Kesir nedir?
Kesir, bir birimin bölündüğü parçalardan birinin veya birkaçının bütüne oranını ifade eden sayı. Kesir kavramı, ondalık sayılardan ve yüzdelerden ayırmak amacıyla sıklıkla sadece “bayağı kesirleri” tanımlamak için kullanılır.
Türleri…
Bayağı kesirler
İlk kesirler tam sayıların çarpmaya göre tersleriydi: iki parçanın biri, üç parçanın biri, dört parçanın biri şeklinde devam eden tarihi simgeler. Matematik ilerledikçe kesirlerin daha ileri bir türü olan bayağı kesirler ortaya çıktı.
Basit kesirler
Bir bayağı kesir bir rasyonel sayının bir tam sayı (pay)’nın sıfır olmayan başka bir tam sayıya (payda) bölünmesi şeklinde yazılan sayılardır.
Bayağı bir kesir payın mutlak değeri paydanınkinden küçük oduğu durumda basit kesir olarak adlandırılır bu durum birim kesrin mutlak değeri 1 den küçük ise geçerlidir.
Bileşik kesirler
Bayağı bir kesir payın mutlak değeri paydanın mutlak değerine eşit veya ondan büyük ise bileşik kesir olarak adlandırılır.
Tamsayılı kesirler
Tam sayılı bir kesir Bir tam sayı ile bir basit kesrin toplanması ile oluşur. Bu toplama herhangi bir toplama operatörü (+) olmadan gerçekleştirilir, Örneğin 2 tam ve 3 çeyrek keki belirtmek için, sayının kesirsel parçası ile tam sayı parçası yanyana yazılır.
Ondalık sayılar
Kesirlerin dahada gelişmiş bir hali olan ondalık sayılar paydası virgül’den sonraki rakamların sayısı tarafından belirlenen 10 ve 10’un kuvvetleri olan kesirlerdir. Örneğin 0,75 ondalık sayısında pay 75 payda ise virgülden sonra 2 rakam olduğuna göre 10 un 2’nci kuvveti olan 100 dür.