Uranyum ve Toryum hakkında bilgi verir misiniz?
Dünya uranyum kaynaklar aletli retim maliyetlerine göre, görünür ve muhtemel olarak sınıflandırılırlar. Günümüzde Kg’ 80 ABD doları mal edilen görünür rezervlerden uranyum üretilmektedir. Dünyada 1991 yıl itibariyle Kg’ 80 ABD dolarına mal edilebilen 1.449.140 Ton görünür uranyum rezervi vardır. Bunun bir bilim iletilebilir rezerve, bir bilim ise yerinde rezervdir. Yani iletme kayıplar hesaba katılmamaktır. Gerçek iletilebilir miktarların, verilen değerlerin %5 ile %50 altında olduğu tahmin edilmektedir.
Nükleer enerji hammaddeleri esas olarak nükleer reaktörde elektrik enerjisi elde etmek için yakıt olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla tüketimi, kurulu nükleer enerji kapasiteleri belirlemektedir.
Toryum
Toryum, sonrasını bekleyen bir nükleer yakıt hammaddesi durumundadır. Bunun en büyük nedeni nükleer yakıt çevrimi ile ilgili sorunlardır. Söz konusu sorunlar nedeniyle, halen dünyada toryumla çalışan bir nükleer santral bulunmamaktadır. Ancak, İngiltere, Almanya ve ABD’de toryumla çalışan deneme amaçlı santrallerde araştırma ve geliştirme çalışmalar sürdürülmektedir.
Türkiye’de, geçmiş yıllarda MTA Genel Müdürlük tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Eskişehir- Sivrihisar- Kızılcaren yöresindeki nadir toprak elementleri ve toryum kompleks cevher yatağında, 380.000 Ton görünür ThO2 rezervi tespit edilmiştir. Ancak, söz konusu sahadaki toryumun zenginleştirilmesiyle ilgili teknolojik sorunlar henüz tam olarak çözülememiştir.