İş Görüşmelerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Telefonun çaldı ve daha önce CV’nizi gönderdiğiniz bir şirketten iş görüşmesine çağrıldınız. Görüşmeye nasıl hazırlanmalısınız, ne giymelisiniz, görüşme sırasında ne yapmalısınız hatta nasıl konuşmalısınız, ne kadar para istemelisiniz gibi sorular son derece önemli.

İş bulma yolunda en önemli aşama, iş arayanın iş verenle yaptığı görüşmedir. İşe alınmak, bu görüşmede sergilenen performansa ve işverende bırakılan iyi bir izlenime eşdeğerdir.

  • İş görüşmesine gitmeden önce iş için başvuracağınız kurum veya şirket ile girmeyi düşündüğünüz iş hakkında elinizden geldiği kadar çok bilgi toplamanız, görüşme esnasında sergileyeceğiniz performansı birebir etkileyecektir. Bu konularda ne kadar bilgi sahibi olursanız, bilgi ve becerilerinizle istediğiniz iş arasında o kadar iyi bir bağlantı kurabilir ve işe uygunluğunuzu o kadar etkili bir biçimde kanıtlayabilirsiniz.
  • Söz konusu görüşmeye gitmeden önce istediğiniz işte ücretin yaklaşık ne kadar olduğunu araştırın. Çünkü karşınızdaki işveren, personel çalıştırma maliyetini minimize etmek için elinden gelen çabayı sergileyecektir. Bu konuda, iş görüşmesi öncesinde sendikalar, meslek odaları ya da benzer işlerde çalışan tanıdıklarınızdan bilgi alabilirsiniz.
  • Öncelikle başvuru formunu doğru ve düzgün bir biçimde doldurmak için nüfus cüzdanınızı, özgeçmişinizi ve gerekli olabilecek diğer belgeleri yanınızda bulundurun.
  • Görüşmeye gitmeden önce ne giyeceğinize karar verin. Temiz, rahat ve ağırbaşlı kıyafetler seçin. Çarpıcı şeyler giymekten kaçının.
  • Görüşmeye tam vaktinde gidin. Beklenmedik aksamaları da hesaba katarak evinizden biraz erken çıkabilirsiniz.
    Görüşme için verilen adrese ulaştığınızda önce kendi kendinize küçük bir antrenman yapın.
  • Odaya girmeden önce ceketinizi ilikleyin, sigara içiyorsanız söndürün, sakız çiğniyorsanız atın.
  • Görüşmeyi gerçekleştiren kişi ile tanışırken dostça davranın, elini sıkarken gülümseyin, neşeli olun ve gözlerinin içine bakın. Unutmayın ki ikili iletişimde temel kural, karşıdaki kişinin gözlerinin içine bakarak konuşmaktır. Bu, kendinize olan güvenin bir simgesi olarak karşıdaki profesyonel tarafından göz önüne alınacaktır.
  • Mülakatı yapan kişi konuşurken onu dikkatlice dinleyin. Sorulara tam cevap verin, konuya bağlı kalın ve konuyu dağıtmayın. Güçlü yönlerinizi ortaya çıkarabilecek fırsatları yakalayabilmek için dikkatlice dinleyin. Dürüst olun, ancak olumsuz noktaların üzerinde fazla durmayın. Gerektiğinde sorular sorun, ancak tüm görüşmeyi yönlendirmeye çalışmayın.

Görüşme sırasında

  • Görüşme süresince görüşmeyi yürüten kişinin sorularını doğru anlamaya ve soruya uygun, kısa ve çarpıcı yanıtlar vermeye özen gösterin. Sorulan soru ile ilgili derin bilgilerinizi gösterme amacıyla fazla konuşmayın, unutmayın ki anlattığınız konuyu, karşıdaki kişi de en az sizin kadar biliyordur.
  • Görüşme esnasında işverenin yöneltebileceği sorulara hazırlıklı olun. Size sorulabilecek şu tür soruların yanıtlarını önceden hazırlayın:

Nasıl bir iş istiyorsunuz?

    • Kesin bir yanıt vermekten kaçının. Değişik olasılıkları ve gerçekleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmayın. Böyle bir soruyu yanıtlarken mesleğinizle ilgili iş alanlarından, bilgi ve becerilerinize en uygun görevlerden bahsetmeniz doğru olur. Çünkü kesin olarak ‘şunu yapmak istiyorum‘ şeklinde yapacağınız bir beyanat, karşı tarafın ve sizin aklınızdan geçen alternatifleri de o anda yok edebilir. Buna izin vermeyin.

Örneğin:Ben matematiksel konularda, muhasebe ve bilgilerin organize edilmesinde çok iyiyimdir. Edindiğim bilgiler muhasebe bölümü ya da benzeri bir başka bölümde çok faydalı olabilir.” diyebilirsiniz.

Vereceğiniz bu tür yanıtlar işverenin size bilgi ve becerilerinize uygun bir iş vermesini kolaylaştırır.

Neden burada çalışmak istiyorsunuz?

Görüşme öncesi bu şirketi araştırmışsanız, bu soruyu yanıtlamak çok kolay olacaktır.

Eğer müşteriler, ürünler ve hizmetler hakkında bilgi sahibi iseniz, şirketin belirli hedeflerinin, politikalarının ve ihtiyaçlarının sizin ilgi ve becerilerinize ne denli uygun olduğunu söyleyebilirsiniz.

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu