Televizyonda 3D Teknolojisi

Teknolojik olarak bir yeniliğe kapı araladığı ve farklı bir teknolojik deneyim yaşattığı için her ne kadar 3D televizyonlar ilk üretim dönemlerinde bir hayli ilgi çekmiş olsa da halen gözlükle izlenebilirliğinin dışına çıkılmamış olması gün geçtikçe önemini kaybetmesine neden oldu.

3D Televizyon Nedir?

Üç boyutlu (3D) bir televizyon (TV), ekstra görsel bilgi içeren özel video kayıtlarını gösterebilen bir cihazdır. Her biri farklı 3D TV teknolojisine karşılık gelen üç boyutlu video kayıtları oluşturmak için çeşitli teknikler kullanılır. Bu özel televizyonlar daha sonra bu ekstra görsel bilgiyi, televizyonun önünde derinlikli görünen veya üç boyutlu bir alana yansıyan görünen gerçekçi bir görüntü oluşturmak için kullanabilir. Bazı 3D TV teknolojileri doğrudan televizyonun içine yerleştirilmiş, diğer TV setleri ise “3D hazır” olarak adlandırılıyor, çünkü üç boyutlu bir görüntü elde etmek için ek donanım gerekiyor.

3D görüntüleme konsepti, en az 1890’lardan bu yana, ilk patentin üç boyutlu bir film işlemi için sunulduğu tarihten beri olmuştur. 3D çekimlerin test makaraları, 20. yüzyılın başlarında üretildi, ancak 1950’lerin popüler 3D filmlerini çekmek için farklı bir süreç kullanıldı. Üç boyutlu televizyon da 20. yüzyılın başlarına dayanıyor, ancak 21. yüzyıla kadar modern 3D TV’yi oluşturmak için yeni teknolojiler ve dağıtım sistemleri tanıtılmamıştı.

İki boyutlu (2D) artı derinlik, çoklu görüntü yakalama ve stereoskopik kayıt gibi teknikler, daha sonra üç boyutlu bir görüntüye dönüştürülebilen video verilerini oluşturmak için kullanılabilir. Her teknoloji, ilgili işlemler nedeniyle yalnızca belirli televizyonlarla çalışacak benzersiz bir video türü oluşturur. 2D artı derinlik kullanmak üzere tasarlanan bir 3D TV, üç boyutlu bir yanılsama oluşturmak için video beslemesine dahil olan sıkıştırılmış gri tonlamalı bir video görüntüsü kullanırken, diğer yöntemler stereoskopik bir etki üretmek için iki farklı görüntüye dayanır.

Cihazın içerdiği donanıma göre, her 3B TV’nin ayrılabileceği iki ana kategori vardır. 3B için hazır bir televizyon, yalnızca ekstra ekipman satın alındığında ve takıldığında üç boyutlu görüntüler üretme yeteneğine sahiptir. Bu genellikle, televizyona takılabilen bir 3D sinyal adaptörü ve bir veya daha fazla aktif obtüratör camı seti anlamına gelir. Adaptör daha sonra gözlükleri 3D görüntüyü görüntülemek için uygun aralıklarla etkinleştirmek için kullanılır. Diğer televizyonlar bu adaptörü gerektirmez, çünkü gözlükleri çalıştırmak için uygun donanıma sahiptir.

Yaygın olarak “otostereoskopik” olarak adlandırılan başka bir 3D TV teknolojisi türü gözlük gerektirmez. Bu 3D TV türü, izleyicinin her bir gözüne otomatik olarak farklı bir görüntü göndermek ve istenen üç boyutlu efekti oluşturmak için tasarlanmıştır. Bu tür teknolojide kullanılan hiçbir gözlük olmadığından, bir izleyicinin görüntüyü 3D olarak görebilmek için televizyondan belli bir mesafede ve sınırlı bir görüş açısı içinde olması gerekir.

3D LED TV ve Akıllı 3D LED TV Arasındaki Fark

(1) İçerik paylaşımı ve internet uygulamaları ile ilgili bazı gelişmiş özellikler dışında her ikisi de hemen hemen aynıdır.

(2) 3D LED TV arka taraftaki LAN bağlantı noktası üzerinden internete bağlanabilir veya Dahili Wi-Fi veya Wi-Fi hazır erişim cihazına bağlanabilir, ancak Smart TV daha fazla İnternet bağlantılı uygulamaya sahiptir.

(3) DLNA dijital ev için hem LED 3B hem de Akıllı LED 3D desteği, ev ağında fotoğraf ve video paylaşımı yapıyor.

(4) Akıllı TV’ler Facebook, Picasa, YouTube, Web Tarama, Skype gibi birçok uygulama ile birlikte gelir ve daha fazla uygulama üreticiye bağlıdır. (Samsung, LG, Sony)

Dolayısıyla, paranızı 3D LED TV’ye yatırıyorsanız, biraz daha fazla ödeme yapmayın ve LED ve 3D ile birlikte akıllı bir TV satın alın. TV izlediğiniz şekilde devrim yaratacaktır.

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu