Dünyayı Değiştiren Buluşlar

İşte yeni bir çığır açarak dünyayı değiştiren en iyi buluşlar…

Elektrik

Elektrik yüzyıllardır hayatımızda ama yaygınlaşması ve işe yarar hale gelmesi belki de elektriğin icadından daha önemli.

20. yüzyılın başında elektriğin uzun mesafeli ağlarla yayılması sonucu ampülden mikroçipe kadar her şey elektrikli oldu.

Telefon

Telefonun patenti 1876’da alındı; o dönemde telgraf 30 yıldır en yaygın iletişim türüydü.

Fotoğrafta, sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya niyetlenerek telefonu icat eden Alexander Graham Bell görülüyor.

1892 yılında New York ve Chicago arası ilk uzun mesafeli arama işte böyle yapılmıştı.

Buzdolabı

Buzdolabı olmasa, yediğimiz şeylerin ne kadar farklı olacağını tahmin edersiniz. İşte buzdolabının icadından önce insanlar, amonyak buharının sıkılaştırılması ile oluşan kimyasal soğutma sistemi kullanıyorlardı.

Fotoğrafta, yaklaşık 700 dolara satışa çıkan ilk buzdolabı görülüyor.

Otomobilin İcadı

Henry Ford 1908 yılında ilk Model T’yi ürettiğinde, üretimi daha ucuz, daha hızlı ve daha etkin hale getirmek için 5 yıllık bir çalışma yaptı ve seri üretim hattını ortaya çıkardı.

Seri üretim sayesinde Ford’un Dearborn’daki fabrikasında her üç dakikada bir araç üretilebiliyordu.

Sendikalaşma

Üretimden daha önemli olan faktör, üretim arkasındaki insan faktörüdür. İşte bu da yine 20. yüzyılın başında işçi haklarının korunması için çalışmalarla birlikte gündeme geldi.

Çocuk işçilerle ilgili kanunlar, günde 8 saat mesai kanunu ve sendika kanunu çıkarılarak, yeni bir çığır açıldı.

Transistörler

1950 ve 60’larda transistörlü elektroniklerin çıkmasıyla, radyo, televizyon ve hoparlör gibi elektronik aletlerin hem maliyeti ucuzladı hem de daha hafif bir hal aldılar.

Plastik

Bundan sadece 100 yıl öncesinde icat edilmiş olsalar da, günlük hayatın birçok alanında kullanılıyor.

Geri dönüşümü olmayan, çevreye karşı zararlı olduğu bilinen plastik, saatten, radyoya, çakmaktan bardağa birçok şeyin yapımında kullanılıyor.

Radyo yayını

Canlı yayın tarihi, Amerika’nın ilk lisanslı radyo istasyonu Pittsburgh KDKA’nın yayına başladığı 1920’lere dayanıyor.

Radyo, teknoloji dünyasının köşetaşları arasında gösteriliyor; çünkü televizyon, kablolu yayın ve internet gibi icatların hepsi radyodan ilham aldı.

Kentleşme

Endüstrileşmenin başlamasından sonra iş gücünün ve insan kaynağının artması, kentleşmeyi kaçınılmaz kıldı. Toprağa dayalı sistemden sanayiye geçiş, dünyanın üçte birinin barındığı şehirleri doğurdu.

Yapılan tahminlere göre, 2050 yılına kadar dünyadaki 10 kişiden 7’si şehirde yaşamaya başlayacak.

Bretton Woods Sistemi

Bretton Woods uluslararası para idare sistemi, dünyanın önde gelen devletleri arasındaki ticari ve finansal işlemlerde uyulması gereken kuralları belirler.

Bu sistem, dünya tarihinde ilk kez, bağımsız ulus-devletlerin kendi aralarında ortak bir parasal düzen üzerinde anlaşmaları sonucunda uygulamaya konulmuştur.

Uluslararası para sisteminin kurallarını belirleyen bu anlaşma, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kurulmasına karar vermiştir. Bu kurumlar, 1946’da, yeterli sayıda ülke anlaşmayı imzalayınca faaliyete geçmiştir.

Şehirlerarası karayolları

Cumhuriyetin ilk yıllarında ulaşımda, dönemin en çağdaş teknolojisi olarak kabul edilen demiryolu yapımı ağırlık kazandı, ancak bir süre sonra demiryolunun tek başına yeterli olmadığı, sistemin ucundaki ulaşım için karayoluna ihtiyaç olduğu görülerek, 1929 yılında karayolu yapım çalışmalarına hız verildi.

İşte bu tarihten sonra da şehirlerarası ulaşımda yeni bir çağ açıldı.

Kişisel bilgisayarlar (PC)

Bilgisayarların sadece şirketler için olmaktan çıkıp evlere girmesiyle bilgi teknolojilerinde yeni bir çığır açıldı.

Microsoft gibi dünya devi bilgisayar şirketleri, hem bilgi teknolojileri dünyasında hem de en zenginler listelerinde kendilerine sağlam bir yer edindi.

Barkod sistemi

Seri üretime geçilmesinden sonra 1970’lerin başında ürünlerin dağıtımı ve satışını kolaylaştıran kilit sistem barkod sistemi geldi

Taşeronluk sistemi

1980’lerde ortaya çıkan sistem sayesinde şirketler, iş gücü ve hizmet alımını başka şirketlerden yapabiliyorlar.

Taşeronluk sistemi sayesinde yeni sektörler ortaya çıktığı gibi tüm sektörler de birbiri ile bağlanmış oldu.

İnternet

İnternet aslında 1960’larda ortaya çıktı ama esas çıkışını 1991’de dünyanın her yerinden bilgiye ulaşılmasını sağlayan WWW (world wide web) ile yaptı.

Ve işte bu tarihten sonra internet modern dünyanın vazgeçilmezleri arasına girdi; şimdi dünya nüfusunun üçte biri interneti alışveriş, eğlence ve iletişim için interneti kullanıyor.

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button