Ayak Kokusu ve Giderme Yöntemleri

Hemen herkes ya kendisinin ya da başkalarının ayak kokusundan rahatsız olmuş ve bu duruma çare bulmayı düşünmüştür. Burada ayak kokusuna iyi gelecek birkaç yöntemi sizlerle paylaşıyoruz.

Ayak kokusunun ağırlıklı nedeni gün boyu ayakkabılar içindeki ayağın terlemesi ve bu terin kuruyarak ayaklara sinmesindendir. Terin kendisi kokusuzdur ancak terleme bazı bakteriler için uygun ortam yaratır ve ayak kokusu bu bakteriler nedeniyle oluşur.

Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Karşı Elma Sirkesi

Elma sirkesi ayak konusu konusunda da imdadımıza yetişiyor. Leğene ayaklarınızın dayanabileceği sıcaklıkta sıcak su dökün. İçine 1,5 çay bardağı elma sirkesi ekleyin. 10-15 dakika ayaklarınızı bu suda bekletin. Sirke kokusunun geçmesi için ayaklarınızı sabunla güzelce yıkayın. 3-4 günde bir kez bu yöntemi tekrarlayabilirsiniz.

Teri tutmayan bir çorap giyip, üzerine de hiç hava almayan bir ayakkabı giyerseniz zaten çok terleyen ayaklarınızı iyice zor durumda bırakmış olursunuz. Bu nedenle polyester ve naylondan üretilen çoraplardan uzak durun. Çorap alırken etiketin üzerinde ne kadar polyester veya naylon içerdiğini görebilirsiniz. Pamuklu çorapların nefes alma özelliği olduğu için hem cildinizi rahat ettirir hem de gün içinde teri tutar.

 

Ayak kokusunu azaltmak için seçtiğiniz ayakkabılara da dikkat etmelisiniz. Tamam, herkesin işe sandaletle veya pamuklu kumaştan üretilmiş incecik ayakkabılarla gitmesi mümkün değil ancak yine de sentetik ayakkabılar yerine gerçek deri gibi doğal malzemelerle üretilen ayakkabıları tercih edebilirsiniz.

Eve geldiğinizde ayakkabılarınızı mutlaka havalandırın. Budan kastım ayakkabıyı çıkardığınız yerde bırakın değil. Balkona veya pencere pervazına koyarak taze havayla iyice havalandırın.

Ayakkabı ve çorapla ilgili son uyarım çorap kullanımı konusunda olacak. Ayaklarınız aşırı terliyorsa ayakkabılarınızı yaz, kış mutlaka çorapla giyin. Eğer çorap giymezseniz ayaklarınız çok daha fazla terler ve bu ter arada hiç bir engel olmadığı için direkt ayakkabıya geçer. Bir süre sonra ayakkabı içinde kuruyan terin neden olduğu bakteriler ayakkabının kendisinin kokmasına neden olur. Ayakkabı bir kere kokarsa ayakkabıyı çıkardığınız anda ayaklarınızı ne kadar temiz tutarsanız tutun kokacaktır.

Lavanta Yağı ile Ayak Kokusunu Önleme

Ayak kokusu nasıl geçer sorusunun cevaplarından biri de lavanta yağı kullanmaktır. Kullanma yöntemi ise oldukça basittir. Bir leğene bir miktar ılık su koyun. Suyun içine birkaç damla lavanta yağı damlatın. Ayaklarınızı 15-20 dakika boyunca bu suda tutun. 3 gün boyunca günde iki kez bunu tekrarlayın. Lavanta yağı ile ayak kokusunun önlenmesinin yanında ayaklardaki zararlı bakteriler de ölür.

Ayak Kokusuna Karşı Sivrisinekler

Her ne kadar saçma gelsede yapılan son araştırmalara göre ilginç bir tespitte bulunulmuş. Ayak kokusunun bazı cins sivrisinekleri önlediği ve sivrisineklerin kişilere yaklaşmasını engellediği ortaya çıkmış. Ayakları kokan birçok kişi üzerinde yapılan çalışmalara göre tehlikeli olan ve insanları ısıran sivrisinekler ayakları kokan kişilere gelmiyormuş, ayakları kokan kişileri ısırmıyormuş. İşte bu da ayak kokusuyla ilgili ortaya çıkan ilginç tespitler arasındadır.

Ayak Kokusuna İyi Gelen Diğer Doğal Yöntemler

Ayak kokusunu hafifletmek için evde bazı doğal yöntemleri kullanabilirsiniz. Bu yöntemler herkes için aynı sonucu vermeyebilir ancak sizin için hangisinin daha iyi sonuç verdiğini deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz.

Karbonat: Karbonat ayak terinin pH’ını nötralize eder ve bu sayede kokulara neden olan bakterilerin sayısını azaltır. Ayaklarınızın sığacağı büyüklükte bir leğeni ılık suyla doldurun ve içine 2 tatlı kaşığı karbonat atın. Ayaklarınızı suda 20 dakika bekletin. Koku azalana kadar 1 hafta boyunca her akşam tekrarlayın.

Adaçayı: Adaçayı yaprakları da kokuyu engeller. Bunun için adaçayı yapraklarını ezerek ayakkabınızın içine koyabilirsiniz.

Çay: İçinde tanik asit bulunun siyah çay bakterilere karşı koruma sağlar ve ayak derisinde bulunan gözenekleri küçülterek terlemeyi azaltır. 2-3 adet poşet çayı çaydanlıkta demledikten sonra yarısına kadar su doldurduğunuz leğene boşaltın ve ayaklarınızı 15-20 dakika kadar bu suda bekletin.

Tuz: Bir bardak kaynar su içine bir çay kaşığı tuz atın. Su soğuduktan sonra sabah ve akşamları ayaklarınızı bu su ile yıkayın.

Sirke: Yukarıda da elma sirkesi için anlatıldığı gibi diğer sirke türlerinde de bulunan asit bakterilerin yaşaması için uygun olan ortamı tamamen ortadan kaldırır. Ayaklarınızın sığacağı büyüklükte leğeni ılık suyla doldurduktan sonra 2 su bardağı kadar sirke ilave edin ve ayaklarınızı bu karışımda 10-15 dakika bekletin. Daha sonra sirke kokusunu çıkarmak için ayaklarınızı sabunla yıkayın ve bol suyla durulayın.

Limon Suyu: Limon suyu ile terleyen ayaklarınızı ovabilirsiniz.
1 litre suya 2 yemek kaşığı sarı kantaron bitkisi atılır ve bu su ile terli ayaklar yıkanabilir.

Diğer Koku Önleme Yöntemleri

Ayaklarınızı havalandırıp kuru tutun. Ayak kokusunun en yaygın sebebi ayakların (genelde terden) ıslanmasıdır. Ayakkabılarınıza ve çoraplarınıza ihtiyacınız olmadığında ayaklarınızı düzenli olarak havalandırın.

Nem tutmayan çoraplar giyin. Özellikle ayaklarınızı kuru tutmak içim tasarlanmış çoraplar vardır. Gün boyu çorapla ayakkabı giyiyor ve ayaklarınızı düzenli olarak havalandıramıyorsanız bu nem kontrol çoraplardan almanız mantıklı olur.

Ayaklarınızı ovalayın. Ayaklarınızı suya sokmanın yanı sıra, ayak kokusu sorununu azaltmak için onları ovalayabilirsiniz. Bu en iyi, güçlü bir kokusu olan doğal evde bakım ürünleriyle yapılır. Zencefil, turp ve limonun hepsiyle ayağınızı ovalayıp tamamen temizleyebilirsiniz. Bunu haftada bir kez yapın.

Ayakkabılarınızı da kurulayın. Ayaklarınızı kurulayıp ardından terli ayakkabılar giyerseniz yine hemen ayaklarınız kokar. Ayakkabılarınızı yeniden giymeden önce havalandırın (tercihen dışarıda, böylece evi kokutmazsınız.)

Hava geçiren ayakkabılar bulmaya çalışın. Eğer nemi içinde tutan ayakkabılar yerine hava alan ayakkabılar giyiyorsanız ayak kokusu sorununu epey azaltırsınız.
Ayakkabılarınızı düzenli olarak değiştirin. Aynı ayakkabıları her gün giymeyin çünkü bu, sorunu kötüleştirir. Giydiğiniz ayakkabıları düzenli olarak değiştirin ki her giyişte doğal olarak kurusunlar.

Ayakkabılarınızı çorapla giyin. Spor ve topuklu ayakkabıları çorapsız giymek teri tutmalarına yol açar, bu da ayakkabının kokusunu artırıp ayaklarınızı etkiler. Naylon çorap giyen kadınlar bazı ayakkabıların içine kısa çorap giyerlerse sorunu daha da azaltırlar. Burada açık parmaklı ayakkabılar ve sandaletler istisna, bunlar çorapsızken ayakların daha fazla havalanmasını sağlar.

Ayaklarınıza ayak deodorantı sıkın. Marketlerde satılan bir ayak deodorantını ayaklarınızda düzenli olarak kullandığınızda sorun genelde geçer.

Gerektiğinde deodorant kullanın. Evet, koltukaltına sürdüğümüz deodorant/ter önleyiciyi alıp ayaklarınıza sürebilirsiniz. Koku azalacaktır. Ayaklarınızın kokusundan utandığınızda ve sorunu hemen geçirmek istediğinizde bu çabuk bir çözüm sunar.

Ayakkabılarınızın içine deodorant sıkın. Ayaklarınız için ürünlere ilaveten ayakkabılara sıkılan deodorantlar da vardır. (Bu ürünün en yaygın türü pudralardır.) Mısır nişastası ve kabartma tozu kullanabileceğiniz evde bakım ürünleri arasında. Bunları gerekince kullanın.

Ayaklarınızda her gün benzoil peroksit jeli kullanın. Bu, soruna yol açan bakterileri azaltabilir.

Terinize neyin yol açtığını belirleyip sorunun çaresine bakın. Stresten dolayı terliyorsanız rahatlama teknikleri yapın. Sıcaklık yüzünden terliyorsanız kendinize pervane alın. Egzersiz yaparken terliyorsanız spor salonuna yanınızda temiz bir çift çorap ve ayakkabıyla gidin.

Beslenmenizi ve diğer vücut kokularınızı düşünün. Eğer kokanın sadece ayaklarınız değil vücudunuzun geri kalanı olduğunu fark ederseniz sorun beslenme kaynaklı olabilir. Kendinize ne yediğinizi ve bunun ayak kokunuzu artırıp artırmadığını sorun.

Yeterince çinko alın. Bu, ayak kokusu olan insanların arasında yaygın bir beslenme sorunudur: Beslenmelerinde yeterince çinko almıyorlardır. Öyle olup olmadığını kontrol edin ve almıyorsanız çinko ilavesi yapın. Koku geçebilir.

Ayaklarınızı günde en az bir kere bakteri önleyici sabunla yıkayın. Yapmanız gereken esas şey ayaklarınızı temiz tutmak. Bazı insanlar sorunu kontrol altına almak için ayaklarını günde iki üç kere yıkamak durumunda kalırlar. Bu yıkama için birkaç dakika ayırırsanız sorun geçecektir.

Daha ciddi bir sorun olmadığını temin edin. Bütün bunları yaptığınız halde sorununuz hala devam ediyorsa bir tür ayak hastalığınız olabilir. Bir podiyatra gidip kontrol ettirin.
Doktorun reçete ettiği ciddi çözümler. Başka ayak sorununuz olmadığını öğrenebilirsiniz ama durumunuz tıbbi çözümler gerektirecek kadar kötü olabilir. Ayak düzenine reçete edilebilecek çözümler arasında reçeteli güçlendirici antibiyotikler, etil alkollü alüminyum klorür, Botoks hatta ameliyat içerebilir. Bu tabii son çare olmalıdır.

BanuSu

Kuaför ve güzellik uzmanı olarak kendi işini yapan, internetten kopamayan, gülmenin, kaliteli zaman geçirmenin insan yaşamına pozitif katkısına inanan biri...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu