Otomobil Bebek ve Çocuk Koltuğu Alırken

Çocuk koltuğu artık yasal olarak zorunlu hale geldi. Çocuğunuz 36 kg ve 150 cm altında ise oto çocuk koltuğu zorunlu olarak kullanmak durumundasınız. Çocuğunuzun boyu 135 cm’i geçiyor ise yükseltici de kullanabilirsiniz.

Bebek arabası gibi oto çocuk koltuğu çeşitleri de oldukça fazladır. Önemli olan burada bebeğinizin konforlu ve güvenli bir şekilde seyahat etmesidir. Peki baktığınız bebek arabalarının açıklama kısmında yazan, özelliklerin ne anlama geldiklerini biliyor musunuz?

Eğer çocuğunuz 13 kg ve 85 cm altında ise çocuğunuz ana kucağı kullanabilir.

Hangi yaşa hangi çocuk koltuğu alınmalıdır?

Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılması güvenlik için çok önemlidir. Araç içindeki çocuğun kaza durumunda oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Çocuk koltuğu kullanılması halinde özellikle yaralanmanın şiddetini azaltmak mümkün olduğu gibi bazı hallerde tümüyle önüne geçmek de mümkündür.

  • 0-12 aylık (0-9 kg) bebekler için, ana kucağı modeli kullanılması uygun olur. Arka koltuğa, bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde yerleştirilmesi gerek06ir.
  • 4 yaşına kadar olan çocuklar için (10-18 kg), hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılabilir. Bunlar arka koltuğa, öne bakacak şekilde monte edilebilir. Çocuk mümkün olduğu kadar uzun süre, 0-12 aylık dönemde olduğu gibi, oto koltuğunda yüzü arkaya bakacak şekilde seyahat etmeli.
  • 4-12 yaş arasındaki (15-36 kg arası) çocuklar, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından, yükseltici çocuk güvenlikli oto koltukları kullanılmalı.
  • Emniyet kemeri ise, 12 yaşından sonra takılmalı.

Oto Koltuğu Grupları Ne Anlama Geliyor?

Oto çocuk koltuğu almadan önce ilk bakacağınız şey çocuğunuzun hangi gruba girdiğini öğrenmekle başlamak olmalı. Aşağıdaki çizelgeden ilk olarak çocuğunuzun grubunu belirlemelisiniz.

Grup Ağırlık Yaş Aralığı
0 Doğum – 10 kg 0 – 12 ay
0+ Doğum – 13 kg 0 – 15 ay
1 9 – 18 kg 9 ay – 4 yaş
2 15 – 25 kg 4 – 8 yaş
3 22 – 36 kg 8 – 12 yaş

Bebeklerin güvenle yolculuk edebilmesi için darbe emici özelliği bulunan ve beş nokta kemer sistemine sahip oto koltuklarından tercih edin.

Oto koltukları araç içerisindeki konumlarına göre de dörde ayrılıyor. Birincisi geriye dönük oto koltukları. Grup 0 ve 0+ aralığındaki bebekler için uygun. Bebeklerin kemik gelişimi henüz tamamlanmadığı için bu göz önünde bulundurularak üretiliyor. Bebeklerin kafaları, boyunları ve omurgalarını korumak amaçlanıyor. Bebeklerin güvenle yolculuk edebilmesi için darbe emici özelliği bulunmakta. Genellikle beş nokta kemer sistemine sahip. Diğer oto koltuk çeşidi, çift yönlü oto koltukları olduğunu görüyoruz. Hem ileriye hem geriye dönük olarak kullanılabiliyor. Uzun süreli kullanımlarda avantaj sağlıyor. Bebekler büyüdüğünde de kolaylıkla kullanılabiliyor. Dezavantajı ayrı bir taban ve taşıma sapına sahip olmaması. Üçüncü seçenek ileriye dönük oto koltukları. Grup 1, 2, 3’ ün ağırlığına uygun üretiliyor. Darbe koruması ve beş noktalı kemer sistemine sahip. Bu özelliği çocukların oturduğu yerde sabit kalmasını sağlıyor. Son seçenek ise Booster (yükseltici) oto koltuğu. Bu koltuk, 4 ya da 6 yaştan sonra kullanılmaya uygun. Bu koltuklar, sadece çocukların oturma pozisyonunu yükseltiyor. Güvenlik, araç emniyet kemeri ile sağlanıyor.

İsofix Bağlantısı Nedir?

Oto koltuğu bakarken çok sık rastlayacağınız bir başka özellik isofix. Bu özelliğe sahip bir aracınız varsa tercih etmenizde bir adım öne çıkar. İsofix bağlantısı, araç gövdesine direkt olarak sabitleme şeklinde yapılır ve en güvenilir sistemdir.

Otomobil bebek koltuğu

Güvenlik dışında oto çocuk koltuğu kolayca çıkarılabilmektedir. Altındaki kızaklar sayesinde çocuk koltuğu ve araç koltuğundaki mesafeyi rahat bir şekilde ayarlayıp bebeğinizin yatış şeklini konforlu bir hale getirebiliyorsunuz.

İlk olarak arabanızda bu özelliğin mevcut olup olmamasını göz önüne alın. Eğer aracında böyle bir bağlantıdan haberiniz yok ise kısa bir bilgi vereyim. 2006 sonrası üretilen araçların büyük bir kısmında isofix bağlantısı bulunuyor. Aracınız 2013 sonrasında üretilmiş ise isofix bağlantısı bulunuyor demektir.

Oto Koltuğunda Boy Ayarlama Özelliği

Çocuğunuz çok hızlı bir şekilde büyüyeceği için kolduk boyunun ayarlanabilir olması çok önemlidir. Sonuçta aldığınız koltuğu uzun yıllar boyunca kullanacaksınız. Hemen hemen piyasadaki tüm koltuklar bu özelliği sunuyor fakat yine de siz bu özelliğin olup olmadığını kontrol edin.

Koltuğun Genişleyebilir Olması

Koltuk boyunun ayarlanabilir olmasının yanı sıra genişliği de ayarlanabilir olmalıdır. Genişliğin ayarlanmasının sağladığı en büyük avantaj koltuğun çocuğunuzu tamamen sarmasıdır. Bu çocuğunuzun ilerleyen yaşlarda da kullanmasını sağlar ve konforundan hiçbir şey kaybetmez.

Oto Koltuğunun Malzemesi Nasıl Olmalıdır?

Oto koltuğu almaya gittiğinizde aslında ilk gözünüze çarpan şey görünüşü ve kumaş kalitesi olacaktır. Fakat görünüşe aldanmayın… Bunun nedeni gözünüze güzel geldi, güvenlik önlemleri ve birçok özelliğide var. Peki kumaşı kolay çıkarılıp takılabiliyor mu? Yıkana biliyor mu? Bu soruların cevaplarını tam olarak öğrenmeden kesinlikle seçmemelisiniz.

Genel olarak oto koltuklarının kumaşları 30°C’de yıkanabilmektedir. Kumaşının kolay çıkarılıp takılabilen türden olduğunu anlamanın kolay bir yolu var. Emniyet kemerini çıkarmadan kumaşı çıkıyor ise aradığınızı bulmuşsunuz demektir.

Kumaşın dayanıklılığını anlamanız çok zordur. Bunu kumaştan anlayan annelerinize veya yakınlarınıza sorabilirsiniz. Sizin yapabileceğiniz sadece beğendiğiniz modeldeki teşhir ürününün kumaşında herhangi bir deforme var mı? Eğer var ise zaten almayın. Çünkü daha mağazada deforme olmuş ise çocuğunuzun uzun yıllar sonraki kullanımından sonra olacakları siz düşünün.

Yatış Pozisyonu ve Konfor

lk dikkat etmeniz koltuğun gövdesine geçirilmiş kılıfın kalınlığı olmalıdır. Bu kalınlığı eliniz ile sertçe bastırarak anlayabilirsiniz. Bastırdığınız zaman oto koltuğunun iskeletinden herhangi bir parçasını hissetmemeniz gerekir.

Mümkün olduğunca sırt ve altı kısımlarının yumuşak olmasına özen göstermelisiniz. Çocuğunuzun uzun seyahatlerde sürekli olarak ağlamasını veya huzursuz olmasını istemiyorsanız buna dikkat edin. Kumaşın nefes alabiliyor olması, terletmemesi, leke tutmaması diğer dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Oto Koltuğunun Yatırılabiliyor Olması

Oto koltuğunun yatabilme özelliğinin bir avantajı birde dezavantajı var.

Avantaj kısmı çocuğunuz arabada uyumak üzere olduğunda veya arabanızın cam tavanı var ise oradan bakıp oyalanmasını sağlayabilmek için koltuğu yatırabilirsiniz. Bu özellik gerçekten çocukları arabada çok sakin tutabiliyor.

Dezavantaj kısmı ise; çoğunuzun yatış kademesini ne kadar indirirseniz, oto çocuk koltuğu güvenliğini de o kadar düşürmüş olursunuz. Benim tavsiyem oto koltuğunun en azından 2-3 kademe yatabilir olmasıdır. Çünkü çocuğunuzun koltuk pozisyonu normal pozisyondayken, bir dik yokuş indiğinizde başı aşağı düşebilir en iyi ihtimal ile uykusu bozulabilir veya çok daha kötü şeyler ile sonuçlanabilir.

Koltuğun boyun kısmının, çocuğunuzu kavraması bir diğer önemli güvenlik önlemidir. Mutlaka sağ ve sol boyun desteği olmalıdır. Araç kazalarında boyun kırılmalarını önlemek ve yatarken başını yaslayabiliyor olması, koltuk seçiminizi yaparken başlıca önemli kriterlerden biri olmalıdır.

Uzman önerileri

Çocukların kilolarına göre ise koltuk için uzman önerileri;

  • 0-12 aylık (0-9 kg) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli tercih ediliyor. Arka koltuğa monte edilen çocuk koltuğu, bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde yerleştiriliyor.
  • 4 yaşına kadar (10-18 kg) hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı. Bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilebilir. Çocuk mümkün olduğu kadar uzun süre, 0-12 aylık dönemde olduğu gibi, oto koltuğunda yüzü arkaya bakacak şekilde seyahat etmeli.
  • 4-12 arasında (15-36 kg arası) çocuk, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici çocuk güvenlikli oto koltukları kullanılmalı.
  • Emniyet kemeri, 12 yaşından sonra takılmalı.

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu