Musluk suyu mu damacana mı?

Musluk suyu ve damacana su, içme suyu olarak yaygın olarak kullanılan iki farklı su kaynağıdır. Musluk suyu, şebeke suyu olarak da bilinir ve evlere, iş yerlerine ve kamu alanlarına borularla taşınır. Damacana su ise, genellikle kaynak sularından elde edilen ve plastik kaplarda satılan ambalajlı su olarak da bilinir.

Musluk suyu ve damacana su arasında birçok fark vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Kalite: Musluk suyu, sağlık bakanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olması için düzenli olarak test edilir ve arıtılır. Damacana su ise, üretici firmalar tarafından kontrol edilir ve kalitesi markaya göre değişebilir. Bazı damacana suları, bakteri, ağır metal veya kimyasal madde içerebilir.
  • Maliyet: Musluk suyu, damacana sudan çok daha ucuzdur.
  • Çevre: Musluk suyu, çevre dostu bir seçenektir. Musluk suyunu kullanmak, plastik atık üretimini azaltır ve enerji tasarrufu sağlar. Damacana su ise, plastik kapların üretimi, taşınması ve geri dönüşümü nedeniyle çevreye zarar verir. Her yıl milyonlarca ton plastik atık oluşur ve bunların sadece küçük bir kısmı geri dönüştürülür.

En sağlıklı su hangisi?
Bir su paketlenip tüketime sunuluyorsa, sağlıklı olmak zorundadır. En ideali, suyun cam ambalajda saklanmasıdır ama polikarbon ile pet ambalajlar; kullanım ve taşıma kolaylığı sağlar. Su; damacanadan cam şişeye boşaltılarak kullanılmalı. Açılan pet şişe ise o gün içinde bitirilmeli. Ayrıca güneşte bırakılmamalı.

Suyun kaynağı mı sağlıksız, yoksa damacanalar mı?
Maden suları ve kaynak sular yer altında temiz olarak bulunur. Suyun çıkarılmasının uluslararası kriterleri var. Türkiye’deki düzenlemeler bu kriterlere uygun. Paketlenme, şişelenme ve depolanma dönemlerinde de suyun temiz kalması gerekir.

Bir suyun mikrobiyolojik açıdan temiz sayılması için; şişelendikten sonra ilk 12 saat içinde de temiz çıkması gerekir. Altı ay sonra piyasadan bir numuneyi alıp ölçtüğünüzde temiz çıkmazsa; bu, o firmanın suyunun kalitesiz olduğunu göstermez. Altı ay içerisinde o suyun başına ne geldiğini gösterir.

Suyun bize gelmeden önce ne kadar ve hangi şartlarda bekletildiğini nasıl anlayabiliriz?
Öncelikle damacananın yıpranmamış, temiz ve saydam olması gerekir. Tabii ki suyun bulanık olmaması, içinde yüzen parçacıklar ve yosun gibi yabancı maddelerin bulunmaması lazım.

Damacana suyunu aldıktan hemen sonra tüketmeli miyiz?
Damaca açıldıktan sonra maksimum bir hafta içinde tüketilmeli. Hiçbir şekilde ağzı açık bırakılmamalı, eğer pompa ya da su çeşmesi kullanılıyorsa, bunların arada (en az ayda bir) temizliği ve bakımları yapılmalı.

Damacana suyu içmek hastalıklara sebep olabilir mi?
Türkiye’de damacana suyundan kayda geçmiş bilinen bir salgın yok. Bu suların uluslararası standartları var ve bu standartlar ülkemizde de geçerli. Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliklerde bunlar belirlenmiş durumda.

Arıtma cihazları her derde deva gibi pazarlanıyor ama doğru değil. Arıtma cihazları, bakımı yapılmazsa mikrop yuvasına dönebilir. Aslında Türkiye’nin arıtma cihazlarına ihtiyacı yok.

Damacana suyunu içmeden önce kaynatmak sağlıklı mı?
Damacana suyunu alıp kaynatmak son derece anlamsız. Su kaynatıldığında içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kirece dönüşüp çöküyor ve su mineralli yapısını kaybediyor.

Günde ne kadar su içilmeli?
Günde ne kadar su içilmeli sorusunun net bir cevabı yoktur. Çünkü su ihtiyacı kişiden kişiye, yaşam tarzına, iklim koşullarına ve sağlık durumuna göre değişebilir. Ancak genel olarak sağlıklı bir yetişkinin günde ortalama 2-3 litre su içmesi önerilmektedir. Su içmenin vücut için pek çok faydası vardır. Su, sindirim, dolaşım, boşaltım, cilt, saç, beyin ve bağışıklık sistemi gibi hayati fonksiyonları destekler. Su içmek aynı zamanda kilo kontrolü, enerji seviyesi, ruh hali ve stres yönetimi gibi konularda da yardımcı olur.

SERİNLEMEK İÇİN VÜCUDUNUZU ISLATIN
‘Zayıflamak için bol su için’ deniyor ama su içmek zayıflatmaz; sağlıklı yaşama nedenidir.
Midenin ısısı 38 derecedir. Sıcaklarda serinlemek için buzlu su içildiğinde, midenin ısısı yükselir ve bu bir süre sonra size terleme olarak geri döner. En doğrusu ılık su içmektir. Sıcaklardan bunaldıysanız; ilk gördüğünüz soğuk suya sarılmak yerine vücudun uç bölgelerine su dökün. Bu su da ılık olmalıdır.

GÜNE ENERJİK BAŞLAYABİLİRSİNİZ
Yetişkin birinin toplam ağırlığının yüzde 70’i sudur. Terle ve nefesle kaybedilen suyu da eklersek, günde en az 2 litre su kaybederiz. Bunun yarım litresi, günlük besinlerle de alınabilir. En az bir 1.5 litre su içmemiz şarttır.

Maden suyu bebeklikten yaşlılığa kadar her yaşta içilebilir. Bebekler için anne sütü; vazgeçilmez bir besin ve sıvı kaynağıdır. Bebekler ek gıdalara geçtikleri zaman mamalarının maden suyuyla hazırlanması sağlık açısından daha iyi olur.

Spordan önce ve sonra içilen maden suyu; vücudun su kaybını önler. Özellikle çalışan kişiler, güne maden suyuyla başlamalılar. Böylece daha dinç ve enerjik olabilirler.

BanuSu

Kuaför ve güzellik uzmanı olarak kendi işini yapan, internetten kopamayan, gülmenin, kaliteli zaman geçirmenin insan yaşamına pozitif katkısına inanan biri...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu