Şaşı olduğunu nasıl anlarsın?

Soru-CevapKategori: Genel SorularŞaşı olduğunu nasıl anlarsın?
Talat sordu 4 yıl önce

1 Cevap
gulumser cevapladı 2 yıl önce

Şaşılık nedir?

Halk arasında göz kayması olarak da bilinen şaşılık, çocukluk çağı hastalıkları içerisinde en sık görülenlerin ve zamanında müdahale edilmediğinde tedavisi mümkün olmayan görme kaybına neden olabilecek bir hastalıktır. Düz karşıya bakan bir kişinin iki gözünün aynı istikamette olmaması yani bir göz karşıya bakarken diğer gözün burun, kulak, yukarıya veya aşağıya doğru kaymasıdır. Şehla bakış, şaşılığın tam karşılığı olmayıp daha çok yalancı kaymalar için kullanılan bir tariftir.

Şaşılığın belirtileri nelerdir?

Gözün belirli bir yöne kayması en önemli belirtidir. Başlangıçta arada bir kayma görülebilir. Çocuk, yorgun olduğunda veya uykudan yeni uyanıp dikkati azaldığı zamanlarda daha fazla kayma ortaya çıkabilir. Kafanın belirli bir yöne eğilmesi, televizyona çok yakından bakılması ve gözlerde titreme diğer belirtilerdir. Bazen güneşe çıkıldığı zaman çocuğun kayma olan gözünü kısarak baktığı fark edilebilir. Bu, dışa doğru olan kaymalarda oldukça erken saptanan bir belirtidir. Doğuştan katarakt veya göz içi tümörlerinde kayma ile beraber karşıdan bakıldığında göz bebeğinde beyazlık da görülebilir. İleri yaşlarda birdenbire ortaya çıkan göz kaymalarında hasta baktığı her şeyi çift görebilir. Bu şikayet birkaç ay içerisinde kaybolur. En çok korktuğumuz ise hafif olan ve ailelerin fark edemediği küçük kaymalardır. Diğer göz sağlam olduğu için çocuk büyüyünceye kadar gözden kaçabilir ve tembellik yerleşir. Bu sebeple en küçük kayma şüphesinde bile çocukların ayrıntılı muayene edilmeleri şarttır.

Çocuğunuz yorgun olduğunda, uykudan yeni uyandığında gözleri kayıyorsa; televizyonu çok yakından izlemeye çalışıyorsa, bir şeyleri takip ederken kafasını bir yöne eğiyorsa dikkat edin. Çocuğunuzda şaşılık olabilir.

Cevabınız

6
+
1
=







Başa dön tuşu