halka olur ortada tek bir kişi oynar ve sırayla ortadaki değişir. Zeybek aynı zamanda cesur bir erkeği temsil eder. Bu erkek halkı korumakla görevli kişidir.
Cevabınız